Prijsniveaumeting Caribisch Nederland 2023

Over deze publicatie

In 2023 heeft het CBS onderzoek gedaan naar de prijsniveaus van de consumptieve bestedingen op de drie eilanden van Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Uit dit onderzoek blijkt dat de consumentenprijzen op Saba 18 procent hoger zijn dan op Bonaire. Hiermee is Saba, net als bij de vorige prijsniveaumeting in 2015, het duurste eiland. Op Sint Eustatius zijn de consumentenprijzen 11 procent hoger dan op Bonaire.

Samenvatting

In 2023 heeft het CBS onderzoek gedaan naar de prijsniveaus van de consumptieve bestedingen op de drie eilanden van Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Uit dit onderzoek blijkt dat de consumentenprijzen op Saba 18 procent hoger zijn dan op Bonaire. Hiermee is Saba, net als bij de vorige prijsniveaumeting in 2015, het duurste eiland. Op Sint Eustatius zijn de consumentenprijzen 11 procent hoger dan op Bonaire.

In 2015 waren de consumentenprijzen op Saba 10 procent hoger dan op Bonaire en op Sint Eustatius 7 procent; het prijsniveau op Saba en Sint Eustatius is de afgelopen jaren dus gestegen ten opzichte van Bonaire.

1. Inleiding

In het kader van het project additionele statistieken Caribisch Nederland in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft het CBS in 2023 onderzoek gedaan naar de prijsniveaus op de drie eilanden van Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Het betreft een onderzoek naar de relatieve prijsverschillen van consumptieve bestedingen op Sint Eustatius en Saba ten opzichte van Bonaire. Een soortgelijk onderzoek is voor het eerst in 2010 door het CBS uitgevoerd1) en vervolgens in 20152) herhaald. Het onderzoek uit 2023 is goeddeels een herhaling van het onderzoek uit 2015.

Dit rapport gaat in op de gevolgde aanpak, de waarneming van prijzen en de berekening van de onderlinge prijsniveaus op de eilanden (hoofdstuk 2). De verschillen tussen de onderzoeken van 2015 en 2023 komen hierbij aan bod. In hoofdstuk 3 worden de resultaten toegelicht.

1) Relatieve prijsniveaus Caribisch Nederland, Arthur Giesberts, 4 november 2010.
2) Prijsniveaumeting Caribisch Nederland 2015 – Eindrapportage, Arlen Hoebergen, oktober 2015.

2. Aanpak

De algemene opzet van de prijsvergelijking tussen de verschillende eilanden is als volgt:

  • Uit de waarneming voor de Consumentenprijsindex Caribisch Nederland (CPI CN) wordt een lijst opgesteld met representatieve en vergelijkbare producten over alle drie eilanden3).
  • Indien van producten alleen prijzen op twee eilanden aanwezig zijn, is een aanvullende waarneming gedaan op het derde eiland.
  • De representatieve producten worden gegroepeerd in goederengroepen. Dit gebeurt op twee niveaus: op relatief laag niveau (Lcoicop genaamd) worden 124 groepen onderscheiden en op een hoger geaggregeerd niveau zijn er twaalf groepen (Coicop-afdelingen, zie bijlage 1 voor een beschrijving hiervan).
  • Per goederengroep (zowel Lcoicop als Coicopafdeling) en per eiland wordt een weging vastgesteld. Deze is afkomstig van de CPI CN.
  • Per eiland wordt een gemiddelde prijs van de producten berekend.
  • Op basis van de gemiddelde prijzen en de weging wordt een gewogen gemiddelde prijsverhouding berekend.

2.1 Goederen- en dienstenpakket

In het onderzoek zijn ruim 1175 producten gedefinieerd, verdeeld over ruim honderd Lcoicop goederengroepen (zie bijlage 2). Deze producten zijn zo strak mogelijk gedefinieerd (bijvoorbeeld rijst: bekend merk, whole grain brown, 907 gram) om er voor te zorgen dat de producten over de eilanden zo homogeen mogelijk zijn. Als blijkt dat één product niet op minimaal twee eilanden kan worden waargenomen dan is er voor gekozen om producten samen te voegen (minder homogeen te maken). Zodoende kunnen toch prijzen voor voldoende producten op de verschillende eilanden met elkaar worden vergeleken.

Binnen sommige productgroepen is het niet mogelijk om representatieve prijzen waar te nemen in 2023, net als in 2015.

Afhankelijk van de situatie is een keuze gemaakt:

  • Uitsluiting van het prijsniveauonderzoek
    Binnen de kaders van het onderzoek is het voor het CBS niet mogelijk om een uitspraak te doen over de prijsniveaus van huren. Het CBS beschikt thans niet over de nodige gegevens om de huren op te nemen.
  • Aanname gelijk prijsniveau op elk eiland
    Niet alle producten zijn op alle eilanden te koop en sommige producten worden door de bewoners vooral elders aangeschaft. Dit kan onder meer tijdens vakanties en vooral via internet. Met name als het de verwachting is dat veel producten uit een groep via internet aangeschaft worden, dan kunnen de bewoners in principe op dezelfde plek winkelen en betalen zij dezelfde prijs. Verschillen in verzendkosten komen niet tot uitdrukking in een verschil in prijs voor het betreffende product, maar dit verschil wordt meegenomen via de waargenomen prijzen voor post- en pakketdiensten. Dit betreft grotendeels de volgende productgroepen (zie ook bijlage 2 voor een overzicht):
    • Kleding en schoeisel;
    • Meubels en dergelijke (lampen, vloerbedekking);
    • Witgoed (koel-, vrieskasten, wasmachines);
    • Auto's;
    • Bruingoed (audio, video, computers);
    • Onderwijs (betreft vooral online cursussen);
    • Boeken.
  • Verdeling van de weging over (naast)hogere productgroepen
    Dit betreft producten die niet of onvoldoende waargenomen kunnen worden en waarvan het waarschijnlijk is dat het prijsniveau een vergelijkbaar beeld geeft als een (naast)hogere productgroep. Dit is bijvoorbeeld toegepast bij shag en sigaren (hiervan is weging toegevoegd aan sigaretten) en bij verse vis, houdbare vis en schaal- en schelpdieren (hiervan zijn de wegingen samengevat tot vis).

2.2 Waarneming

De prijzen zijn grotendeels afkomstig uit de reguliere waarneming voor de CPI CN van mei 2023. Omdat het CBS ook waarnemingen heeft voor de maanden ervoor en erna, weten we dat de gebruikte prijzen geen toevallige uitschieters zijn. In het geval van vliegtickets is een gemiddelde over meerdere maanden genomen.

Daar waar aanvullende waarneming nodig was, zijn ook de prijzen van april 2023 genomen.

2.3 Weging

De weging van productgroepen is gebaseerd op de weging voor de CPI CN met basisjaar 2017. De weging van de huren CN is niet meegenomen in de prijsniveaumeting en de wegingen zijn herschaald naar 100000 en wijken hierom ook af van de CPI wegingen. De gebruikte wegingen voor de niveaumeting zijn te vinden in bijlage 3.

2.4 Berekening

De gebruikte methode voor de berekening van de verhouding van prijsniveaus is conform de methode die gebruikt wordt bij het European Comparison Program4). Bij de prijsniveaumeting op Caribisch Nederland in 2010 en 2015 is deze methode ook gebruikt.

In de berekening worden de prijzen van producten per eiland stapsgewijs gewogen geaggregeerd. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat het resultaat aan twee belangrijke eisen voldoet:

  • Omkeerbaarheid
    Dit betekent dat het prijsniveau van Saba ten opzichte van Bonaire gelijk is aan de reciproque van het prijsniveau van Bonaire ten opzichte van Saba.
  • Transitiviteit
    Dit betekent dat het direct uitgerekende prijsniveau van Saba ten opzichte van Bonaire gelijk is aan het indirect uitgerekende prijsniveau (eerst Saba ten opzichte van Sint Eustatius en daarna Sint Eustatius ten opzichte van Bonaire).

2.5 Verschillen met Consumentenprijsindex Caribisch Nederland

De prijsniveaumeting en de CPI CN hebben elk hun eigen doel en hun eigen methodiek. Een consumentenprijsindex heeft als doel de ontwikkeling van het prijsniveau op één locatie (één land) in de tijd te volgen. De waargenomen producten moeten dan ook te volgen zijn in de tijd en een weerspiegeling zijn van het consumptiegedrag van de bevolking in het land. De wegingen van productgroepen kunnen in het verloop van de tijd veranderen, net als het consumptiepatroon van de consumenten in verloop van tijd verandert. Omdat een CPI gebruik maakt van een vaste referentieperiode is de CPI CN, in tegenstelling tot de prijsniveaus in een prijsniveaumeting, niet omkeerbaar.

Een prijsniveaumeting heeft als doel om het prijsniveau op verschillende locaties, maar op hetzelfde moment (maand en jaar), met elkaar te vergelijken. De waargenomen producten op de verschillende locaties moeten goed vergelijkbaar zijn en de prijzen worden binnen dezelfde periode waargenomen. De wegingen kunnen per locatie verschillen, net als de consumptiepatronen van de consumenten op de verschillende locaties. Bij een prijsniveaumeting is er echter geen ‘voorkeurslocatie’ en geen vaste referentielocatie.

Dit leidt tot de volgende verschillen:

  • Waargenomen producten
    De waargenomen producten (dus afzonderlijke artikelen) in de CPI van Caribisch Nederland en in de prijsniveaumeting zijn deels verschillend. Dit komt omdat er producten zijn die wel op één eiland verkrijgbaar zijn en in de CPI van dat eiland zitten, maar niet op elk eiland voorkomen.
    Daarnaast wordt voor de CPI deels de huren van woningen meegenomen (op Bonaire en Sint Eustatius betreft dit de sociale woningbouw), terwijl in de prijsniveaumeting de woninghuren geheel buiten beschouwing zijn gelaten (zie paragraaf 2.1).
  • Weging van goederengroepen
    De wegingen gebruikt in de prijsniveaumeting komen niet overeen met de wegingen zoals die sinds 2017 gebruikt worden in de CPI CN.
    In de berekening worden de prijsniveaus echter ook transitief gemaakt. Dit heeft tot gevolg dat de wegingen van de eilanden min of meer gemiddeld worden. Hierdoor ontstaan ook afwijkingen ten opzichte van de CPI CN.
  • Scope en afbakening
    Verschillende goederengroepen worden op één van de eilanden wel waargenomen voor de CPI CN, maar niet voor de prijsniveaumeting. Vooral op Bonaire wordt voor de CPI meer waargenomen. Producten in deze goederengroepen zijn op Saba en Sint Eustatius echter niet of nauwelijks verkrijgbaar, waardoor geen vergelijking mogelijk is.
    Daarnaast worden voor sommige producten die nauwelijks op alle eilanden verkrijgbaar zijn, voor de CPI CN de waarneming van het statistisch bureau van Curaçao of Sint Maarten gebruikt (de consumentenprijsindex van Curaçao of Sint Maarten worden voor de betreffende goederengroepen gebruikt). Voor de prijsniveaumeting was het niet haalbaar om afzonderlijke waarnemingen van producten op Curaçao of Sint Maarten uit te voeren. Omdat deze producten ook regelmatig via internet worden aangeschaft (en iedereen deze producten dus bij dezelfde winkel kan kopen), is voor de prijsniveaumeting aangenomen dat er geen prijsverschil is tussen de eilanden.

2.6 Verschillen met Prijsniveaumeting 2015

Ook tussen de prijsniveaumeting van 2023 en die van 2015 zitten verschillen in de uitvoering. In de loop van de jaren is het consumptiepatroon en het product aanbod veranderd op de eilanden en ook de weging van de goederengroepen verschilt tussen de meting van 2015 en 2023 (zie bijlage 3 voor de weging van 2023).

Een belangrijk verschil tussen 2015 en 2023 is dat het CBS in toenemende mate gebruik heeft kunnen maken van prijzen die al verzameld zijn voor de CPI CN.

3) In dit rapport wordt de algemene term product(en) gebruikt voor zowel goederen als diensten.
4) Deze methode staat beschreven in het Eurostat-OECD Methodological Manual on Purchasing Power Parities.

3. Resultaat

Uit het onderzoek blijkt dat in 2023 de consumentenprijzen op Saba 18 procent hoger zijn dan op Bonaire. Hiermee is Saba, net als bij de vorige prijsniveaumetingen, het duurste eiland. Op Sint Eustatius zijn de consumentenprijzen 11 procent hoger dan op Bonaire. In tabel 3.0 staan de prijsniveaus van Sint Eustatius en Saba ten opzichte van Bonaire voor 2010, 2015 en 2023.

3.0 De prijsniveaus van Sint Eustatius en Saba ten opzichte van Bonaire
201020152023
Sint Eustatius102%107%111%
Saba108%110%118%

3.1 Vergelijking per goederengroep

In tabel 3.1.1 staan de prijsniveaus van Sint Eustatius en Saba ten opzichte van Bonaire in 2023 uitgesplitst naar goederengroep. Twee goederengroepen vallen duidelijk op in tabel 3.1.1. Alcoholhoudende dranken en tabak zijn relatief goedkoop op Sint Eustatius en Saba. Het prijsniveau van goederengroep 4 (Onderhoud en reparatie woning, water en energie) ligt op Sint Eustatius en Saba relatief hoog. Dat komt vooral door de prijzen van water en gas.

3.1.1 De prijsniveaus per goederengroep in 2023 (Bonaire = 100%)
Sint EustatiusSaba
Totaal111%118%
1.Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken112%129%
2.Alcoholhoudende dranken en tabak69%81%
3.Kleding en schoeisel100%100%
4.Onderhoud en reparatie woning, water en energie145%165%
5.Stoffering, huishoudelijke apparaten en dagelijks woningonderhoud99%102%
6.Gezondheid81%108%
7.Vervoer121%113%
8.Communicatie100%106%
9.Recreatie en cultuur95%100%
10.Onderwijs100%100%
11.Horeca102%101%
12.Diverse goederen en diensten104%113%

3.2 Vergelijking met 2015

In tabel 3.2.1 staan de prijsniveaus van Sint Eustatius ten opzichte van Bonaire in 2015 en 2023 uitgesplitst naar goederengroep.

Voeding en vervoer (vliegtickets) zijn verhoudingsgewijs duurder geworden terwijl communicatie verhoudingsgewijs goedkoper is geworden.

3.2.1 De prijsniveaus per goederengroep op Sint Eustatius (Bonaire = 100%)
20152023
Totaal107%111%
01Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken104%112%
02Alcoholhoudende dranken en tabak69%69%
03Kleding en schoeisel100%100%
04Onderhoud en reparatie woning, water en energie141%145%
05Stoffering, huishoudelijke apparaten en dagelijks woningonderhoud98%99%
06Gezondheid99%81%
07Vervoer105%121%
08Communicatie117%100%
09Recreatie en cultuur115%95%
10Onderwijs100%100%
11Horeca90%102%
12Diverse goederen en diensten92%104%

Opvallend is dat voor alcoholhoudende dranken en tabak de prijsverschillen tussen Sint Eustatius en Bonaire gelijk blijven tussen 2015 en 2023. Ook voor Saba is dit het geval.

In tabel 3.2.2 staan de prijsniveaus van Saba ten opzichte van Bonaire in 2015 en 2023 uitgesplitst naar goederengroep. Op Saba zijn vooral voeding en gezondheid verhoudingsgewijs duurder geworden. De prijzen voor onderhoud en reparatie van de woning, water en energie zijn in 2023 iets minder hoog dan in 2015 maar nog altijd relatief hoog ten opzichte van Bonaire.

3.2.2 De prijsniveaus per goederengroep op Saba (Bonaire = 100%)
20152023
Totaal110%118%
01Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken109%129%
02Alcoholhoudende dranken en tabak81%81%
03Kleding en schoeisel100%100%
04Onderhoud en reparatie woning, water en energie172%165%
05Stoffering, huishoudelijke apparaten en dagelijks woningonderhoud101%102%
06Gezondheid92%108%
07Vervoer102%113%
08Communicatie104%106%
09Recreatie en cultuur101%100%
10Onderwijs100%100%
11Horeca100%101%
12Diverse goederen en diensten95%113%

3.3 Het gebruik van de uitkomsten

Voor het gebruik van de uitkomsten is enige voorzichtigheid op zijn plaats.

De uitkomsten geven de prijsverhouding aan tussen Sint Eustatius en Saba ten opzichte van Bonaire. Dit wil niet zeggen dat op Bonaire de prijzen gelijk zijn gebleven.

Het ontbreken van de huren is een manco. Gebruikers moeten zich bewust zijn dat eventuele verschillen in huurprijzen tussen de eilanden niet verwerkt zijn in de hier gepresenteerde uitkomsten.
Mochten de uitkomsten gebruikt worden voor vergoedingen of salaris aanpassingen dan heeft het de voorkeur om de uitkomsten van dit onderzoek alleen te gebruiken als uitgangspunt gelet op dit manco.

Bijlage 1

Indeling Coicop-afdelingen
GoederengroepBevat onder meer (geen uitputtende opsomming):
01 Voedingsmiddelen en alcoholvrije drankenBrood en graanproducten, vlees, vis, zuivel, fruit, groenten, suiker, snoepgoed, kruiden en
kant- en klaarmaaltijden. Koffie, thee, mineraalwater, frisdrank, vruchten- en groentensappen.
02 Alcoholhoudende dranken en tabakGedestilleerde dranken, likeur, wijn en bier. Sigaretten, sigaren en shag.
03 Kleding en schoeiselHerenkleding, dameskleding, kinder- en babykleding, kledingartikelen en toebehoren, wasserijen
en stomerijen. Herenschoenen, damesschoenen, kinderschoenen en reparatie van schoenen.
04 Onderhoud en reparatie woning, water en energieDoe-het-zelf-materialen, watervoorziening, elektriciteit en gas.
05 Stoffering, huishoudelijke apparaten en dagelijks woningonderhoudMeubelen en stoffering, vloerbedekking, huishoudtextiel, huishoudelijke apparaten,
serviesgoed, gereedschap voor huis en tuin, schoonmaak- en onderhoudsproducten.
06 GezondheidMedicijnen, brillen en lenzen, diensten van artsen en tandartsen.
07 VervoerAuto's, motorfietsen, scooters, fietsen, brandstoffen, onderdelen en onderhoud van vervoermiddelen,
taxi, personenvervoer per trein, boot of vliegtuig.
08 CommunicatiePost- en pakketdiensten, telefonie en internet.
09 Recreatie en cultuurAudio- en videoapparatuur, foto- en filmtoestellen, computers, gegevensdragers zoals cd's en usb-sticks,
spellen, speelgoed en hobby's, sport- en kampeerartikelen, dierenarts, TV-abonnenment, kranten,
boeken en schrijfwaren.
10 OnderwijsRegulier onderwijs en volwasseneneducatie.
11 HorecaRestaurants, cafe's en accomodaties.
12 Diverse goederen en dienstenPersoonlijke verzorging, sieraden, klokken en horloges, kinderopvang, verzekeringen en notarisdiensten.

Bijlage 2

Goederengroepen en waarnemingsvorm
GoederengroepPrijzen waargenomenAanname gelijk prijsniveau
011110 Rijstx
011120 Tarwemeelx
011130 Brood en beschuitx
011140 Koek, gebak en zoutjesx
011150 Deegwarenx
011160 Ontbijtproductenx
011210 Rundvleesx
011230 Varkensvleesx
011240 Pluimveex
011250 Vleeswaren en vleesgerechtenx
011260 Overig vleesx
011310 Verse vis en diepvriesvisx
011320 Schaal- en schelpdierenx
011330 Houdbare visx
011410 Melkx
011420 Yoghurt, room, desserts en overige melkproductenx
011430 Kaasx
011440 Eierenx
011510 Boterx
011520 Margarine e.d.x
011530 Eetbare olienx
011610 Vers fruitx
011620 Gedroogde vruchten en notenx
011630 Vruchten op sap en vruchtenmoesx
011710 Verse groentenx
011720 Diepvries- en overige groentenx
011730 Aardappelenx
011740 Aardappelproductenx
011810 Suikerx
011820 Zoet broodbelegx
011830 Chocoladex
011840 Snoepx
011850 Consumptie-ijsx
011910 Specerijen, kruiden e.d.x
011920 Sauzen, mayonaise e.d.x
011930 Soepen en bouillonsx
011940 Kant-en-klaar- en diepvriesmaaltijdenx
011960 Overige voedingx
012110 Koffie en cacaox
012120 Theex
012210 Mineraalwater en bronwaterx
012220 Frisdrankenx
012230 Vruchten- en groentensappenx
012240 Limonadesiroopx
021100 Gedistilleerde dranken en likeurx
021200 Wijnx
021300 Bierx
022100 Sigarettenx
031210 Herenkledingx
031220 Dameskledingx
031230 Kinderkledingx
031240 Babykledingx
031400 Stomen, reparatie en verhuur van kledingx
032110 Herenschoeiselx
032120 Damesschoeiselx
032130 Sportschoenen volwassenenx
032140 Kinderschoeiselx
043100 Producten voor onderhoud en reparatie van de woningx
043200 Diensten i.v.m. onderhoud en reparatie van de woningx
044100 Watervoorzieningx
044200 Afvalverwerkingx
045100 Elektriciteitx
045200 Gasx
045300 Vaste en vloeibare brandstoffenx
051110 Meubelenx
051120 Lampen en decoratiex
051200 Vloerbedekking x
052100 Gordijnen, zonwering, horren e.d. x
052200 Beddengoed x
052300 Huishoudlinnen x
053110 Koel- en vrieskastenx
053120 (Af)wasmachines en wasdrogersx
053130 Gasfornuizen, ovens, magnetrons e.d.x
053140 Kachels, boilers, geisers, wasemkappen e.d.x
053200 Kleine huishoudelijke apparatuurx
054000 Glas, aardewerk, huishoudelijke gebruiksvoorwerpenx
055000 Gereedschappen en werktuigen voor huis en tuinx
056110 Wasmiddelen en -verzachtersx
056120 (Machine-)afwasmiddelenx
056130 Overige schoonmaakmiddelen e.d.x
056140 Overige verbruiksartikelenx
056200 Huishoudelijke dienstenx
061100 Zelfzorggeneesmiddelenx
061200 Andere medische productenx
062200 Tandverzorgingx
071110 Nieuwe auto'sx
071120 Tweedehands auto'sx
071200 Motor-, brom- en snorfietsenx
072110 Onderdelen en accessoires autox
072210 Benzinex
072220 Dieseloliex
072240 Motoroliex
072300 Onderhoud en reparatie van privé-voertuigenx
073300 Personenvervoer door de luchtx
081000 Post- en pakketdienstenx
082000 Telefoonapparatuurx
083000 Telefoon-, fax- en internetdienstenx
091110 Geluidsapparatuur x
091120 Televisietoestellen en video-apparatuurx
091300 Computerapparatuurx
093100 Spelartikelen, speelgoed, hobbiesx
093300 Bloemen, planten, tuinvegetatiex
093400 Huisdieren en producten voor huisdierenx
093500 Veterinaire en andere diensten voor huisdierenx
094100 Diensten op het gebied van recreatie en sportx
094240 Centrale antennex
095100 Boeken x
095200 Kranten en tijdschriftenx
095300 Overig gedrukt materiaal en kantoorartikelenx
096200 Pakketreizen buitenlandx
100000 Onderwijsx
111110 Restaurants binnenlandx
121110 Heren- en kinderkapperx
121120 Dameskapperx
121130 Sauna, schoonheidssalon e.d.x
121200 Elektrische toestellen voor lichaamsverzorging x
121310 Toiletartikelenx
121320 Schoonheidsartikelen, parfums, deodorantsx
121330 Overige artikelen voor lichaamsverzorgingx
123100 Sieraden, klokken en horlogesx
123200 Andere artikelen voor persoonlijk gebruik x
124000 Sociale beschermingx
125000 Verzekeringsdienstenx
127000 Overige diensten, n.e.g.x 

Bijlage 3

Weging van Coicop-afdelingen
Goederengroep2023 Bonaire2023 Sint Eustatius2023 Saba
01 Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken186992286525800
02 Alcoholhoudende dranken en tabak150614241585
03 Kleding en schoeisel494443054090
04 Onderhoud en reparatie woning, water en energie151581415911840
05 Stoffering, huishoudelijke apparaten en dagelijks woningonderhoud504156955598
06 Gezondheid218815071617
07 Vervoer185641483613751
08 Communicatie8665103068201
09 Recreatie en cultuur325750903062
10 Onderwijs60114902346
11 Horeca702882657221
12 Diverse goederen en diensten143481005914888
      Totaal100000100000100000