De vo-indicator voor het leerplusarrangement

Over deze publicatie

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt budget beschikbaar om onderwijsachterstanden in het voortgezet onderwijs (vo) tegen te gaan. Op dit moment wordt dit budget verdeeld op basis van het percentage leerlingen op een vestiging dat in een apc-gebied woont. Wonen in een apc-gebied is echter een vrij grove indicatie van de kans op onderwijsachterstand. OCW is daarom op zoek naar een betere verdeelsleutel.

Eerder heeft het CBS een model ontwikkeld om per leerling de kans op onderwijsachterstand te berekenen. Hiervoor wordt naar meerdere kenmerken gekeken (opleidingsniveau en herkomst van de ouders, de verblijfsduur van de moeder in Nederland en of de ouders een schuldsaneringstraject doorlopen). Dit model geeft een betere verklaring voor de kans op onderwijsachterstand dan het gebied waarin leerlingen wonen.

OCW financiert niet op het niveau van leerlingen, maar op het niveau van onderwijsinstellingen. Daarom moeten de kansen op onderwijsachterstand van de leerlingen op een vestiging/school opgeteld worden zodat per vestiging/school een achterstandsscore berekend kan worden. Op basis van deze achterstandsscores kan dan het budget verdeeld worden. Dit optellen kan op meerdere manieren. OCW moet daarom meerdere beleidskeuzes maken. Het effect van de verschillende keuzes op de (her)verdeling van het budget is door het CBS cijfermatig in kaart gebracht.

In dit rapport wordt de ontwikkeling en uitwerking van de nieuwe verdeelsleutel beschreven. OCW streeft ernaar om deze nieuwe verdeelsleutel in 2024 te implementeren.

1. Inleiding

Om onderwijsachterstanden in het voortgezet onderwijs (vo) te verminderen kent het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) extra middelen toe aan scholen onder de ‘Regeling Leerplusarrangement vo’. In de huidige regeling wordt het beschikbare budget verdeeld op basis van het percentage leerlingen per vestiging dat in een armoedeprobleemcumulatie-gebied (apc-gebied)1) woont. OCW vraagt zich af of er een beter criterium mogelijk is voor deze verdeling. Meer specifiek is de vraag of het mogelijk is om een indicator te ontwikkelen die rekening houdt met de kenmerken van leerlingen zelf (met betrekking tot hun kans op onderwijsachterstand) in plaats van het gebied waarin zij wonen. 

Eerder heeft het CBS op verzoek van OCW een indicator ontwikkeld voor het primair onderwijs (po).2) Uit dat onderzoek bleek dat achterstanden bij leerlingen in het po het best verklaard konden worden door een combinatie van het opleidingsniveau van beide ouders, de herkomst van het kind, de verblijfsduur van de moeder in Nederland, of de ouders een schuldsaneringstraject doorlopen en het gemiddeld opleidingsniveau van alle moeders op de school. Middelen ter bestrijding van onderwijsachterstanden in het po worden inmiddels door OCW verdeeld op basis van de door het CBS ontwikkelde indicator.3)

Op verzoek van OCW heeft het CBS verkend in hoeverre de po-indicator ook toepasbaar is als indicator voor onderwijsachterstanden in het vo. Uit die verkenning bleek dat met enkele aanpassingen het mogelijk was een geschikte vo-indicator te ontwikkelen. Deze vo-indicator is inmiddels aangenomen door OCW. Met de gekozen indicator kunnen per leerling zogenoemde onderwijsscores berekend worden die een indicatie geven van hun verwachte kans op onderwijsachterstand. OCW bekostigt echter niet op het niveau van leerlingen, maar op het niveau van onderwijsinstellingen. De onderwijsscores van leerlingen moeten dus per school/vestiging worden opgeteld tot een zogenoemde achterstandsscore. Op basis van deze achterstandsscores kan dan het beschikbare budget verdeeld worden over de scholen/vestigingen in het vo. 

De stap om van onderwijsscores op leerlingniveau naar achterstandsscores op school-/vestigingsniveau te gaan wordt aggregeren genoemd. Dit kan op verschillende manieren. Ook hier heeft het CBS in het verleden onderzoek naar gedaan op verzoek van OCW. Op basis van de toen bestudeerde scenario’s kon nog geen keuze gemaakt worden voor een aggregatieformule. Dit omdat de komst van een nieuwe regering/nieuw regeerakkoord heeft geresulteerd in nieuwe beleidskeuzes die de resultaten en de keuzes mogelijk zouden beïnvloeden. Zo wordt het beschikbare budget om kansengelijkheid in het vo te bevorderen verhoogd en is besloten om het praktijkonderwijs (pro) apart te financieren.4)5) Daarom heeft het CBS op verzoek van OCW aanvullend onderzoek uitgevoerd zodat OCW alsnog een keuze kan maken voor een aggregatieformule. Dit onderzoek staat in deze rapportage beschreven. 

Er zijn meerdere keuzes die gemaakt moeten worden om te bepalen hoe de onderwijsscores geaggregeerd moeten worden naar achterstandsscores. Zo moet bepaald worden welke leerlingen tot de doelgroep behoren (met andere woorden: hoe groot moet de kans op onderwijsachterstand relatief zijn?). Hoeveel draagt ieder van deze doelgroepleerlingen bij aan de achterstandsscore (allemaal gelijk of tellen leerlingen met een grotere kans op onderwijsachterstand zwaarder mee)? Is het wenselijk om een drempel in te bouwen per school/vestiging om versnippering van het beschikbare budget te voorkomen (met andere woorden: moet een school/vestiging een minimaal aandeel doelgroepleerlingen hebben om budget te ontvangen)? En tot slot, worden onderwijsscores op school- of vestigingsniveau geaggregeerd? 

Het CBS heeft in een eerste stap van 12 scenario’s (instellingen voor de aggregatieformule/combinatie van keuzes op bovengenoemde vragen) in kaart gebracht hoe het budget verdeeld zou worden, hoe de regionale spreiding zou zijn en hoe het beschikbare budget verdeeld zou worden over verschillende onderwijsniveaus. Uit deze 12 scenario’s zijn 2 scenario’s gekozen door OCW.6)  Van deze 2 scenario’s is vervolgens in kaart gebracht wat de herverdeeleffecten zijn (van de nieuwe verdeelsleutel ten opzichte van de verdeling op basis van de apc-gebieden) en wat de stabiliteit is van de achterstandsscores over de tijd heen. Uiteindelijk is op basis van deze analyses door OCW één aggregatieformule gekozen. Deze zal in de toekomst gebruikt worden om de onderwijsscores op leerlingniveau op te tellen tot achterstandsscores op basis waarvan het beschikbare budget verdeeld kan worden. Het streven van OCW is om deze nieuwe methode in 2024 te implementeren. 

OCW hecht er veel belang aan dat er binnen de onderwijs- en onderzoekswereld steun is voor een nieuw verdeelmodel en dat kennis en ervaring van experts meegenomen worden in het onderzoek. Daarom is een begeleidingscommissie ingesteld die mee heeft gedacht over de uitkomsten en beleidsimplicaties. Zie bijlage 1 voor de samenstelling van deze begeleidingscommissie.7)

Dit rapport is als volgt opgebouwd. Hoofdstuk 2 beschrijft kort de ontwikkeling en de werking van de vo-indicator op leerlingniveau. Hier wordt dus beschreven hoe per leerling de kans op onderwijsachterstand berekend wordt. In hoofdstuk 3 wordt beschreven wat de verschillende opties zijn om van een onderwijsscore op leerlingniveau te komen tot achterstandsscores op school-/vestigingsniveau. In hoofdstuk 4 wordt voor de 12 scenario’s beschreven wat de gevolgen zijn wat betreft verdeling van het budget, regionale spreiding en verdeling over verschillende onderwijsniveaus. In het hoofdstuk daarna, hoofdstuk 5, wordt van 2 van de 12 scenario’s beschreven wat de herverdeeleffecten zijn en inzicht gegeven in de stabiliteit van de achterstandsscores over de tijd heen. Het rapport wordt afgesloten met een samenvatting in hoofdstuk 6.

1) Hier zijn een verdere uitleg over apc-gebieden en de meest recente cijfers te vinden.
2) Indien in dit rapport over primair onderwijs wordt gesproken, wordt het “reguliere” basisonderwijs bedoeld en niet het speciaal onderwijs (so), het speciaal basisonderwijs (sbo) en het voorgezet speciaal onderwijs (vso). 
3) Het CBS heeft een dergelijke indicator ook ontwikkeld voor het leerwegondersteunend onderwijs. Zie het verkennend onderzoek en het onderzoek naar de aggregatieformule
4) Zie de Kamerbrief over dit thema. 
5) Als in dit rapport gesproken wordt over vo-leerlingen dan gaat het over vo-leerlingen met uitzondering van de pro-leerlingen. 
6) Het uitgangspunt van het publicatiebeleid van het CBS is onderzoeksuitkomsten voor iedereen op hetzelfde moment beschikbaar komen. Aan de opdrachtgever kan voorinzage onder embargo worden verleend. In sommige gevallen kan van dit standaard beleid afgeweken worden en kunnen tussentijdse onderzoeksresultaten gedeeld worden. Bijvoorbeeld als er in het belang van het onderzoek een externe begeleidingscommissie is zoals in dit onderzoek het geval is. Hier is meer informatie over het publicatiebeleid en bijvoorbeeld embargotermijnen te vinden.
7) In deze bijlage staan de namen genoemd van de personen die ergens gedurende het traject meegedacht hebben over het onderzoek naar de vo-indicator. Het gaat hierbij dus niet specifiek om het laatste onderdeel van dit traject waar het voorliggende rapport het resultaat van is. 

2. Berekening onderwijsscores op leerlingniveau

2.1 Ontwikkeling vo-indicator

Eerder heeft het CBS in opdracht van OCW een indicator ontwikkeld voor onderwijsachterstanden in het po. Middelen ter bestrijding van onderwijsachterstanden in het po worden inmiddels door OCW verdeeld op basis van de door het CBS ontwikkelde indicator. In onderstaand kader staat uitgelegd hoe deze po-indicator werkt. 

Op verzoek van OCW heeft het CBS eerder verkend in hoeverre de po-indicator ook toepasbaar is als indicator voor onderwijsachterstanden in het vo. Uit die verkenning bleek dat de po-indicator een betere verklaring geeft voor onderwijsachterstanden van leerlingen in het vo dan het apc-gebied waarin zij wonen.11) In de verkenning zijn twee varianten van de po-indicator onderzocht: een niet-herijkte indicator waarin de bijdragen van alle omgevingskenmerken uit de po-indicator hetzelfde blijven en een herijkte indicator waarin de bijdragen van deze kenmerken opnieuw zijn geschat voor het vo. Bij deze herijking werd het gevolgde onderwijsniveau gebruikt als maat voor schoolprestaties in het vo (in plaats van Cito-scores zoals in het po). In dit onderzoek had de herijkte indicator de grootste verklaringskracht voor onderwijsachterstanden in het vo. De set van kenmerken op basis waarvan de onderwijsscores worden berekend is licht aangepast zodat deze beter aansluit bij het vo. Zo worden onderwijsscores niet langer op basis van het gemiddelde opleidingsniveau van de moeders op een school berekend. Dit omdat in het vo het gemiddelde opleidingsniveau van de moeders op een school (te) sterk samenhangt met het onderwijsniveau dat een leerling volgt (gemiddeld genomen volgen kinderen van bijvoorbeeld hoogopgeleide moeders vaker een hoger onderwijsniveau). 

Er waren echter twijfels of deze herijkte indicator geschikt was voor het bepalen van de kans op onderwijsachterstand bij leerlingen met een niet-Nederlandse herkomst. De reden voor deze twijfels waren afwijkende resultaten ten opzichte van de po-indicator die lastig waren te interpreteren. Na vervolganalyses kon dit worden teruggevoerd op beperkingen van de data die waren gebruikt bij het herijken van de indicator. Bij de herijking kon destijds namelijk alleen gebruik worden gemaakt van het onderwijsniveau waarop een leerling onderwijs volgt als maat voor onderwijsprestaties in het vo. Hierdoor kon geen onderscheid worden gemaakt tussen leerlingen die beter of slechter presteren binnen een onderwijsniveau. In het po was daarentegen een veel fijnere maat voor onderwijsprestaties beschikbaar: de Cito-eindtoetsscore. Om een beter beargumenteerde keuze te kunnen maken voor de toekomstige indicator voor onderwijsachterstanden in het vo, heeft het CBS op verzoek van OCW de indicator nogmaals herijkt.12) Bij deze herijking is een meer gedetailleerde maat voor schoolprestaties in het vo onderzocht door naast het gevolgde onderwijsniveau waar mogelijk ook de behaalde examencijfers mee te nemen. Op deze manier kunnen individuele verschillen in schoolprestaties binnen een onderwijsniveau worden gemeten die bij de oorspronkelijke herijking niet in beeld waren. Deze nieuwste methode voor de berekening van onderwijsscores op leerlingniveau is inmiddels aangenomen door OCW. 

2.2 Berekening onderwijsscores

Het schema in figuur 2.2.1 laat zien hoe per leerling een onderwijsscore wordt berekend volgens de herijkte vo-indicator. Hiervoor wordt naar verschillende omgevingskenmerken van de leerling gekeken. De onderwijsscore is een schatting van de kans op onderwijsachterstand gegeven iemands omgevingskenmerken en ongeacht iemands intelligentie. Bij leerlingen met een lagere onderwijsscore worden – gemiddeld over de populatie – meer onderwijsachterstanden verwacht. Het schema laat zien dat een lager opleidingsniveau van ouders bijdraagt aan lagere onderwijsscores en zodoende (gemiddeld genomen) een grotere kans op onderwijsachterstand.13) Dit geldt ook voor het hebben van een niet-Nederlandse herkomst (met uitzondering van het hebben van een Oost-Aziatische herkomst)14) en wanneer de moeder van een leerling korter dan 5 jaar in Nederland is. Ook het in de schuldsanering zitten van de ouders vergroot de kans op een onderwijsachterstand.15) Op deze manier kan voor alle leerlingen in het vo een onderwijsscore berekend worden die de kans op een onderwijsachterstand weergeeft als gevolg van omgevingskenmerken en ongeacht hun intelligentie. 

2.2.1 Schema voor het berekenen van onderwijsscores bij de herijkte indicator

8) Bij de ontwikkeling van het model is naar veel meer kenmerken gekeken. Denk hierbij aan huishoudtype, inkomensvariabelen, leeftijd van de ouders en of de ouders ooit verdachte van een misdrijf zijn geweest. De volledige lijst van onderzochte kenmerken is te vinden in Bijlage 2 van het samenvattende rapport
9) De genoemde kenmerken zijn voor veel, maar niet alle leerlingen bekend. Ontbrekende informatie wordt, afhankelijk van de informatie die wel bekend is, op verschillende manieren aangevuld (zie bijlage A in een eerder onderzoeksrapport over het leerplusarrangement).
10) De onderzochte buurtkenmerken (bijvoorbeeld stedelijkheid en aandeel huurwoningen) bleken statistisch gezien weinig toe te voegen aan het model om de kans op onderwijsachterstand te berekenen. Deze zijn daarom niet opgenomen in het uiteindelijke model.  
11) Zie het eerste verkennende rapport naar een alternatieve indicator voor het leerplus arrangement.
12) Zie het rapport waarin de onderwijsachterstandsindicator van het vo wordt herzien.
13) Voor de indeling in categorieën is voor onderwijs gebruik gemaakt van de Standaard Onderwijsindeling. Dit is een hiërarchische indeling in vier aggregatieniveaus. Op het hoogste niveau worden drie categorieën onderscheiden (laag, midden, hoog). Op het tweede aggregatieniveau worden vijf categorieën onderscheiden, op het derde aggregatieniveau acht categorieën en op het vierde aggregatieniveau 18 categorieën. In dit onderzoek is het derde aggregatieniveau gebruikt. Dit is een afweging, zoals bij elk onderzoek, tussen voldoende detail en een zo simpel mogelijk model (dit is een algemeen streven in de methodologie bij het opbouwen van modellen). 
14) De herkomst van de ouders is in acht groepen ingedeeld: Nederland, EU-15/westerse landen, nieuwe EU-landen, Suriname en Antillen, Turkije, Noord-Afrika, Oost-Azië en niet elders genoemde landen. Leerlingen van wie één ouder als herkomstland 
Nederland heeft, worden in de categorie ‘Nederland’ ingedeeld. Leerlingen van wie beide ouders niet uit Nederland komen, worden ingedeeld in de categorie waartoe het herkomstland van de moeder behoort gezien de veronderstelde relatief grotere invloed van moeders op schoolprestaties. Bij de vo-indicator wordt het label “westers” nog gebruikt. In principe is het CBS afgestapt van deze terminologie. Het huidige model is echter ontwikkeld voordat deze keuze gemaakt werd daarom wordt deze indeling in dit geval nog wel gebruikt. 
15) Dit zijn door de rechter uitgesproken trajecten van schuldsanering die personen die in een problematische schuldsituatie zitten de mogelijkheid bieden om schuldenvrij te worden. Tijdens het schuldsaneringstraject betaalt de schuldenaar onder toezicht van een bewindvoerder en volgens een strikt regime zoveel mogelijk van de schulden af. Daarbij wordt de medewerking van schuldeisers afgedwongen. Er zijn meerdere voorwaarden. Zo mogen er geen nieuwe schulden gemaakt worden. Indien de schuldenaar zich aan de afspraken heeft gehouden kan de rechter na drie jaar een zogeheten schone lei verlenen waarna restschulden niet meer opeisbaar zijn.

3. Aggregatieformule

3.1 Instellingen aggregatieformule

Omdat OCW niet op leerling maar school-/vestigingsniveau bekostigt, moeten de onderwijsscores van individuele leerlingen worden opgeteld tot achterstandsscores per school/vestiging.16) Dit proces wordt aggregeren genoemd en kan op meerdere manieren. Indien de aggregatieformule van het po als basis wordt genomen voor het vo moeten de volgende beleidskeuzes door OCW worden gemaakt:

  • Allereerst moet worden besloten welke leerlingen tot de doelgroep met hoog risico op onderwijsachterstanden behoren. Tellen bijvoorbeeld alleen de leerlingen met hele lage onderwijsscores mee of is een bredere doelgroep gewenst waarin ook leerlingen die een relatief minder grote kans hebben op een onderwijsachterstand meegenomen worden [keuze 1]?
  • Vervolgens moet worden bepaald met welk gewicht de scores van leerlingen in de doelgroep meetellen bij de berekening van achterstandsscores. Wegen zij allemaal even zwaar mee of wordt daarin gedifferentieerd zodat leerlingen met een grotere kans op onderwijsachterstand zwaarder meetellen [keuze 2]?
  • Een derde keuze die gemaakt moet worden om achterstandsscores per school/vestiging te berekenen op basis van de onderwijsscores op leerlingniveau betreft de invoering van een drempel. Moet er een drempel zijn wat betreft aandeel doelgroepleerlingen dat een school/vestiging moet hebben om in aanmerking te komen voor budget en zo ja, hoe hoog moet deze drempel zijn [keuze 3]? 

Naast deze keuzes die gebaseerd zijn op de aggregatieformule die in het po gebruikt wordt, is er voor het vo nog een aanvullende keuze die gemaakt moeten worden: 

  • Er zijn in het vo scholen met meerdere vestigingen. In het algemeen hebben scholen meer verschillende onderwijsniveaus dan vestigingen (denk bijvoorbeeld aan een school die een vestiging heeft waar vmbo-onderwijs gegeven wordt en een vestiging waar havo/vwo-onderwijs gegeven wordt). Daarom moet besloten worden of de achterstandsscores op school- of vestigingsniveau worden berekend [keuze 4]. 

3.2 Opzet aggregatieformule

Op basis van bovenstaande keuzes kan een zogenaamde aggregatieformule opgesteld worden om van onderwijsscores op leerlingniveau te gaan naar achterstandsscores op school-/vestigingsniveau. Zie het kader voor de opzet van deze aggregatieformule. 

De werking van bovenstaande formule wordt hieronder geïllustreerd aan de hand van twee fictieve rekenvoorbeelden. Stel bijvoorbeeld dat de volgende beleidskeuzes gemaakt worden:

  • Keuze 1: voor de omvang van de doelgroep (welke leerlingen tellen mee als doelgroepleerlingen?) wordt gewerkt met een percentage van 20 procent. In dit voorbeeld betekent dat dat enkel leerlingen met een onderwijsscore lager dan -1 tot de doelgroep behoren. De gemiddelde onderwijsscore van alle vo-leerlingen in deze doelgroep is in dit voorbeeld -2.
  • Keuze 2: niet alle leerlingen die in de doelgroep zitten tellen even zwaar mee (het is dus zo dat doelgroepleerlingen met een grotere kans op onderwijsachterstand zwaarder meetellen).
  • Keuze 3: de drempel op schoolniveau (hoe groot moet het aandeel doelgroepleerlingen zijn alvorens een school budget toegewezen krijgt om onderwijsachterstanden tegen te gaan?) wordt op 12 procent gezet.
  • Keuze 4: er wordt gekozen om te aggregeren op schoolniveau (en niet op vestigingsniveau).

De gemiddelde onderwijsscore van alle leerlingen op het vo is in dit voorbeeld 0. 

Het voorbeeld in tabel 3.2.1 gaat over middelbare school A met 5 bekostigde leerlingen. 

3.2.1 Rekenvoorbeeld middelbare school A
Onderwijsscore leerlingBijdrage aan achterstandsscore
Leerling 100
Leerling 2-22
Leerling 320
Leerling 410
Leerling 5-1,51,5

Leerling 1, 3 en 4 dragen op deze school niet bij aan de achterstandsscore van de school omdat hun onderwijsscore (factor C in de formule) hoger is dan de grenswaarde van -1. Met andere woorden, zij vallen niet in de doelgroep. Leerling 2 en 5 dragen wel bij als de achterstandsscore op schoolniveau berekend wordt. Zij vallen namelijk wel in de doelgroep (zij hebben een onderwijsscore lager dan -1 wat betekent dat zij in de groep leerlingen zitten met de laagste 20 procent van de onderwijsscores). Hun bijdrage is gelijk aan het verschil tussen hun onderwijsscore en het gemiddelde van alle leerlingen in Nederland (factor D in de aggregatieformule wat in dit voorbeeld 0 is). Hun totale bijdrage is 3,5 (de afstand tussen de onderwijsscore van leerling 2 tot de gemiddelde onderwijsscore van alle leerlingen in Nederland is namelijk 0 - -2 = 2 en bij leerling 5 is dit 1,5). Dit is het resultaat op onderdeel A van de formule; de achterstandsscore zonder toepassing van de drempel. Op deze score moet dan nog, in lijn met keuze 3, een drempelwaarde in mindering worden gebracht (factor B in de aggregatieformule). Volgens de formule uit het kader hierboven is de drempel gelijk aan de uitkomst van het aantal leerlingen op school x de gekozen drempel (keuze 3) x (gemiddelde onderwijsscore van alle vo-leerlingen - gemiddelde van alle vo-leerlingen die in de doelgroep vallen (keuze 1)). In dit geval komt dat neer op 5 x 0,12 x (0 - -2). De uitkomst hiervan is 1,2. De achterstandsscore voor deze school is dus 2,3 (het verschil tussen 3,5 en 1,2). Deze school krijgt indien deze keuzes gemaakt worden en dit de aggregatieformule is wel budget toegewezen om onderwijsachterstanden tegen te gaan.

In het tweede voorbeeld, weergegeven in tabel 3.2.2, is te zien dat op school B alleen leerling 6 bijdraagt aan de achterstandsscore: dit is de enige leerling met een onderwijsscore onder de grenswaarde van -1. De totale score voor school B is dan ook gelijk aan de bijdrage van leerling 6 en komt uit op 1,5 (0 - -1,5). De drempelwaarde die hier in mindering op wordt gebracht is de uitkomst van 7 x 0,12 x (0 - -2), oftewel 1,68. De daadwerkelijke achterstandsscore voor school B is dus -0,18 (1,5 - 1,68). Dit betekent dat de achterstandsscore uitkomt op 0. Negatieve scores worden namelijk gelijkgesteld aan 0. Deze school zou dus bij deze instellingen geen budget toegewezen krijgen om onderwijsachterstanden tegen te gaan.

3.2.2 Rekenvoorbeeld middelbare school B
OnderwijsscoreBijdrage aan achterstandsscore
Leerling 11,50
Leerling 20,50
Leerling 300
Leerling 420
Leerling 510
Leerling 6-1,51,5
Leerling 7-0,50

Dit tweede voorbeeld illustreert dat scholen met leerlingen met een onderwijsscore onder de grenswaarde niet altijd een positieve achterstandsscore krijgen. De drempel zorgt ervoor dat scholen waar de som van de bijdrages aan de achterstandsscore relatief laag is ten opzichte van het aantal bekostigde leerlingen (en waar het totale risico op onderwijsachterstand dus relatief beperkt is) niet in aanmerking komen voor middelen uit het onderwijsachterstandenbudget van OCW (indien er een drempel ingesteld wordt). 

Bovenstaande berekeningen worden dus voor alle scholen uitgevoerd. Op deze manier krijgen alle scholen een achterstandsscore. Op basis van deze achterstandsscores wordt vervolgens het budget verdeeld door OCW. In bovenstaand voorbeeld heeft school A een achterstandsscore van 2,3 en school B een achterstandsscore van 0. Stel dat het totaal van achterstandsscores van alle scholen gelijk is aan 50 en dat het totale beschikbare budget om onderwijsachterstanden tegen te gaan 100 duizend euro is. In dat geval is het budget dat school A toegewezen krijgt gelijk aan: (achterstandsscore van school A / som van achterstandsscores van alle scholen) x totale budget, ofwel (2,3/ 50) x 100 duizend = 4,6 duizend euro. Het budget voor school B is (0/ 50) x 100 duizend = 0 euro. 

16) Met de huidige indicator wordt per leerling de kans op onderwijsachterstand berekend. Het kan uiteraard zo zijn dat bepaalde leerlingen het in de praktijk beter of slechter doen dan op basis van hun kans op onderwijsachterstand verwacht kan worden. Directe financiering op leerlingniveau is vanuit dit oogpunt minder wenselijk. Daar komt bij dat hoewel voor een groot deel van de leerlingen alle informatie bekend is over de omgevingskenmerken die gebruikt worden om de kans op onderwijsachterstand te berekenen dit niet voor alle leerlingen volledig het geval is (zie ook voetnoot 9). Ook vanuit dit oogpunt kan het wenselijker geacht worden om de verdeling van het budget op vestigingsniveau te doen in plaats van op leerlingniveau.

4. Twaalf scenario’s: verdeling budget, regionale spreiding en verdeling over onderwijsniveaus

Zoals in het vorige hoofdstuk beschreven, zijn er vier beleidskeuzes die gemaakt moeten worden om de onderwijsscores op leerlingniveau op te kunnen tellen tot achterstandsscores op school/-vestigingsniveau: 

  1. de omvang van de doelgroep
  2. het gewicht van de doelgroepleerlingen
  3. de drempel voor scholen/vestigingen
  4. optellen op school- of vestigingsniveau 

Op basis van eerder onderzoek en eerder opgedane inzichten heeft OCW besloten om, net als bij het po, te werken met een percentage van 15 procent wat betreft de omvang van de doelgroep (keuze 1). Ook is besloten om, wederom net als bij het po, leerlingen met een grotere kans op onderwijsachterstand zwaarder mee te laten tellen (keuze 2). Met betrekking tot keuze 3 en 4 zijn door OCW verschillende scenario’s opgesteld die men graag onderzocht wilde hebben om ook hier te kunnen komen tot een keuze. In onderstaande tabel staan deze scenario’s weergegeven. 

4.1 Door OCW opgestelde 12 scenario’s
ScenarioDrempel (%)Schoolniveau of vestigingsniveau
10Schoolniveau
20Vestigingsniveau
312Schoolniveau
412Vestigingsniveau
514Schoolniveau
614Vestigingsniveau
716Schoolniveau
816Vestigingsniveau
918Schoolniveau
1018Vestigingsniveau
1120Schoolniveau
1220Vestigingsniveau

OCW wilde vooral graag de effecten van verschillende drempels onderzocht hebben. In scenario 1 en 2 is er geen drempel. In deze scenario’s is er dus geen minimaal percentage doelgroepleerlingen dat een school/vestiging moet hebben alvorens er budget toegekend wordt. De overige drempels zijn 12 procent (scenario 3 en 4), 14 procent (scenario 5 en 6), 16 procent (scenario 7 en 8), 18 procent (scenario 9 en 10) en 20 procent (scenario 11 en 12). Hoe hoger de drempel, hoe groter het aandeel doelgroepleerlingen op een school/vestiging moet zijn alvorens er budget toegekend wordt. 

Verder is op verzoek van OCW in kaart gebracht wat het effect is van het budget toekennen op school- of vestigingsniveau. Scholen kunnen meerdere vestigingen hebben. Vaak zijn vestigingen meer uniform wat betreft onderwijsniveaus en wat betreft aandeel doelgroepleerlingen dan scholen. Er is dus een direct effect van het financieren op schoolniveau of vestigingsniveau op de verdeling van het beschikbare budget. 

Daarnaast is bekend dat het resultaat van aggregeren op school- of  vestigingsniveau afhankelijk is van de hoogte van de drempel die gekozen wordt. Als gekozen wordt voor schoolniveau is er meer kans dat er relatief minder doelgroepleerlingen op een school zitten doordat er meerdere onderwijsniveaus op een school zijn en dat dus minder snel de drempel wordt gehaald. Bij aggregatie op vestigingsniveau is de kans groter dat er veel leerlingen op hetzelfde niveau onderwijs volgen en dat er dus relatief veel doelgroepleerlingen zijn in het geval van lagere onderwijsniveaus. De drempel wordt dan dus sneller gehaald. Daarom is het effect van financieren op schoolniveau of vestigingsniveau per drempel onderzocht. 

Voor alle 12 scenario’s is het volgende onderzocht:

  • Hoe wordt het budget verdeeld? Met andere woorden hoeveel scholen/vestigingen ontvangen budget en wat zijn de bedragen die scholen/vestigingen krijgen? 
  • Wat is per scenario de geografische spreiding van het toegekende budget? 
  • Wat is per scenario de verdeling van het budget over onderwijsniveaus (vmbo, havo/vwo en gemengd)?

Om de effecten van de verschillende drempels zo overzichtelijk mogelijk weer te kunnen geven, worden in dit hoofdstuk enkel de resultaten beschreven voor de drempels van 0, 12, 16 en 20 procent. De resultaten van de drempels van 14 en 18 procent (die respectievelijk tussen de drempels van 12 en 16 procent en 16 en 20 procent vallen) zijn voor de volledigheid wel opgenomen in de bijlages. In bijlage 2 staan de resultaten voor de verdeling van het budget over doelgroepleerlingen en vestigingen. In bijlage 3 staan de resultaten voor de geografische spreiding en in bijlage 4 de resultaten omtrent de verdeling van het budget over de verschillende onderwijsniveaus. Verder wordt in dit hoofdstuk, wederom vanuit het streven om de resultaten zo overzichtelijk mogelijk weer te geven, enkel de aggregatie op vestigingsniveau weergegeven. Op dit moment gebeurt de financiering op het niveau van vestigingen. De analyses op schoolniveau waren voor OCW geen aanleiding om de grondslag van de bekostiging van vestigingsniveau te veranderen naar schoolniveau. Voor de volledigheid staan de resultaten van de aggregatie op schoolniveau ook weergegeven in de hierboven genoemde bijlages. 

Voor de analyses in dit hoofdstuk is gekeken naar de leerlingen die op 1 oktober 2020 ingeschreven stonden in het vo. Als beschikbaar budget is gerekend met 141 miljoen euro. OCW heeft aangegeven dat dit op het moment dat dit onderzoek uitgevoerd werd het meest waarschijnlijke budget is dat in de toekomst beschikbaar zal zijn om kansengelijkheid in het vo te bevorderen (pro buiten beschouwing latend). De exacte bedragen die vestigingen ontvangen zullen anders zijn indien (toch) een ander budget ter beschikking gesteld wordt. Het globale beeld wat betreft verschillen tussen scenario’s (zoals weergegeven in dit onderzoek) zal hierdoor niet veranderen. 

4.1 Verdeling budget

Verdeling doelgroepleerlingen

Zoals eerder aangegeven is besloten dat de vo-leerlingen (pro buiten beschouwing latend) met de laagste 15 procent van alle onderwijsscores in de doelgroep vallen. Concreet betekent dit dat er iets meer dan 137 duizend leerlingen zijn die in de doelgroep vallen.17) In onderstaande tabel staat weergegeven hoeveel van deze doelgroepleerlingen op een vestiging zitten die de drempel halen in de verschillende scenario’s. 

4.1.1 Doelgroepleerlingen op vestigingen die drempel halen (aantal en percentage) per scenario
Drempel (%)AantalPercentage
0137 550100
12100 66073
1682 55060
2066 57048

Zoals duidelijk wordt in bovenstaande tabel geldt dat indien er geen drempel is, alle leerlingen die in de doelgroep vallen op een vestiging zitten die in aanmerking komt voor budget. Verder geldt dat hoe hoger de drempel hoe minder doelgroepleerlingen er op een vestiging zitten die in aanmerking komt voor budget om onderwijsachterstanden tegen te gaan. Zo zit iets minder dan driekwart van de doelgroepleerlingen op een vestiging die in aanmerking komt voor financiering indien er een drempel is van 12 procent en bij een drempel van 20 procent is dit minder dan de helft van alle doelgroepleerlingen.  

Verdeling budget over vestigingen

Bovenstaande analyses geven inzicht in het aantal doelgroepleerlingen dat in de verschillende scenario’s op een vestging zit die in aanmerking komt voor budget. In tabel 4.1.2 is weergegeven hoe het beschikbare budget verdeeld zou worden over de vestigingen bij de verschillende drempels. In totaal zijn er 1 300 vestigingen in het vo. 

4.1.2 Aantal en percentage vestigingen dat geld ontvangt bij verschillende drempels
Drempel (%)Aantal Percentage
01 299100
1275558
1657744
2044034

Indien er geen drempel is (dus een drempel van 0 procent) is er geen minimaal aandeel doelgroepleerlingen dat een vestiging moet hebben om in aanmerking te komen voor budget. In dat geval krijgen dan ook (vrijwel) alle vestigingen geld toegekend. Er is slechts één vestiging die ook bij een drempel van 0 procent geen budget krijgt aangezien op deze vestiging helemaal geen leerlingen zitten met een verhoogde kans op onderwijsachterstand. Verder geldt dat hoe hoger de drempel hoe minder vestigingen budget ontvangen. Bij een drempel van 12 procent krijgt meer dan de helft van de vestigingen budget (58 procent), bij een drempel van 16 procent minder dan de helft (44 procent) en bij een drempel van 20 procent zou ongeveer een derde van de vestigingen budget ontvangen (34 procent). 

Verdeling budget in bedragen

Hierboven is beschreven hoeveel (procent van de) vestigingen budget ontvangen bij de verschillende drempels. In deze paragraaf wordt beschreven hoeveel budget/welke bedragen de vestigingen ontvangen. In tabel 4.1.3 staat weergegeven welk percentage van de vestigingen welk bedrag zou krijgen bij de verschillende drempels. 

4.1.3 Percentage vestigingen dat een bepaald bedrag toegekend krijgt bij de verschillende drempels
Drempel (%)Geen budget1-100k100-200k200-300k300-400k400-500k500k of meer
0059288311
124225148334
165616107326
2066985327

Zoals ook al in de vorige paragraaf zichtbaar was, stijgt het percentage vestigingen dat geen budget krijgt naarmate de drempel stijgt. Indien er geen drempel is (0 procent) krijgen (vrijwel) alle vestigingen budget en bij een drempel van 20 procent krijgt 66 procent van de vestigingen geen budget toegewezen. Dit betekent dat wanneer er geen drempel is het beschikbare budget over meer vestigingen verdeeld wordt en dat de bedragen die toegekend worden per vestiging dus lager zijn. In bovenstaande tabel is bijvoorbeeld te zien dat indien er geen drempel is de meeste vestigingen (59 procent) een bedrag lager dan 100 duizend euro zouden krijgen. Hoe hoger de drempel (en over hoe minder vestigingen het beschikbare budget verveeld moet worden) hoe hoger de bedragen per vestiging worden (indien zij budget ontvangen). Bij een drempel van 20 procent zou bijvoorbeeld minder dan 10 procent van de vestigingen een bedrag lager dan 100 duizend euro krijgen. 

In het algemeen geldt dus dat hoe hoger de drempel hoe minder vestigingen geld krijgen en hoe hoger de drempel hoe hoger de bedragen die vestigingen krijgen wanneer zij budget ontvangen. Of anders geformuleerd: bij een lagere drempel krijgen meer vestigingen geld, maar het bedrag per vestiging (indien zij in aanmerking komen voor financiering) is lager. 

4.2 Geografische spreiding

Op verzoek van OCW is ook onderzocht hoe het beschikbare budget om onderwijsachterstanden tegen te gaan verdeeld zou worden over het land bij de verschillende drempels. In onderstaande figuren staat dit visueel weergegeven. Hiervoor is gekeken naar het totale bedrag dat een bepaalde gemeente zou ontvangen in een bepaald scenario en is dit gedeeld door het totaal aantal vo-leerlingen dat onderwijs volgt in deze gemeente. De bedragen in onderstaande figuren tonen dus het gemiddelde bedrag per vo-leerling (per gemeente en per scenario). 

4.2.1 Gemiddelde bedrag (in euro's) per leerling per gemeente bij een drempel van 0 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam149
Delfzijl271
Groningen91
LoppersumGeen vestiging
Almere211
Stadskanaal149
Veendam162
Zeewolde118
Achtkarspelen157
Ameland144
Harlingen106
Heerenveen93
Leeuwarden120
Ooststellingwerf104
Opsterland151
Schiermonnikoog153
Smallingerland129
Terschelling98
Vlieland241
Weststellingwerf119
Assen102
Coevorden181
Emmen152
Hoogeveen168
Meppel102
Almelo165
Borne130
Dalfsen131
Deventer173
Enschede221
Haaksbergen73
Hardenberg127
Hellendoorn82
Hengelo123
Kampen154
Losser169
Noordoostpolder169
Oldenzaal93
Ommen90
Raalte97
Staphorst169
Tubbergen95
Urk230
Wierden58
Zwolle93
Aalten106
Apeldoorn127
Arnhem170
Barneveld147
BeuningenGeen vestiging
BrummenGeen vestiging
BurenGeen vestiging
Culemborg90
DoesburgGeen vestiging
Doetinchem141
Druten122
Duiven111
Ede153
Elburg151
Epe168
Ermelo100
Harderwijk149
HattemGeen vestiging
Heerde62
HeumenGeen vestiging
Lochem71
MaasdrielGeen vestiging
Nijkerk149
Nijmegen123
Oldebroek184
Putten199
Renkum55
Rheden187
Rozendaal33
ScherpenzeelGeen vestiging
Tiel284
Voorst105
Wageningen126
WestervoortGeen vestiging
Winterswijk183
Wijchen125
Zaltbommel159
Zevenaar157
Zutphen82
Nunspeet147
Dronten133
Amersfoort109
Baarn63
De Bilt66
BunnikGeen vestiging
Bunschoten223
EemnesGeen vestiging
Houten120
LeusdenGeen vestiging
LopikGeen vestiging
Montfoort116
RenswoudeGeen vestiging
Rhenen201
Soest110
Utrecht209
Veenendaal125
WoudenbergGeen vestiging
Wijk bij Duurstede89
IJsselstein240
Zeist89
Nieuwegein111
Aalsmeer143
Alkmaar112
Amstelveen91
Amsterdam266
BeemsterGeen vestiging
Bergen (NH.)41
Beverwijk128
BlaricumGeen vestiging
Bloemendaal41
Castricum66
DiemenGeen vestiging
Edam-Volendam137
Enkhuizen88
Haarlem120
Haarlemmermeer119
Heemskerk328
Heemstede75
Heerhugowaard144
Heiloo74
Den Helder200
Hilversum101
Hoorn124
Huizen84
LandsmeerGeen vestiging
Langedijk87
Laren153
Medemblik232
OostzaanGeen vestiging
OpmeerGeen vestiging
Ouder-Amstel96
Purmerend144
Schagen104
Texel118
UitgeestGeen vestiging
Uithoorn125
Velsen134
Weesp150
Zandvoort158
Zaanstad193
AlblasserdamGeen vestiging
Alphen aan den Rijn124
Barendrecht154
DrechterlandGeen vestiging
Brielle131
Capelle aan den IJssel242
Delft151
Dordrecht221
Gorinchem139
Gouda143
's-Gravenhage266
Hardinxveld-Giessendam140
Hellevoetsluis125
Hendrik-Ido-AmbachtGeen vestiging
Stede Broec154
Hillegom197
Katwijk176
Krimpen aan den IJssel86
Leiden116
Leiderdorp131
Lisse132
Maassluis193
Nieuwkoop167
Noordwijk67
Oegstgeest89
OudewaterGeen vestiging
Papendrecht129
Ridderkerk307
Rotterdam278
Rijswijk639
Schiedam335
Sliedrecht275
AlbrandswaardGeen vestiging
WestvoorneGeen vestiging
Vlaardingen308
VoorschotenGeen vestiging
Waddinxveen220
Wassenaar56
Woerden114
Zoetermeer166
ZoeterwoudeGeen vestiging
Zwijndrecht181
BorseleGeen vestiging
Goes110
West Maas en Waal117
Hulst105
Kapelle64
Middelburg140
Reimerswaal151
Terneuzen184
Tholen169
VeereGeen vestiging
Vlissingen206
De Ronde Venen89
Tytsjerksteradiel90
Asten53
Baarle-Nassau106
Bergen op Zoom166
Best59
BoekelGeen vestiging
Boxmeer81
Boxtel128
Breda136
Deurne119
Pekela271
Dongen149
Eersel55
Eindhoven146
Etten-Leur114
Geertruidenberg112
Gilze en RijenGeen vestiging
Goirle80
Grave246
HaarenGeen vestiging
Helmond186
's-Hertogenbosch136
Heusden99
HilvarenbeekGeen vestiging
Loon op Zand225
Mill en Sint Hubert169
Nuenen, Gerwen en Nederwetten250
Oirschot138
Oisterwijk133
Oosterhout133
Oss153
Rucphen233
Sint-Michielsgestel31
Someren181
Son en BreugelGeen vestiging
Steenbergen222
Waterland101
Tilburg191
Uden134
Valkenswaard106
Veldhoven96
Vught53
WaalreGeen vestiging
Waalwijk154
Woensdrecht314
Zundert130
WormerlandGeen vestiging
Landgraaf181
BeekGeen vestiging
Beesel200
Bergen (L.)Geen vestiging
Brunssum222
Gennep169
Heerlen189
Kerkrade408
Maastricht163
Meerssen60
Mook en Middelaar146
Nederweert110
Roermond204
SimpelveldGeen vestiging
Stein95
VaalsGeen vestiging
Venlo201
Venray193
VoerendaalGeen vestiging
Weert136
Valkenburg aan de Geul188
Lelystad218
Horst aan de Maas116
Oude IJsselstreek161
Teylingen84
Utrechtse Heuvelrug77
Oost Gelre83
KoggenlandGeen vestiging
Lansingerland91
Leudal91
MaasgouwGeen vestiging
Gemert-Bakel111
Halderberge185
Heeze-LeendeGeen vestiging
Laarbeek134
Reusel-De MierdenGeen vestiging
RoerdalenGeen vestiging
Roosendaal174
Schouwen-Duiveland140
Aa en Hunze90
Borger-Odoorn109
Cuijk168
LanderdGeen vestiging
De WoldenGeen vestiging
Noord-BevelandGeen vestiging
WijdemerenGeen vestiging
Noordenveld81
Twenterand197
Westerveld69
Sint Anthonis190
Lingewaard133
Cranendonck327
Steenwijkerland145
Moerdijk75
Echt-Susteren127
Sluis122
Drimmelen146
Bernheze49
Alphen-ChaamGeen vestiging
BergeijkGeen vestiging
Bladel122
Gulpen-Wittem103
Tynaarlo110
Midden-Drenthe107
Overbetuwe133
Hof van Twente127
Neder-Betuwe153
Rijssen-Holten118
Geldrop-Mierlo87
Olst-Wijhe117
Dinkelland71
Westland131
Midden-Delfland201
Berkelland128
Bronckhorst140
Sittard-Geleen149
Kaag en BraassemGeen vestiging
DantumadielGeen vestiging
Zuidplas103
Peel en Maas120
Oldambt179
Zwartewaterland212
S�dwest-Frysl�n105
Bodegraven-ReeuwijkGeen vestiging
Eijsden-MargratenGeen vestiging
Stichtse Vecht89
Hollands Kroon132
Leidschendam-Voorburg144
Goeree-Overflakkee133
Pijnacker-Nootdorp70
Nissewaard200
Krimpenerwaard137
De Fryske Marren127
Gooise Meren45
Berg en Dal114
Meierijstad127
Waadhoeke141
Westerwolde242
Midden-Groningen194
BeekdaelenGeen vestiging
Montferland134
Altena136
West Betuwe123
Vijfheerenlanden221
Hoeksche Waard91
Het Hogeland113
Westerkwartier116
Noardeast-Frysl�n125
Molenlanden152
 

4.2.2 Gemiddelde bedrag (in euro’s) per leerling per gemeente bij een drempel van 12 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam93
Delfzijl381
Groningen71
LoppersumGeen vestiging
Almere230
Stadskanaal118
Veendam105
Zeewolde48
Achtkarspelen129
Ameland55
Harlingen30
Heerenveen51
Leeuwarden104
Ooststellingwerf0
Opsterland73
Schiermonnikoog78
Smallingerland119
Terschelling0
Vlieland304
Weststellingwerf17
Assen60
Coevorden150
Emmen100
Hoogeveen164
Meppel34
Almelo159
Borne18
Dalfsen20
Deventer185
Enschede275
Haaksbergen0
Hardenberg30
Hellendoorn0
Hengelo92
Kampen106
Losser118
Noordoostpolder146
Oldenzaal28
Ommen0
Raalte36
Staphorst119
Tubbergen0
Urk275
Wierden0
Zwolle56
Aalten16
Apeldoorn94
Arnhem227
Barneveld79
BeuningenGeen vestiging
BrummenGeen vestiging
BurenGeen vestiging
Culemborg47
DoesburgGeen vestiging
Doetinchem102
Druten93
Duiven61
Ede138
Elburg103
Epe117
Ermelo0
Harderwijk136
HattemGeen vestiging
Heerde0
HeumenGeen vestiging
Lochem0
MaasdrielGeen vestiging
Nijkerk112
Nijmegen103
Oldebroek157
Putten195
Renkum0
Rheden165
Rozendaal0
ScherpenzeelGeen vestiging
Tiel414
Voorst0
Wageningen158
WestervoortGeen vestiging
Winterswijk158
Wijchen95
Zaltbommel99
Zevenaar153
Zutphen61
Nunspeet61
Dronten79
Amersfoort83
Baarn0
De Bilt46
BunnikGeen vestiging
Bunschoten258
EemnesGeen vestiging
Houten99
LeusdenGeen vestiging
LopikGeen vestiging
Montfoort0
RenswoudeGeen vestiging
Rhenen200
Soest0
Utrecht299
Veenendaal85
WoudenbergGeen vestiging
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein300
Zeist72
Nieuwegein33
Aalsmeer96
Alkmaar55
Amstelveen80
Amsterdam438
BeemsterGeen vestiging
Bergen (NH.)0
Beverwijk14
BlaricumGeen vestiging
Bloemendaal0
Castricum3
DiemenGeen vestiging
Edam-Volendam40
Enkhuizen0
Haarlem105
Haarlemmermeer56
Heemskerk527
Heemstede79
Heerhugowaard97
Heiloo0
Den Helder215
Hilversum79
Hoorn78
Huizen0
LandsmeerGeen vestiging
Langedijk0
Laren186
Medemblik280
OostzaanGeen vestiging
OpmeerGeen vestiging
Ouder-Amstel0
Purmerend112
Schagen40
Texel0
UitgeestGeen vestiging
Uithoorn116
Velsen117
Weesp109
Zandvoort89
Zaanstad234
AlblasserdamGeen vestiging
Alphen aan den Rijn63
Barendrecht123
DrechterlandGeen vestiging
Brielle38
Capelle aan den IJssel305
Delft162
Dordrecht290
Gorinchem99
Gouda132
's-Gravenhage423
Hardinxveld-Giessendam84
Hellevoetsluis63
Hendrik-Ido-AmbachtGeen vestiging
Stede Broec79
Hillegom191
Katwijk137
Krimpen aan den IJssel0
Leiden88
Leiderdorp21
Lisse104
Maassluis180
Nieuwkoop113
Noordwijk0
Oegstgeest33
OudewaterGeen vestiging
Papendrecht82
Ridderkerk473
Rotterdam446
Rijswijk1326
Schiedam563
Sliedrecht391
AlbrandswaardGeen vestiging
WestvoorneGeen vestiging
Vlaardingen475
VoorschotenGeen vestiging
Waddinxveen248
Wassenaar0
Woerden78
Zoetermeer142
ZoeterwoudeGeen vestiging
Zwijndrecht157
BorseleGeen vestiging
Goes54
West Maas en Waal0
Hulst26
Kapelle0
Middelburg131
Reimerswaal72
Terneuzen157
Tholen117
VeereGeen vestiging
Vlissingen214
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel38
Asten0
Baarle-Nassau0
Bergen op Zoom152
Best0
BoekelGeen vestiging
Boxmeer0
Boxtel96
Breda128
Deurne76
Pekela380
Dongen68
Eersel0
Eindhoven134
Etten-Leur47
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen vestiging
Goirle0
Grave317
HaarenGeen vestiging
Helmond212
's-Hertogenbosch115
Heusden0
HilvarenbeekGeen vestiging
Loon op Zand262
Mill en Sint Hubert118
Nuenen, Gerwen en Nederwetten326
Oirschot38
Oisterwijk80
Oosterhout108
Oss130
Rucphen282
Sint-Michielsgestel0
Someren148
Son en BreugelGeen vestiging
Steenbergen254
Waterland0
Tilburg238
Uden117
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen vestiging
Waalwijk129
Woensdrecht490
Zundert18
WormerlandGeen vestiging
Landgraaf150
BeekGeen vestiging
Beesel197
Bergen (L.)Geen vestiging
Brunssum255
Gennep117
Heerlen200
Kerkrade733
Maastricht190
Meerssen0
Mook en Middelaar58
Nederweert0
Roermond211
SimpelveldGeen vestiging
Stein0
VaalsGeen vestiging
Venlo199
Venray180
VoerendaalGeen vestiging
Weert107
Valkenburg aan de Geul167
Lelystad244
Horst aan de Maas36
Oude IJsselstreek135
Teylingen31
Utrechtse Heuvelrug31
Oost Gelre0
KoggenlandGeen vestiging
Lansingerland40
Leudal38
MaasgouwGeen vestiging
Gemert-Bakel59
Halderberge160
Heeze-LeendeGeen vestiging
Laarbeek28
Reusel-De MierdenGeen vestiging
RoerdalenGeen vestiging
Roosendaal168
Schouwen-Duiveland45
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn0
Cuijk117
LanderdGeen vestiging
De WoldenGeen vestiging
Noord-BevelandGeen vestiging
WijdemerenGeen vestiging
Noordenveld0
Twenterand190
Westerveld0
Sint Anthonis171
Lingewaard141
Cranendonck553
Steenwijkerland116
Moerdijk0
Echt-Susteren86
Sluis0
Drimmelen58
Bernheze0
Alphen-ChaamGeen vestiging
BergeijkGeen vestiging
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo0
Midden-Drenthe28
Overbetuwe75
Hof van Twente18
Neder-Betuwe76
Rijssen-Holten37
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe0
Dinkelland0
Westland76
Midden-Delfland199
Berkelland32
Bronckhorst43
Sittard-Geleen135
Kaag en BraassemGeen vestiging
DantumadielGeen vestiging
Zuidplas7
Peel en Maas0
Oldambt145
Zwartewaterland228
S�dwest-Frysl�n39
Bodegraven-ReeuwijkGeen vestiging
Eijsden-MargratenGeen vestiging
Stichtse Vecht60
Hollands Kroon22
Leidschendam-Voorburg167
Goeree-Overflakkee59
Pijnacker-Nootdorp0
Nissewaard221
Krimpenerwaard79
De Fryske Marren59
Gooise Meren11
Berg en Dal96
Meierijstad66
Waadhoeke54
Westerwolde307
Midden-Groningen183
BeekdaelenGeen vestiging
Montferland28
Altena94
West Betuwe46
Vijfheerenlanden252
Hoeksche Waard49
Het Hogeland46
Westerkwartier54
Noardeast-Frysl�n53
Molenlanden75

4.2.3 Gemiddelde bedrag (in euro’s) per leerling per gemeente bij een drempel van 16 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam117
Delfzijl370
Groningen72
LoppersumGeen vestiging
Almere191
Stadskanaal101
Veendam63
Zeewolde49
Achtkarspelen110
Ameland0
Harlingen24
Heerenveen36
Leeuwarden97
Ooststellingwerf0
Opsterland0
Schiermonnikoog0
Smallingerland117
Terschelling0
Vlieland267
Weststellingwerf0
Assen41
Coevorden60
Emmen43
Hoogeveen157
Meppel18
Almelo162
Borne0
Dalfsen0
Deventer179
Enschede291
Haaksbergen0
Hardenberg27
Hellendoorn0
Hengelo85
Kampen114
Losser17
Noordoostpolder146
Oldenzaal0
Ommen0
Raalte0
Staphorst18
Tubbergen0
Urk229
Wierden0
Zwolle58
Aalten0
Apeldoorn93
Arnhem263
Barneveld39
BeuningenGeen vestiging
BrummenGeen vestiging
BurenGeen vestiging
Culemborg37
DoesburgGeen vestiging
Doetinchem100
Druten63
Duiven11
Ede138
Elburg69
Epe15
Ermelo0
Harderwijk156
HattemGeen vestiging
Heerde0
HeumenGeen vestiging
Lochem0
MaasdrielGeen vestiging
Nijkerk56
Nijmegen93
Oldebroek70
Putten120
Renkum0
Rheden82
Rozendaal0
ScherpenzeelGeen vestiging
Tiel445
Voorst0
Wageningen181
WestervoortGeen vestiging
Winterswijk111
Wijchen66
Zaltbommel91
Zevenaar141
Zutphen66
Nunspeet0
Dronten74
Amersfoort87
Baarn0
De Bilt46
BunnikGeen vestiging
Bunschoten205
EemnesGeen vestiging
Houten71
LeusdenGeen vestiging
LopikGeen vestiging
Montfoort0
RenswoudeGeen vestiging
Rhenen127
Soest0
Utrecht341
Veenendaal81
WoudenbergGeen vestiging
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein261
Zeist80
Nieuwegein9
Aalsmeer53
Alkmaar45
Amstelveen92
Amsterdam506
BeemsterGeen vestiging
Bergen (NH.)0
Beverwijk0
BlaricumGeen vestiging
Bloemendaal0
Castricum0
DiemenGeen vestiging
Edam-Volendam14
Enkhuizen0
Haarlem105
Haarlemmermeer47
Heemskerk566
Heemstede80
Heerhugowaard71
Heiloo0
Den Helder221
Hilversum78
Hoorn63
Huizen0
LandsmeerGeen vestiging
Langedijk0
Laren183
Medemblik234
OostzaanGeen vestiging
OpmeerGeen vestiging
Ouder-Amstel0
Purmerend103
Schagen12
Texel0
UitgeestGeen vestiging
Uithoorn117
Velsen84
Weesp123
Zandvoort0
Zaanstad242
AlblasserdamGeen vestiging
Alphen aan den Rijn34
Barendrecht131
DrechterlandGeen vestiging
Brielle0
Capelle aan den IJssel268
Delft155
Dordrecht307
Gorinchem94
Gouda132
's-Gravenhage485
Hardinxveld-Giessendam62
Hellevoetsluis4
Hendrik-Ido-AmbachtGeen vestiging
Stede Broec35
Hillegom114
Katwijk101
Krimpen aan den IJssel0
Leiden98
Leiderdorp0
Lisse131
Maassluis153
Nieuwkoop10
Noordwijk0
Oegstgeest18
OudewaterGeen vestiging
Papendrecht25
Ridderkerk493
Rotterdam516
Rijswijk1639
Schiedam677
Sliedrecht383
AlbrandswaardGeen vestiging
WestvoorneGeen vestiging
Vlaardingen496
VoorschotenGeen vestiging
Waddinxveen191
Wassenaar0
Woerden54
Zoetermeer136
ZoeterwoudeGeen vestiging
Zwijndrecht138
BorseleGeen vestiging
Goes49
West Maas en Waal0
Hulst0
Kapelle0
Middelburg137
Reimerswaal0
Terneuzen141
Tholen16
VeereGeen vestiging
Vlissingen156
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel24
Asten0
Baarle-Nassau0
Bergen op Zoom121
Best0
BoekelGeen vestiging
Boxmeer0
Boxtel69
Breda136
Deurne65
Pekela368
Dongen0
Eersel0
Eindhoven127
Etten-Leur30
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen vestiging
Goirle0
Grave290
HaarenGeen vestiging
Helmond185
's-Hertogenbosch118
Heusden0
HilvarenbeekGeen vestiging
Loon op Zand211
Mill en Sint Hubert17
Nuenen, Gerwen en Nederwetten296
Oirschot0
Oisterwijk102
Oosterhout96
Oss124
Rucphen237
Sint-Michielsgestel0
Someren58
Son en BreugelGeen vestiging
Steenbergen199
Waterland0
Tilburg250
Uden89
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen vestiging
Waalwijk130
Woensdrecht516
Zundert0
WormerlandGeen vestiging
Landgraaf163
BeekGeen vestiging
Beesel123
Bergen (L.)Geen vestiging
Brunssum201
Gennep16
Heerlen208
Kerkrade841
Maastricht199
Meerssen0
Mook en Middelaar0
Nederweert0
Roermond206
SimpelveldGeen vestiging
Stein0
VaalsGeen vestiging
Venlo152
Venray100
VoerendaalGeen vestiging
Weert88
Valkenburg aan de Geul83
Lelystad187
Horst aan de Maas37
Oude IJsselstreek108
Teylingen0
Utrechtse Heuvelrug14
Oost Gelre0
KoggenlandGeen vestiging
Lansingerland29
Leudal10
MaasgouwGeen vestiging
Gemert-Bakel23
Halderberge73
Heeze-LeendeGeen vestiging
Laarbeek0
Reusel-De MierdenGeen vestiging
RoerdalenGeen vestiging
Roosendaal152
Schouwen-Duiveland0
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn0
Cuijk15
LanderdGeen vestiging
De WoldenGeen vestiging
Noord-BevelandGeen vestiging
WijdemerenGeen vestiging
Noordenveld0
Twenterand142
Westerveld0
Sint Anthonis88
Lingewaard144
Cranendonck701
Steenwijkerland99
Moerdijk0
Echt-Susteren53
Sluis0
Drimmelen0
Bernheze0
Alphen-ChaamGeen vestiging
BergeijkGeen vestiging
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo0
Midden-Drenthe0
Overbetuwe74
Hof van Twente0
Neder-Betuwe33
Rijssen-Holten10
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe0
Dinkelland0
Westland56
Midden-Delfland126
Berkelland16
Bronckhorst0
Sittard-Geleen109
Kaag en BraassemGeen vestiging
DantumadielGeen vestiging
Zuidplas0
Peel en Maas0
Oldambt101
Zwartewaterland165
Südwest-Fryslân35
Bodegraven-ReeuwijkGeen vestiging
Eijsden-MargratenGeen vestiging
Stichtse Vecht53
Hollands Kroon0
Leidschendam-Voorburg177
Goeree-Overflakkee34
Pijnacker-Nootdorp0
Nissewaard187
Krimpenerwaard58
De Fryske Marren74
Gooise Meren4
Berg en Dal91
Meierijstad40
Waadhoeke0
Westerwolde270
Midden-Groningen111
BeekdaelenGeen vestiging
Montferland0
Altena51
West Betuwe0
Vijfheerenlanden196
Hoeksche Waard30
Het Hogeland22
Westerkwartier20
Noardeast-Fryslân14
Molenlanden0

4.2.4 Gemiddelde bedrag (in euro’s) per leerling per gemeente bij een drempel van 20 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam142
Delfzijl345
Groningen70
LoppersumGeen vestiging
Almere188
Stadskanaal71
Veendam26
Zeewolde43
Achtkarspelen60
Ameland0
Harlingen9
Heerenveen24
Leeuwarden97
Ooststellingwerf0
Opsterland0
Schiermonnikoog0
Smallingerland114
Terschelling0
Vlieland163
Weststellingwerf0
Assen43
Coevorden6
Emmen26
Hoogeveen136
Meppel3
Almelo153
Borne0
Dalfsen0
Deventer144
Enschede296
Haaksbergen0
Hardenberg34
Hellendoorn0
Hengelo75
Kampen118
Losser0
Noordoostpolder146
Oldenzaal0
Ommen0
Raalte0
Staphorst0
Tubbergen0
Urk117
Wierden0
Zwolle56
Aalten0
Apeldoorn84
Arnhem290
Barneveld0
BeuningenGeen vestiging
BrummenGeen vestiging
BurenGeen vestiging
Culemborg16
DoesburgGeen vestiging
Doetinchem101
Druten3
Duiven0
Ede139
Elburg16
Epe0
Ermelo0
Harderwijk167
HattemGeen vestiging
Heerde0
HeumenGeen vestiging
Lochem0
MaasdrielGeen vestiging
Nijkerk0
Nijmegen97
Oldebroek0
Putten0
Renkum0
Rheden0
Rozendaal0
ScherpenzeelGeen vestiging
Tiel495
Voorst0
Wageningen195
WestervoortGeen vestiging
Winterswijk136
Wijchen6
Zaltbommel85
Zevenaar137
Zutphen67
Nunspeet0
Dronten55
Amersfoort97
Baarn0
De Bilt39
BunnikGeen vestiging
Bunschoten83
EemnesGeen vestiging
Houten19
LeusdenGeen vestiging
LopikGeen vestiging
Montfoort0
RenswoudeGeen vestiging
Rhenen0
Soest0
Utrecht374
Veenendaal77
WoudenbergGeen vestiging
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein156
Zeist82
Nieuwegein2
Aalsmeer0
Alkmaar38
Amstelveen102
Amsterdam558
BeemsterGeen vestiging
Bergen (NH.)0
Beverwijk0
BlaricumGeen vestiging
Bloemendaal0
Castricum0
DiemenGeen vestiging
Edam-Volendam0
Enkhuizen0
Haarlem107
Haarlemmermeer50
Heemskerk552
Heemstede71
Heerhugowaard25
Heiloo0
Den Helder204
Hilversum69
Hoorn36
Huizen0
LandsmeerGeen vestiging
Langedijk0
Laren152
Medemblik120
OostzaanGeen vestiging
OpmeerGeen vestiging
Ouder-Amstel0
Purmerend94
Schagen0
Texel0
UitgeestGeen vestiging
Uithoorn101
Velsen58
Weesp130
Zandvoort0
Zaanstad227
AlblasserdamGeen vestiging
Alphen aan den Rijn21
Barendrecht126
DrechterlandGeen vestiging
Brielle0
Capelle aan den IJssel223
Delft167
Dordrecht308
Gorinchem87
Gouda127
's-Gravenhage540
Hardinxveld-Giessendam13
Hellevoetsluis0
Hendrik-Ido-AmbachtGeen vestiging
Stede Broec26
Hillegom0
Katwijk73
Krimpen aan den IJssel0
Leiden106
Leiderdorp0
Lisse160
Maassluis172
Nieuwkoop0
Noordwijk0
Oegstgeest0
OudewaterGeen vestiging
Papendrecht0
Ridderkerk457
Rotterdam576
Rijswijk1962
Schiedam781
Sliedrecht314
AlbrandswaardGeen vestiging
WestvoorneGeen vestiging
Vlaardingen492
VoorschotenGeen vestiging
Waddinxveen65
Wassenaar0
Woerden9
Zoetermeer136
ZoeterwoudeGeen vestiging
Zwijndrecht122
BorseleGeen vestiging
Goes33
West Maas en Waal0
Hulst0
Kapelle0
Middelburg128
Reimerswaal0
Terneuzen109
Tholen0
VeereGeen vestiging
Vlissingen65
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel0
Asten0
Baarle-Nassau0
Bergen op Zoom122
Best0
BoekelGeen vestiging
Boxmeer0
Boxtel12
Breda136
Deurne36
Pekela295
Dongen0
Eersel0
Eindhoven137
Etten-Leur0
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen vestiging
Goirle0
Grave345
HaarenGeen vestiging
Helmond199
's-Hertogenbosch121
Heusden0
HilvarenbeekGeen vestiging
Loon op Zand90
Mill en Sint Hubert0
Nuenen, Gerwen en Nederwetten201
Oirschot0
Oisterwijk126
Oosterhout86
Oss113
Rucphen124
Sint-Michielsgestel0
Someren0
Son en BreugelGeen vestiging
Steenbergen75
Waterland0
Tilburg271
Uden29
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen vestiging
Waalwijk125
Woensdrecht487
Zundert0
WormerlandGeen vestiging
Landgraaf163
BeekGeen vestiging
Beesel0
Bergen (L.)Geen vestiging
Brunssum78
Gennep0
Heerlen208
Kerkrade910
Maastricht186
Meerssen0
Mook en Middelaar0
Nederweert0
Roermond212
SimpelveldGeen vestiging
Stein0
VaalsGeen vestiging
Venlo86
Venray0
VoerendaalGeen vestiging
Weert83
Valkenburg aan de Geul0
Lelystad118
Horst aan de Maas45
Oude IJsselstreek81
Teylingen0
Utrechtse Heuvelrug0
Oost Gelre0
KoggenlandGeen vestiging
Lansingerland26
Leudal0
MaasgouwGeen vestiging
Gemert-Bakel0
Halderberge0
Heeze-LeendeGeen vestiging
Laarbeek0
Reusel-De MierdenGeen vestiging
RoerdalenGeen vestiging
Roosendaal156
Schouwen-Duiveland0
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn0
Cuijk0
LanderdGeen vestiging
De WoldenGeen vestiging
Noord-BevelandGeen vestiging
WijdemerenGeen vestiging
Noordenveld0
Twenterand100
Westerveld0
Sint Anthonis0
Lingewaard128
Cranendonck859
Steenwijkerland56
Moerdijk0
Echt-Susteren0
Sluis0
Drimmelen0
Bernheze0
Alphen-ChaamGeen vestiging
BergeijkGeen vestiging
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo0
Midden-Drenthe0
Overbetuwe64
Hof van Twente0
Neder-Betuwe14
Rijssen-Holten0
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe0
Dinkelland0
Westland30
Midden-Delfland0
Berkelland9
Bronckhorst0
Sittard-Geleen88
Kaag en BraassemGeen vestiging
DantumadielGeen vestiging
Zuidplas0
Peel en Maas0
Oldambt44
Zwartewaterland31
Südwest-Fryslân37
Bodegraven-ReeuwijkGeen vestiging
Eijsden-MargratenGeen vestiging
Stichtse Vecht45
Hollands Kroon0
Leidschendam-Voorburg169
Goeree-Overflakkee13
Pijnacker-Nootdorp0
Nissewaard180
Krimpenerwaard30
De Fryske Marren90
Gooise Meren0
Berg en Dal68
Meierijstad17
Waadhoeke0
Westerwolde278
Midden-Groningen66
BeekdaelenGeen vestiging
Montferland0
Altena9
West Betuwe0
Vijfheerenlanden163
Hoeksche Waard1
Het Hogeland0
Westerkwartier5
Noardeast-Fryslân0
Molenlanden0

Bij een lagere drempel is er duidelijk meer sprake van geografische spreiding. Dit komt omdat vrijwel alle vestigingen budget toegewezen krijgen indien er geen drempel is (zie paragraaf 4.1.). Bij een hogere drempel is er minder sprake van geografische spreiding oftewel meer sprake van geografische clustering. Vooral vestigingen in de grotere steden krijgen relatief meer budget. Dit komt omdat daar relatief veel leerlingen wonen met een relatief grote kans op een onderwijsachterstand (gegeven hun omgevingskenmerken en ongeacht hun intelligentie).

4.3 Verdeling budget over onderwijsniveaus

Tot slot is van alle 12 scenario’s in kaart gebracht hoe het beschikbare budget verdeeld zou worden over de verschillende onderwijsniveaus. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende onderwijsniveaus: alleen vmbo, alleen havo/vwo en gemengd.18) Voor gemengd onderwijs wordt nog een onderscheid gemaakt tussen meer of minder dan 30 procent vmbo-leerlingen.19) In onderstaande tabel staat weergegeven hoeveel procent van de vestigingen, uitgesplitst naar onderwijsniveau, budget zou ontvangen in de verschillende scenario’s. 

4.3.1 Percentage vestigingen dat geld ontvangt uitgesplitst naar onderwijsniveau
Drempel (%)Alleen vmboAlleen havo/vwoGemengd
TotaalWaarvan minder dan 30% vmboWaarvan meer dan 30% vmbo
0100100100100100
129016473959
167510302636
20615212120

Uiteraard geldt voor alle onderwijsniveaus dat hoe hoger de drempel hoe minder vestigingen geld ontvangen (dit is in lijn met de bevindingen uit paragraaf 4.1). Er zijn echter duidelijk verschillen tussen de onderwijsniveaus. Het invoeren van een drempel heeft vooral veel invloed op het percentage havo/vwo-vestigingen dat geld ontvangt. Zo krijgt bij een drempel van 20 procent vijf procent van de vestigingen met enkel havo/vwo-onderwijs budget. Bij vestigingen met enkel vmbo-onderwijs krijgt bij deze (hoge) drempel alsnog meer dan de helft van de vestigingen budget (61 procent). 

In onderstaande figuur staat hoeveel procent van het budget naar leerlingen op welk onderwijsniveau gaat per scenario. 

4.3.2 Verdeling van budget (%) over leerlingen op verschillende onderwijsniveaus per scenario
ScenarioAlleen vmboAlleen havo en/of vwoGemengd
0%42,812,844,4
12%56,65,238,2
16%634,432,6
20%67,13,929

Zoals duidelijk wordt uit figuur 4.3.2 geldt dat hoe hoger de drempel hoe lager het percentage van het budget dat naar havo/vwo-leerlingen gaat. Of andersom geformuleerd: hoe hoger de drempel hoe hoger het percentage van het budget dat naar vmbo-leerlingen gaat. Dit komt omdat havo/vwo-leerlingen een relatief kleine kans hebben op onderwijsachterstand (gegeven hun omgevingskenmerken en ongeacht hun intelligentie) in vergelijking met vmbo-leerlingen. 

17) Alle cijfers over leerlingenaantallen in dit rapport zijn, in lijn met het CBS-beleid, afgeronde cijfers. Meer specifiek worden de cijfers afgerond op vijftallen. De redenen hiervoor zijn de leesbaarheid van de tabellen en het verkleinen van de kans op onthulling. Net als bij de po-indicator zullen ook bij implementatie van de vo-indicator lijsten worden gepubliceerd met de exacte achterstandsscore per vestiging. Daarom wordt de standaard methode omtrent afronding in dit rapport niet toegepast bij de cijfers over vestigingen. 
18) Van onderbouw-leerlingen is het met de beschikbare data soms lastig te bepalen wat het exacte onderwijsniveau is. Dit komt bijvoorbeeld door brede brugklassen. Daarom is bij de indeling van het onderwijsniveau voor de onderbouw ook gekeken naar het onderwijsniveau op de bovenbouw op de vestiging. Stel dat er bijvoorbeeld enkel havo/vwo-bovenbouw beschikbaar is dan is de betreffende onderbouw op deze vestiging ingedeeld bij de categorie enkel havo/vwo. 
19) Er is gekozen voor een grens van 30 procent aangezien dit (afgerond) het gemiddeld aantal vmbo-leerlingen in de totale categorie gemengd is. Leerlingen in de onderbouw van het vmbo tellen hierbij niet mee als vmbo-leerling aangezien niet eenduidig gezegd kan worden dat hier om vmbo-leerlingen gaat (het kan bijvoorbeeld ook gaan om leerlingen in een havo/vwo-brugklas).

5. Twee scenario’s: herverdeeleffecten en stabiliteit

Uit de 12 scenario’s die weergegeven zijn in het vorige hoofdstuk heeft OCW, na input vanuit de begeleidingscommissie, 2 scenario’s gekozen om verder te analyseren: 

  1. Aggregatie op vestigingsniveau met een drempel van 0 procent 
  2. Aggregatie op vestigingsniveau met een drempel van 12 procent

De verdeling van het budget over vestigingen in plaats van scholen heeft de voorkeur van OCW omdat op dit moment de verdeling ook op vestigingsniveau gebeurt (en hierdoor de impact voor scholen/vestigingen van de verandering in bekostiging relatief beperkt is). De CBS-analyses op schoolniveau (zie bijlage 2 tot en met 4) waren voor OCW geen aanleiding om de financiering op vestigingsniveau te veranderen naar financiering op schoolniveau. Er is voor een drempel van 0 procent/geen drempel gekozen, omdat dit aansluit bij de gedachte van populatiebekostiging. OCW wilde de gevolgen van een dergelijke manier van bekostiging graag verder in kaart gebracht hebben. Daarnaast is gekozen voor een drempel van 12 procent, omdat deze drempel nu ook in het po gebruikt wordt. OCW streeft ernaar, in lijn met de aanbeveling vanuit het IBO Onderwijsachterstanden (2017), om de regelingen in het po en vo waar mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.

Voor deze 2 scenario’s (een drempel van 0 procent op vestigingsniveau en een drempel van 12 procent op vestigingsniveau) heeft het CBS nog aanvullende analyses uitgevoerd. Meer specifiek is voor beide scenario’s bekeken in hoeverre er herverdeeleffecten zijn en is inzichtelijk gemaakt in hoeverre de achterstandsscores stabiel zijn over de tijd heen. Deze resultaten staan in dit hoofdstuk beschreven. 

5.1 Herverdeeleffecten 

In deze paragraaf wordt een indicatie gegeven van de herverdeeleffecten die zouden ontstaan bij de implementatie van de twee scenario’s. Hiervoor is gekeken of vestigingen volgens de huidige methode (op basis van de apc-gebieden) wel of geen budget toegewezen kregen en of vestigingen met de nieuwe methode (op basis van de vo-indicator en voor beide drempelscenario’s) wel of geen budget toegewezen zouden krijgen. 

5.1.1 Herverdeling van het budget over vestigingen volgens de huidige apc-methode ten opzichte van de nieuwe vo-indicator per scenario in aantallen en (procenten)
DrempelKreeg wel/
krijgt wel
Kreeg wel/
krijgt niet
Kreeg niet/
krijgt wel
Kreeg niet/
krijgt niet
0%243 (19%)0 (0%)1 056 (81%)1 (0%)
12%215 (17%)28 (2%)540 (42%)517 (40%)

Tabel 5.1.1 laat zien dat de herverdeeleffecten het grootst zijn indien er geen drempel ingezet wordt. In dat scenario ontvangt 81 procent van de vestingen volgens de nieuwe methode (vo-indicator) wel budget terwijl zij op basis van de huidige methode (apc-gebieden) geen budget ontvangen om onderwijswijsachterstanden tegen te gaan. Bij een drempel van 12 procent ontvangt 41 procent van de vestigingen met de nieuwe methode wel budget terwijl zij dit met de huidige methode niet ontvingen. In beide scenario’s zijn er (relatief) weinig vestigingen die met de nieuwe methode geen budget zouden ontvangen terwijl zij dit met de methode op basis van de apc-gebieden wel ontvingen (0 procent indien er geen drempel is en 2 procent bij een drempel van 12 procent). 

Daarnaast is in kaart gebracht wat de herverdeeleffecten zouden zijn wat betreft de bedragen die vestigingen krijgen. Hierbij zijn twee vergelijkingen gemaakt. In de eerste vergelijking wordt het effect van de nieuwe bekostigingsmethode in kaart gebracht. Met andere woorden de nieuwe bekostigingsmethode met de vo-indicator wordt vergeleken met de huidige bekostigingsmethode op basis van de apc-gebieden. Voor beide methoden wordt bij de eerste vergelijking gewerkt met een bedrag van 141 miljoen euro. Dit is het meest waarschijnlijke toekomstige bedrag om kansengelijkheid in het vo te bevorderen (pro uitgezonderd). Zoals eerder aangegeven is dit bedrag hoger dan het beschikbare budget op dit moment (wat ongeveer 46 miljoen euro is). Daarom worden in een tweede vergelijking de herverdeeleffecten van de nieuwe situatie (vo-indicator + nieuw bedrag/141 miljoen euro) vergeleken met de oude situatie (apc-gebieden + huidig bedrag/46 miljoen euro). Deze vergelijking reflecteert namelijk het beste waar vestigingen bij implementatie mee te maken krijgen. De eerste vergelijking is dus vooral theoretisch (wat is het effect van de nieuwe verdeelsleutel?) en de tweede vergelijking geeft weer waar vestigingen bij implementatie in de praktijk mee te maken krijgen (effect nieuwe verdeelsleutel inclusief verhoging van het budget). In tabel 5.1.2 staat, voor beide drempelscenario’s en voor beide vergelijkingen, weergegeven of vestigingen erop achteruitgaan, gelijk blijven of erop vooruitgaan. 

5.1.2 Percentage en aantal vestigingen per drempel en per vergelijking dat erop achteruit gaat, gelijk blijft of erop vooruit gaat
Vergelijking Drempel (%)Krijgt minderBlijft gelijkKrijgt meer
1. Verdeling met vo-indicator in plaats van apc-gebied.
Beide met verhoogd bedrag (141 miljoen euro)
0231 (18%)1 (0%)1 068 (82%)
12212 (16%)517 (40%)571 (44%)
2. Verdeling nieuwe situatie (vo-indicator + 141 miljoen euro)
in plaats van oude situatie (apc-gebied + 46 miljoen euro)
0107 (8%)1 (0%)1 192 (92%)
1265 (5%)517 (40%)718 (55%)

In lijn met bovenstaande analyses is het herverdeeleffect van de nieuwe bekostigingsmethode theoretisch het grootst indien geen drempel ingezet wordt. Indien hetzelfde bedrag verdeeld wordt (vergelijking 1), gaan de meeste vestigingen er bij de vo-indicator op vooruit indien er geen drempel gehanteerd wordt: 82 procent van de vestigingen ontvangt dan meer geld dan dat zij nu krijgen op basis van de verdeelsleutel op basis van de apc-gebieden. Deze herverdeeleffecten zijn minder scherp indien een drempel van 12 procent gehanteerd wordt: dan gaat 44 procent erop vooruit en 40 procent blijft gelijk. In beide scenario’s (0 procent en 12 procent) zijn er relatief weinig vestigingen die met de nieuwe verdeelsleutel op basis van de vo-indicator minder budget zouden krijgen dan met de huidige verdeelsleutel op basis van de apc-gebieden (respectievelijk 18 en 16 procent). Indien rekening gehouden wordt met de verhoging van het beschikbare budget (vergelijking 2 / de situatie waar vestigingen in de praktijk mee te maken krijgen bij implementatie) is het percentage vestigingen dat minder budget krijgt nog lager (respectievelijk 8 en 5 procent). 

In de figuren 5.1.3 en 5.1.4 is de herverdeling meer gedetailleerd in kaart gebracht. In deze figuren zijn de bedragen die vestigingen erop vooruit of achteruit gaan als gevolg van de nieuwe methode (vo-indicator in plaats van apc-gebieden) en de nieuwe situatie (waarbij rekening gehouden wordt met de verhoging van het budget) gevisualiseerd. 

5.1.3 Vergelijking 1: Percentage vestigingen per drempel dat er een bepaald bedrag op achteruit of vooruit gaat indien de vo-indicator vergeleken wordt met de verdeling op basis van apc-gebieden (beide met verhoogd bedrag)
scenario-300k of minder-300k - -200k-200k - -100k-100k - 000 - 100k100k - 200k200k - 300k300k of meer
0%9,42,82,43,20,154,5224,90,8
12%6,42,63,3439,824,211,45,52,8

5.1.4 Vergelijking 2: Percentage vestigingen per drempel dat er een bepaald bedrag op achteruit of vooruit gaat indien de nieuwe situatie (vo-indicator + verhoogd bedrag) vergeleken wordt met de oude situatie (apc-gebied + oude bedrag)
scenario-300k of minder-300k - -200k-200k - -100k-100k - 000 - 100k100k - 200k200k - 300k300k of meer
0%0,20,71,26,20,162,223,850,8
12%0,20,61,22,939,827,214,47,56,2

Zoals eerder aangegeven gaan bij een drempel van 0 procent (oftewel geen drempel) er meer vestigingen op vooruit dan bij een drempel van 12 procent. De bedragen die de vestigingen er dan op vooruit gaan zijn echter wel vaak relatief laag. Zo gaat (bij vergelijking 1) meer dan de helft van de vestigingen een bedrag van minder dan 100 duizend euro erop vooruit indien er geen drempel is. Bij een drempel van 12 procent gaat ongeveer een kwart van de vestigingen een bedrag tot 100 duizend euro erop vooruit. Indien rekening gehouden wordt met de verhoging van het budget (vergelijking 2) is te zien dat het percentage vestigingen dat er meer dan 100 duizend euro op achteruit gaat relatief laag is.

Tot slot zijn wat betreft herverdeeleffecten nog aanvullende analyses uitgevoerd om in kaart te brengen welke vestigingen een (relatief) sterke daling en welke vestigingen een (relatief) sterke stijging kennen als gevolg van de nieuwe bekostigingsmethode. Meer specifiek is naar de 20 vestigingen gekeken die er het meest op vooruit gaan met de nieuwe bekostigingsmethode en naar de 20 vestigingen die er het meest op achteruit gaan met de nieuwe bekostigingsmethode. Hierbij zijn meerdere kenmerken nader geanalyseerd zoals het aantal leerlingen op een bepaalde vestiging en de omgevingskenmerken uit de vo-indicator. Zowel bij vestigingen die erop vooruit gaan als vestigingen die erop achteruit gaan levert dit een divers beeld op/is de heterogeniteit wat betreft kenmerken groot. Het enige kenmerk dat duidelijk samenhang vertoont met erop vooruit of achteruit gaan is of een vestiging wel of niet leerlingen heeft die in een apc-gebied wonen. Alle vestigingen die er (het meest) op vooruit gaan hebben geen leerlingen die in een apc-gebied wonen. Deze vestigingen komen daarom bij de huidige verdeelsleutel niet in aanmerking voor budget om onderwijsachterstanden tegen te gaan terwijl zij wel leerlingen hebben die een verhoogde kans op onderwijsachterstand hebben (gebaseerd op de omgevingskenmerken uit de vo-indicator). In lijn met deze bevinding hebben alle vestigingen die er (het meest) op achteruit gaan wel leerlingen die in een apc-gebied wonen. Zij krijgen dus volgens de huidige methode wel budget omdat hun leerlingen (in ieder geval deels) in een apc-gebied wonen, maar indien gekeken wordt naar de kenmerken van deze leerlingen zelf hebben zij een relatief lage kans op een onderwijsachterstand (gezien hun omgevingskenmerken en ongeacht hun intelligentie). 

5.2 Stabiliteit

Naast herverdeeleffecten is van de twee gekozen scenario’s ook de stabiliteit in kaart gebracht: Leidt het toepassen van de nieuwe verdeelsleutel tot grote verschuivingen in de toegekende budgetten over de jaren heen? De stabiliteit van achterstandsbudgetten over de jaren heen is één van de criteria waar een geschikte verdeelsleutel voor OCW aan moet voldoen.

Zoals eerder aangegeven zijn bovenstaande analyses gebaseerd op leerlingen die op 1 oktober 2020 in het vo ingeschreven stonden (zonder pro). Om de stabiliteit in kaart te kunnen brengen zijn ook de onderwijsscores berekend voor leerlingen die op 1 oktober 2019 ingeschreven stonden in het vo. Vervolgens zijn ook voor 2019 achterstandsscores berekend op basis van de twee gekozen aggregatieformules (drempel van 0 procent en drempel van 12 procent). Op basis van deze achterstandsscores zijn vervolgens de budgetten per vestiging berekend.20) Vervolgens is onderzocht in hoeverre deze budgetten stabiel zijn over de tijd heen.21) Met andere woorden in hoeverre zijn de budgetten voor een vestiging in het ene jaar (2019) vergelijkbaar met de budgetten in een ander jaar (2020)?

In de volgende twee figuren is de stabiliteit van de budgetten om onderwijsachterstanden tegen te gaan visueel weergegeven (in figuur 5.2.1 voor een drempel van 0 procent en in figuur 5.2.2 voor een drempel van 12 procent). 

5.2.1 Stabiliteit voor 0%-scenario

5.2.2 Stabiliteit voor 12%-scenario

Zoals in deze figuren te zien is, liggen de bedragen voor het grootste gedeelte op of dichtbij de diagonale lijn. Dit betekent dat de bedragen in 2019 vergelijkbaar zijn met de bedragen in 2020 (indien ze exact op de lijn liggen, zijn de bedragen in beide jaren exact hetzelfde). 

Een correlatiecoëfficiënt is een manier om bovenstaande visualisaties in één cijfer samen te vatten. Indien er totaal geen samenhang is tussen de bedragen in 2019 en 2020 is de correlatiecoëfficiënt 0 (in een grafiek zouden de punten dan totaal verspreid zijn). Dit zou betekenen dat de bedragen in 2019 totaal anders zijn dan in 2020. Dit is uiteraard onwenselijk voor vestigingen aangezien zij dan totaal geen idee hebben welk budget zij in een bepaald jaar kunnen verwachten om onderwijsachterstanden tegen te gaan. Indien de bedragen in beide jaren exact hetzelfde zou zijn dan zou de correlatiecoëfficiënt 1 zijn (in bovenstaande grafieken zouden alle punten dan exact op de diagonale lijn liggen). Het is niet te verwachten dat de correlatiecoëfficiënt exact 1 is (dat de bedragen in beide jaren voor alle vestigingen exact hetzelfde zijn). Dit omdat vestigingen jaarlijks (deels) een nieuwe populatie leerlingen krijgen. Er zijn namelijk leerlingen die nieuw komen op de vestiging (bijvoorbeeld eerstejaars-leerlingen) en leerlingen die weg gaan (bijvoorbeeld omdat zij een diploma gehaald hebben of verhuizen). Met andere woorden de samenstelling van de leerlingenpopulatie op vestigingen kan van jaar op jaar verschillen. Hierdoor kunnen ook de onderwijsscores van de leerlingenpopulatie en dus de achterstandsscores van vestigingen veranderen. 

In onderstaande tabel staan de correlatiecoëfficiënten tussen de bedragen in de verschillende jaren voor beide drempels weergegeven. Om nog meer inzicht te geven in de stabiliteit zijn dezelfde berekeningen ook uitgevoerd om de stabiliteit van de budgetten tussen 2017-2018 en 2018-2019 weer te geven. Zoals duidelijk wordt in deze tabel zijn de correlatiecoëfficiënten zeer hoog (>0,97). Dit betekent dat voor de meeste vestigingen geldt dat de bedragen die zij ontvangen in het ene jaar sterk lijken op de bedragen die zij in het andere jaar ontvangen. Met andere woorden de bedragen die verdeeld worden op basis van de vo-indicator zijn stabiel. Dit geldt voor beide scenario’s. 

5.2.3 Correlatiecoëfficiënten tussen bedragen in verschillende jaren
Drempel (%)2017-20182018-20192019-2020
00,970,980,98
120,980,980,98

20) Voor deze analyses is het nieuwe budget gebruikt dus het bedrag dat naar verwachting beschikbaar komt om in de toekomst onderwijsachterstanden in het vo tegen te gaan: 141 miljoen euro. De resultaten zoals hier weergegeven waren niet anders geweest indien het oude bedrag gebruikt zou zijn (de verhouding tussen de verschillende jaren, en dus de stabiliteit, zou hierdoor namelijk niet veranderen). 
21) Omdat het hoofddoel van deze analyses is om de stabiliteit van de methode in kaart te brengen over de jaren heen is voor alle jaren hetzelfde budget verdeeld (de onderwijsscores en de achterstandsscores kunnen uiteraard wel verschillen). 

6. Samenvatting

OCW stelt middelen beschikbaar om onderwijsachterstanden in het vo tegen te gaan. Op dit moment wordt dit budget verdeeld op basis van het aantal leerlingen op een vestiging dat in een zogenaamd armoedeprobleemcumulatie-gebied (apc-gebied) woont. Wonen in een apc-gebied is echter een vrij grove indicatie van de kans op onderwijsachterstand. OCW is daarom op zoek naar een nieuwe en betere verdeelsleutel om het beschikbare budget om onderwijsachterstanden tegen te gaan te verdelen. 

Op verzoek van OCW heeft het CBS daarom de vo-indicator ontwikkeld. Met deze indicator wordt voor alle leerlingen in het vo hun kans op onderwijsachterstand geschat. Hiervoor wordt gekeken naar omgevingskenmerken die zorgen dat leerlingen het minder goed doen op school dan op basis van hun intelligentie verwacht zou worden. Meer specifiek wordt naar de volgende omgevingskenmerken gekeken: het opleidingsniveau van de ouders, de verblijfsduur van de moeder in Nederland, het land van herkomst van de ouders en of ouders in de schuldsanering zitten. Deze vo-indicator is grotendeels gebaseerd op de po-indicator die inmiddels al ingezet wordt om het beschikbare budget om onderwijsachterstanden in het po tegen te gaan te verdelen. 

Op basis van deze vo-indicator kan voor elke leerling in het vo de kans op onderwijsachterstand geschat worden. Het budget om onderwijsachterstanden tegen te gaan wordt echter niet direct aan leerlingen gegeven, maar aan de onderwijsinstelling waarop zij onderwijs volgen. Hierdoor moeten de onderwijsscores van de leerlingen op een bepaalde school/vestiging opgeteld worden om zo een achterstandsscore per school/vestiging te krijgen op basis waarvan het budget verdeeld kan worden. Dit optellen kan op meerdere manieren gebeuren. Er zijn meerdere keuzes die OCW moet maken om te bepalen hoe deze onderwijsscores op leerlingniveau opgeteld moeten worden tot achterstandsscores op school-/vestigingsniveau. Zo moet bepaald worden welke leerlingen tot de doelgroep behoren (wordt hierbij enkel gekeken naar leerlingen met een zeer hoge kans op onderwijsachterstand of ook naar leerlingen met een iets minder hoge kans op onderwijsachterstand)? En wordt bij het optellen wel of niet rekening gehouden met de mate van de kans op onderwijsachterstand (tellen leerlingen met een grotere kans op onderwijsachterstand wel of niet zwaarder mee dan leerlingen met een minder grote kans op onderwijsachterstand)? Moet een school/vestiging een minimaal aandeel doelgroepleerlingen hebben alvorens budget toegekend wordt? En tot slot, wordt het budget toegekend aan scholen of aan vestigingen? 

Op basis van eerdere inzichten heeft OCW besloten om de leerlingen met de laagste 15 procent van de onderwijsscores als doelgroepleerling aan te merken en om bij het optellen doelgroepleerlingen met een grotere kans op onderwijsachterstand zwaarder mee te laten tellen. Dit is in lijn met de keuzes die bij het po gemaakt zijn. Op verzoek van OCW heeft het CBS nog in kaart gebracht wat de gevolgen van verschillende drempels zijn en wat de gevolgen zijn van financiering op schoolniveau of vestigingsniveau. 

In een eerste stap heeft het CBS van 12 scenario’s (6 drempels variërend van 0 procent tot 20 procent en alle 6 de drempels apart voor aggregatie op schoolniveau en op vestigingsniveau) in kaart gebracht wat de gevolgen zouden zijn wat betreft de verdeling van het budget over vestigingen of scholen, wat betreft de regionale verdeling en wat betreft de verdeling van het budget over de onderwijsniveaus. Hieruit kwam naar voren dat hoe hoger de drempel, hoe minder scholen/vestigingen geld krijgen, maar de bedragen per school/vestiging zijn wel hoger (indien zij in aanmerking komen voor financiering). Of andersom geformuleerd: hoe lager de drempel, hoe meer scholen/vestigingen geld krijgen, maar het uitgekeerde bedrag per school/vestiging is dan wel lager. Bij een lagere drempel is er meer sprake van gelijkmatige regionale spreiding/bij een hogere drempel is er meer sprake van geografische clustering. Meer specifiek krijgen grotere steden bij een hogere drempel relatief veel geld. Dit komt omdat daar meer leerlingen wonen die een relatief hoge kans op onderwijsachterstand hebben (gezien hun omgevingskenmerken en ongeacht hun intelligentie). Tot slot werd duidelijk dat hoe hoger de drempel hoe minder geld er naar havo-vwo ging en hoe meer naar vmbo-onderwijs. 

Op basis van deze resultaten heeft OCW, na input vanuit de begeleidingscommissie, 2 scenario’s gekozen voor verdere analyses: een drempel van 0 procent/geen drempel en een drempel van 12 procent waarbij in beide scenario’s, in lijn met de huidige situatie, geaggregeerd wordt op vestigingsniveau. Van deze 2 scenario’s is in kaart gebracht wat de herverdeeleffecten zouden zijn en hoe stabiel de verdeling van de budgetten is over de jaren heen. Uit deze analyses kwam naar voren dat een groot deel van de vestigingen erop vooruit gaat indien het budget verdeeld wordt op basis van de vo-indicator in plaats van op basis van het aantal leerlingen dat in een apc-gebied woont. Dit is vooral het geval indien er geen drempel ingevoerd wordt. Bij een drempel van 12 procent is de herverdeling minder sterk. Wel geldt dat indien vestigingen erop vooruit gaat dat zij er bij een drempel van 12 procent relatief meer op vooruit gaan dan bij een drempel van 0 procent/geen drempel. Voor zowel de drempel van 0 procent als de drempel van 12 procent geldt dat de budgetten stabiel zijn: er zijn geen grote verschillen tussen het budget dat een vestiging in verschillende jaren toegekend krijgt. 

OCW heeft op basis van deze resultaten en de input van de begeleidingscommissie gekozen voor de drempel van 12 procent. Redenen hiervoor zijn dat er minder versnippering van het budget is en dat het in lijn is met het streven om voor het vo zo veel mogelijk dezelfde keuzes te maken als voor het po.22) OCW streeft ernaar om de nieuwe vo-indicator in 2024 te implementeren. 

22) Voor meer informatie zie de Beslisnota over dit onderwerp.

Bijlage 1. Begeleidingscommissie

Maarten Balvers – Inspectie van het Onderwijs
Monaim Benrida & Johanna Sellis – Gelijke Kansen Alliantie (OCW)
Mark de Boer, Kimberley Wallaart & Joeri Wondergem - DUO
Ankie Hermans & Paul Huisman – VO-raad
Lex Herweijer – Sociaal en Cultureel Planbureau
Gert-Jan Kloos – Edith Stein College
Paul Verstraten – Centraal Planbureau

Bijlage 2. Verdeling budget

Bijlage 2.1 Aantal doelgroepleerlingen die op vestigingen zitten die de drempel halen

B2.1.1 Doelgroepleerlingen op vestigingen die drempel halen (aantal en percentage) per scenario
Drempel (%)AantalPercentage
1492 96068
1873 47053

Bijlage 2.2 Aantal doelgroepleerlingen die op scholen zitten die de drempel halen

B2.2.1 Doelgroepleerlingen op scholen die drempel halen (aantal en percentage) per scenario
Drempel (%)AantalPercentage
0137 550100
12104 96576
1487 54064
1673 95554
1861 48545
2050 56537

Bijlage 2.3 Verdeling budget over vestigingen

B2.3.1 Aantal en percentage vestigingen dat geld ontvangt bij verschillende drempels
Drempel (%)Aantal Percentage
1467152
1850239

B2.3.2 Percentage vestigingen dat een bepaald bedrag toegekend krijgt bij de verschillende drempels
Drempel (%)Geen budget1-100k100-200k200-300k300-400k400-500k500k of meer
144821127326
18611295327

Bijlage 2.4 Verdeling budget over scholen

B2.4.1 Aantal en percentage scholen dat geld ontvangt bij verschillende drempels
Drempel (%)Aantal Percentage
0537100
1228653
1422642
1617833
1814427
2011421

B2.4.2 Percentage scholen dat een bepaald bedrag toegekend krijgt bij de verschillende drempels
Drempel (%)Geen budget1-100k100-200k200-300k300-400k400-500k500k of meer
0027211716711
124712875516
14588554217
16674543215
18733521213
20792222012

Bijlage 3. Geografische spreiding

Bijlage 3.1 Geografische spreiding vestigingen per drempel

B3.1.1 Gemiddeld bedrag (in euro's) per leerling per gemeente bij een drempel van 14 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam104
Delfzijl382
Groningen70
LoppersumGeen vestiging
Almere210
Stadskanaal109
Veendam88
Zeewolde49
Achtkarspelen123
Ameland3
Harlingen28
Heerenveen45
Leeuwarden102
Ooststellingwerf0
Opsterland23
Schiermonnikoog29
Smallingerland114
Terschelling0
Vlieland292
Weststellingwerf10
Assen50
Coevorden113
Emmen71
Hoogeveen161
Meppel22
Almelo162
Borne0
Dalfsen0
Deventer185
Enschede283
Haaksbergen0
Hardenberg24
Hellendoorn0
Hengelo90
Kampen108
Losser76
Noordoostpolder145
Oldenzaal13
Ommen0
Raalte17
Staphorst77
Tubbergen0
Urk258
Wierden0
Zwolle57
Aalten3
Apeldoorn93
Arnhem246
Barneveld59
BeuningenGeen vestiging
BrummenGeen vestiging
BurenGeen vestiging
Culemborg43
DoesburgGeen vestiging
Doetinchem100
Druten81
Duiven40
Ede133
Elburg86
Epe74
Ermelo0
Harderwijk146
HattemGeen vestiging
Heerde0
HeumenGeen vestiging
Lochem0
MaasdrielGeen vestiging
Nijkerk88
Nijmegen95
Oldebroek122
Putten165
Renkum0
Rheden131
Rozendaal0
ScherpenzeelGeen vestiging
Tiel420
Voorst0
Wageningen170
WestervoortGeen vestiging
Winterswijk129
Wijchen84
Zaltbommel90
Zevenaar148
Zutphen64
Nunspeet10
Dronten78
Amersfoort84
Baarn0
De Bilt46
BunnikGeen vestiging
Bunschoten239
EemnesGeen vestiging
Houten88
LeusdenGeen vestiging
LopikGeen vestiging
Montfoort0
RenswoudeGeen vestiging
Rhenen171
Soest0
Utrecht322
Veenendaal79
WoudenbergGeen vestiging
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein287
Zeist77
Nieuwegein14
Aalsmeer78
Alkmaar50
Amstelveen86
Amsterdam473
BeemsterGeen vestiging
Bergen (NH.)0
Beverwijk0
BlaricumGeen vestiging
Bloemendaal0
Castricum0
DiemenGeen vestiging
Edam-Volendam29
Enkhuizen0
Haarlem102
Haarlemmermeer47
Heemskerk551
Heemstede81
Heerhugowaard85
Heiloo0
Den Helder221
Hilversum79
Hoorn73
Huizen0
LandsmeerGeen vestiging
Langedijk0
Laren187
Medemblik264
OostzaanGeen vestiging
OpmeerGeen vestiging
Ouder-Amstel0
Purmerend109
Schagen26
Texel0
UitgeestGeen vestiging
Uithoorn118
Velsen104
Weesp117
Zandvoort42
Zaanstad240
AlblasserdamGeen vestiging
Alphen aan den Rijn46
Barendrecht128
DrechterlandGeen vestiging
Brielle9
Capelle aan den IJssel294
Delft159
Dordrecht300
Gorinchem95
Gouda134
's-Gravenhage454
Hardinxveld-Giessendam76
Hellevoetsluis38
Hendrik-Ido-AmbachtGeen vestiging
Stede Broec37
Hillegom160
Katwijk106
Krimpen aan den IJssel0
Leiden92
Leiderdorp0
Lisse117
Maassluis148
Nieuwkoop70
Noordwijk0
Oegstgeest27
OudewaterGeen vestiging
Papendrecht56
Ridderkerk488
Rotterdam482
Rijswijk1480
Schiedam620
Sliedrecht393
AlbrandswaardGeen vestiging
WestvoorneGeen vestiging
Vlaardingen491
VoorschotenGeen vestiging
Waddinxveen227
Wassenaar0
Woerden69
Zoetermeer138
ZoeterwoudeGeen vestiging
Zwijndrecht151
BorseleGeen vestiging
Goes53
West Maas en Waal0
Hulst9
Kapelle0
Middelburg136
Reimerswaal23
Terneuzen147
Tholen75
VeereGeen vestiging
Vlissingen188
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel32
Asten0
Baarle-Nassau0
Bergen op Zoom141
Best0
BoekelGeen vestiging
Boxmeer0
Boxtel85
Breda132
Deurne72
Pekela380
Dongen18
Eersel0
Eindhoven130
Etten-Leur40
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen vestiging
Goirle0
Grave307
HaarenGeen vestiging
Helmond204
's-Hertogenbosch118
Heusden0
HilvarenbeekGeen vestiging
Loon op Zand244
Mill en Sint Hubert76
Nuenen, Gerwen en Nederwetten318
Oirschot0
Oisterwijk91
Oosterhout104
Oss126
Rucphen266
Sint-Michielsgestel0
Someren111
Son en BreugelGeen vestiging
Steenbergen234
Waterland0
Tilburg247
Uden106
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen vestiging
Waalwijk127
Woensdrecht508
Zundert0
WormerlandGeen vestiging
Landgraaf157
BeekGeen vestiging
Beesel168
Bergen (L.)Geen vestiging
Brunssum235
Gennep75
Heerlen205
Kerkrade790
Maastricht196
Meerssen0
Mook en Middelaar6
Nederweert0
Roermond204
SimpelveldGeen vestiging
Stein0
VaalsGeen vestiging
Venlo170
Venray148
VoerendaalGeen vestiging
Weert87
Valkenburg aan de Geul133
Lelystad223
Horst aan de Maas33
Oude IJsselstreek126
Teylingen13
Utrechtse Heuvelrug23
Oost Gelre0
KoggenlandGeen vestiging
Lansingerland33
Leudal27
MaasgouwGeen vestiging
Gemert-Bakel44
Halderberge125
Heeze-LeendeGeen vestiging
Laarbeek0
Reusel-De MierdenGeen vestiging
RoerdalenGeen vestiging
Roosendaal157
Schouwen-Duiveland0
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn0
Cuijk75
LanderdGeen vestiging
De WoldenGeen vestiging
Noord-BevelandGeen vestiging
WijdemerenGeen vestiging
Noordenveld0
Twenterand159
Westerveld0
Sint Anthonis138
Lingewaard145
Cranendonck625
Steenwijkerland111
Moerdijk0
Echt-Susteren73
Sluis0
Drimmelen6
Bernheze0
Alphen-ChaamGeen vestiging
BergeijkGeen vestiging
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo0
Midden-Drenthe0
Overbetuwe74
Hof van Twente0
Neder-Betuwe49
Rijssen-Holten26
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe0
Dinkelland0
Westland64
Midden-Delfland170
Berkelland17
Bronckhorst15
Sittard-Geleen126
Kaag en BraassemGeen vestiging
DantumadielGeen vestiging
Zuidplas0
Peel en Maas0
Oldambt116
Zwartewaterland204
S�dwest-Frysl�n36
Bodegraven-ReeuwijkGeen vestiging
Eijsden-MargratenGeen vestiging
Stichtse Vecht55
Hollands Kroon0
Leidschendam-Voorburg174
Goeree-Overflakkee40
Pijnacker-Nootdorp0
Nissewaard204
Krimpenerwaard70
De Fryske Marren66
Gooise Meren8
Berg en Dal95
Meierijstad55
Waadhoeke17
Westerwolde295
Midden-Groningen152
BeekdaelenGeen vestiging
Montferland0
Altena77
West Betuwe7
Vijfheerenlanden231
Hoeksche Waard41
Het Hogeland30
Westerkwartier35
Noardeast-Frysl�n28
Molenlanden26
 

B3.1.2 Gemiddeld bedrag (in euro's) per leerling per gemeente bij een drempel van 18 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam129
Delfzijl353
Groningen72
LoppersumGeen vestiging
Almere191
Stadskanaal87
Veendam29
Zeewolde47
Achtkarspelen90
Ameland0
Harlingen18
Heerenveen31
Leeuwarden97
Ooststellingwerf0
Opsterland0
Schiermonnikoog0
Smallingerland117
Terschelling0
Vlieland224
Weststellingwerf0
Assen40
Coevorden18
Emmen34
Hoogeveen147
Meppel11
Almelo157
Borne0
Dalfsen0
Deventer165
Enschede296
Haaksbergen0
Hardenberg31
Hellendoorn0
Hengelo79
Kampen117
Losser0
Noordoostpolder147
Oldenzaal0
Ommen0
Raalte0
Staphorst0
Tubbergen0
Urk182
Wierden0
Zwolle58
Aalten0
Apeldoorn90
Arnhem278
Barneveld16
BeuningenGeen vestiging
BrummenGeen vestiging
BurenGeen vestiging
Culemborg27
DoesburgGeen vestiging
Doetinchem102
Druten38
Duiven0
Ede140
Elburg47
Epe0
Ermelo0
Harderwijk163
HattemGeen vestiging
Heerde0
HeumenGeen vestiging
Lochem0
MaasdrielGeen vestiging
Nijkerk28
Nijmegen95
Oldebroek0
Putten56
Renkum0
Rheden15
Rozendaal0
ScherpenzeelGeen vestiging
Tiel472
Voorst0
Wageningen189
WestervoortGeen vestiging
Winterswijk124
Wijchen41
Zaltbommel89
Zevenaar141
Zutphen67
Nunspeet0
Dronten66
Amersfoort92
Baarn0
De Bilt43
BunnikGeen vestiging
Bunschoten154
EemnesGeen vestiging
Houten46
LeusdenGeen vestiging
LopikGeen vestiging
Montfoort0
RenswoudeGeen vestiging
Rhenen64
Soest0
Utrecht358
Veenendaal80
WoudenbergGeen vestiging
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein218
Zeist82
Nieuwegein6
Aalsmeer17
Alkmaar43
Amstelveen98
Amsterdam534
BeemsterGeen vestiging
Bergen (NH.)0
Beverwijk0
BlaricumGeen vestiging
Bloemendaal0
Castricum0
DiemenGeen vestiging
Edam-Volendam0
Enkhuizen0
Haarlem107
Haarlemmermeer49
Heemskerk567
Heemstede77
Heerhugowaard50
Heiloo0
Den Helder214
Hilversum74
Hoorn50
Huizen0
LandsmeerGeen vestiging
Langedijk0
Laren172
Medemblik187
OostzaanGeen vestiging
OpmeerGeen vestiging
Ouder-Amstel0
Purmerend93
Schagen3
Texel0
UitgeestGeen vestiging
Uithoorn111
Velsen70
Weesp128
Zandvoort0
Zaanstad238
AlblasserdamGeen vestiging
Alphen aan den Rijn25
Barendrecht130
DrechterlandGeen vestiging
Brielle0
Capelle aan den IJssel226
Delft160
Dordrecht311
Gorinchem92
Gouda126
's-Gravenhage513
Hardinxveld-Giessendam41
Hellevoetsluis0
Hendrik-Ido-AmbachtGeen vestiging
Stede Broec32
Hillegom50
Katwijk90
Krimpen aan den IJssel0
Leiden103
Leiderdorp0
Lisse145
Maassluis164
Nieuwkoop0
Noordwijk0
Oegstgeest5
OudewaterGeen vestiging
Papendrecht11
Ridderkerk483
Rotterdam547
Rijswijk1802
Schiedam731
Sliedrecht357
AlbrandswaardGeen vestiging
WestvoorneGeen vestiging
Vlaardingen498
VoorschotenGeen vestiging
Waddinxveen138
Wassenaar0
Woerden32
Zoetermeer138
ZoeterwoudeGeen vestiging
Zwijndrecht122
BorseleGeen vestiging
Goes43
West Maas en Waal0
Hulst0
Kapelle0
Middelburg135
Reimerswaal0
Terneuzen128
Tholen0
VeereGeen vestiging
Vlissingen118
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel13
Asten0
Baarle-Nassau0
Bergen op Zoom117
Best0
BoekelGeen vestiging
Boxmeer0
Boxtel45
Breda137
Deurne53
Pekela341
Dongen0
Eersel0
Eindhoven132
Etten-Leur16
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen vestiging
Goirle0
Grave318
HaarenGeen vestiging
Helmond188
's-Hertogenbosch121
Heusden0
HilvarenbeekGeen vestiging
Loon op Zand160
Mill en Sint Hubert0
Nuenen, Gerwen en Nederwetten258
Oirschot0
Oisterwijk114
Oosterhout86
Oss118
Rucphen190
Sint-Michielsgestel0
Someren0
Son en BreugelGeen vestiging
Steenbergen147
Waterland0
Tilburg256
Uden64
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen vestiging
Waalwijk129
Woensdrecht510
Zundert0
WormerlandGeen vestiging
Landgraaf165
BeekGeen vestiging
Beesel60
Bergen (L.)Geen vestiging
Brunssum149
Gennep0
Heerlen211
Kerkrade882
Maastricht195
Meerssen0
Mook en Middelaar0
Nederweert0
Roermond211
SimpelveldGeen vestiging
Stein0
VaalsGeen vestiging
Venlo125
Venray34
VoerendaalGeen vestiging
Weert86
Valkenburg aan de Geul14
Lelystad148
Horst aan de Maas41
Oude IJsselstreek97
Teylingen0
Utrechtse Heuvelrug2
Oost Gelre0
KoggenlandGeen vestiging
Lansingerland28
Leudal0
MaasgouwGeen vestiging
Gemert-Bakel0
Halderberge3
Heeze-LeendeGeen vestiging
Laarbeek0
Reusel-De MierdenGeen vestiging
RoerdalenGeen vestiging
Roosendaal156
Schouwen-Duiveland0
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn0
Cuijk0
LanderdGeen vestiging
De WoldenGeen vestiging
Noord-BevelandGeen vestiging
WijdemerenGeen vestiging
Noordenveld0
Twenterand125
Westerveld0
Sint Anthonis20
Lingewaard139
Cranendonck780
Steenwijkerland82
Moerdijk0
Echt-Susteren25
Sluis0
Drimmelen0
Bernheze0
Alphen-ChaamGeen vestiging
BergeijkGeen vestiging
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo0
Midden-Drenthe0
Overbetuwe71
Hof van Twente0
Neder-Betuwe25
Rijssen-Holten0
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe0
Dinkelland0
Westland45
Midden-Delfland63
Berkelland13
Bronckhorst0
Sittard-Geleen95
Kaag en BraassemGeen vestiging
DantumadielGeen vestiging
Zuidplas0
Peel en Maas0
Oldambt77
Zwartewaterland108
Südwest-Fryslân34
Bodegraven-ReeuwijkGeen vestiging
Eijsden-MargratenGeen vestiging
Stichtse Vecht50
Hollands Kroon0
Leidschendam-Voorburg176
Goeree-Overflakkee25
Pijnacker-Nootdorp0
Nissewaard181
Krimpenerwaard41
De Fryske Marren82
Gooise Meren0
Berg en Dal82
Meierijstad20
Waadhoeke0
Westerwolde264
Midden-Groningen71
BeekdaelenGeen vestiging
Montferland0
Altena20
West Betuwe0
Vijfheerenlanden169
Hoeksche Waard14
Het Hogeland10
Westerkwartier13
Noardeast-Fryslân2
Molenlanden0

Bijlage 3.2 Geografische spreiding scholen per drempel

B3.2.1 Gemiddeld bedrag (in euro's) per leerling per gemeente bij een drempel van 0 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam43
Delfzijl60
Groningen26
LoppersumGeen school
Almere65
Stadskanaal23
Veendam54
Zeewolde22
Achtkarspelen46
Ameland144
Harlingen38
Heerenveen23
Leeuwarden17
Ooststellingwerf33
Opsterland151
Schiermonnikoog153
Smallingerland33
Terschelling98
Vlieland241
Weststellingwerf37
Assen26
Coevorden53
Emmen53
Hoogeveen59
Meppel22
Almelo50
Borne12
Dalfsen8
Deventer30
Enschede36
Haaksbergen23
Hardenberg30
Hellendoorn25
Hengelo32
Kampen33
Losser19
Noordoostpolder41
Oldenzaal26
Ommen37
Raalte49
Staphorst24
Tubbergen40
Urk56
Wierden58
Zwolle27
Aalten32
Apeldoorn39
Arnhem52
Barneveld91
BeuningenGeen school
BrummenGeen school
BurenGeen school
Culemborg21
DoesburgGeen school
Doetinchem31
Druten53
Duiven56
Ede70
Elburg44
Epe168
Ermelo83
Harderwijk96
HattemGeen school
Heerde62
HeumenGeen school
Lochem54
MaasdrielGeen school
Nijkerk44
Nijmegen63
Oldebroek12
Putten32
Renkum55
Rheden47
Rozendaal13
ScherpenzeelGeen school
Tiel57
Voorst20
Wageningen31
WestervoortGeen school
Winterswijk64
Wijchen62
Zaltbommel68
Zevenaar43
Zutphen28
Nunspeet32
Dronten27
Amersfoort25
Baarn63
De Bilt25
BunnikGeen school
Bunschoten23
EemnesGeen school
Houten29
LeusdenGeen school
LopikGeen school
Montfoort12
RenswoudeGeen school
Rhenen20
Soest110
Utrecht72
Veenendaal125
WoudenbergGeen school
Wijk bij Duurstede18
IJsselstein81
Zeist25
Nieuwegein70
Aalsmeer9
Alkmaar38
Amstelveen91
Amsterdam60
BeemsterGeen school
Bergen (NH.)13
Beverwijk71
BlaricumGeen school
Bloemendaal41
Castricum32
DiemenGeen school
Edam-Volendam42
Enkhuizen88
Haarlem77
Haarlemmermeer56
Heemskerk74
Heemstede75
Heerhugowaard51
Heiloo10
Den Helder40
Hilversum17
Hoorn34
Huizen33
LandsmeerGeen school
Langedijk19
Laren16
Medemblik19
OostzaanGeen school
OpmeerGeen school
Ouder-Amstel2
Purmerend24
Schagen23
Texel118
UitgeestGeen school
Uithoorn125
Velsen34
Weesp75
Zandvoort12
Zaanstad71
AlblasserdamGeen school
Alphen aan den Rijn24
Barendrecht35
DrechterlandGeen school
Brielle21
Capelle aan den IJssel172
Delft41
Dordrecht52
Gorinchem36
Gouda55
's-Gravenhage72
Hardinxveld-Giessendam24
Hellevoetsluis99
Hendrik-Ido-AmbachtGeen school
Stede Broec51
Hillegom72
Katwijk31
Krimpen aan den IJssel29
Leiden45
Leiderdorp29
Lisse41
Maassluis50
Nieuwkoop41
Noordwijk41
Oegstgeest17
OudewaterGeen school
Papendrecht76
Ridderkerk100
Rotterdam62
Rijswijk153
Schiedam214
Sliedrecht275
AlbrandswaardGeen school
WestvoorneGeen school
Vlaardingen141
VoorschotenGeen school
Waddinxveen187
Wassenaar27
Woerden57
Zoetermeer96
ZoeterwoudeGeen school
Zwijndrecht41
BorseleGeen school
Goes29
West Maas en Waal16
Hulst53
Kapelle64
Middelburg38
Reimerswaal22
Terneuzen92
Tholen16
VeereGeen school
Vlissingen89
De Ronde Venen45
Tytsjerksteradiel10
Asten33
Baarle-Nassau5
Bergen op Zoom114
Best39
BoekelGeen school
Boxmeer52
Boxtel128
Breda38
Deurne34
Pekela30
Dongen116
Eersel55
Eindhoven55
Etten-Leur101
Geertruidenberg84
Gilze en RijenGeen school
Goirle80
Grave41
HaarenGeen school
Helmond73
's-Hertogenbosch118
Heusden35
HilvarenbeekGeen school
Loon op Zand23
Mill en Sint Hubert38
Nuenen, Gerwen en Nederwetten77
Oirschot46
Oisterwijk21
Oosterhout76
Oss31
Rucphen79
Sint-Michielsgestel12
Someren69
Son en BreugelGeen school
Steenbergen67
Waterland18
Tilburg81
Uden67
Valkenswaard106
Veldhoven96
Vught53
WaalreGeen school
Waalwijk54
Woensdrecht101
Zundert9
WormerlandGeen school
Landgraaf80
BeekGeen school
Beesel39
Bergen (L.)Geen school
Brunssum68
Gennep49
Heerlen94
Kerkrade50
Maastricht68
Meerssen47
Mook en Middelaar19
Nederweert17
Roermond85
SimpelveldGeen school
Stein95
VaalsGeen school
Venlo201
Venray193
VoerendaalGeen school
Weert60
Valkenburg aan de Geul41
Lelystad144
Horst aan de Maas48
Oude IJsselstreek54
Teylingen46
Utrechtse Heuvelrug28
Oost Gelre42
KoggenlandGeen school
Lansingerland19
Leudal45
MaasgouwGeen school
Gemert-Bakel44
Halderberge139
Heeze-LeendeGeen school
Laarbeek27
Reusel-De MierdenGeen school
RoerdalenGeen school
Roosendaal79
Schouwen-Duiveland40
Aa en Hunze6
Borger-Odoorn7
Cuijk75
LanderdGeen school
De WoldenGeen school
Noord-BevelandGeen school
WijdemerenGeen school
Noordenveld6
Twenterand40
Westerveld7
Sint Anthonis86
Lingewaard35
Cranendonck40
Steenwijkerland60
Moerdijk75
Echt-Susteren63
Sluis122
Drimmelen36
Bernheze10
Alphen-ChaamGeen school
BergeijkGeen school
Bladel122
Gulpen-Wittem103
Tynaarlo16
Midden-Drenthe12
Overbetuwe32
Hof van Twente12
Neder-Betuwe33
Rijssen-Holten52
Geldrop-Mierlo87
Olst-Wijhe17
Dinkelland5
Westland26
Midden-Delfland50
Berkelland15
Bronckhorst7
Sittard-Geleen103
Kaag en BraassemGeen school
DantumadielGeen school
Zuidplas19
Peel en Maas120
Oldambt39
Zwartewaterland27
Südwest-Fryslân35
Bodegraven-ReeuwijkGeen school
Eijsden-MargratenGeen school
Stichtse Vecht89
Hollands Kroon132
Leidschendam-Voorburg67
Goeree-Overflakkee114
Pijnacker-Nootdorp54
Nissewaard72
Krimpenerwaard35
De Fryske Marren16
Gooise Meren10
Berg en Dal37
Meierijstad50
Waadhoeke41
Westerwolde70
Midden-Groningen70
BeekdaelenGeen school
Montferland25
Altena49
West Betuwe47
Vijfheerenlanden85
Hoeksche Waard22
Het Hogeland30
Westerkwartier20
Noardeast-Fryslân20
Molenlanden10

B3.2.2 Gemiddeld bedrag (in euro's) per leerling per gemeente bij een drempel van 12 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam56
Delfzijl73
Groningen10
LoppersumGeen school
Almere86
Stadskanaal19
Veendam40
Zeewolde13
Achtkarspelen33
Ameland67
Harlingen4
Heerenveen8
Leeuwarden3
Ooststellingwerf0
Opsterland89
Schiermonnikoog96
Smallingerland24
Terschelling0
Vlieland373
Weststellingwerf3
Assen1
Coevorden44
Emmen29
Hoogeveen50
Meppel2
Almelo45
Borne1
Dalfsen0
Deventer28
Enschede46
Haaksbergen0
Hardenberg6
Hellendoorn0
Hengelo2
Kampen20
Losser0
Noordoostpolder34
Oldenzaal0
Ommen0
Raalte0
Staphorst14
Tubbergen0
Urk60
Wierden0
Zwolle3
Aalten0
Apeldoorn17
Arnhem52
Barneveld51
BeuningenGeen school
BrummenGeen school
BurenGeen school
Culemborg0
DoesburgGeen school
Doetinchem17
Druten0
Duiven0
Ede52
Elburg22
Epe143
Ermelo0
Harderwijk107
HattemGeen school
Heerde0
HeumenGeen school
Lochem0
MaasdrielGeen school
Nijkerk17
Nijmegen47
Oldebroek0
Putten0
Renkum0
Rheden26
Rozendaal4
ScherpenzeelGeen school
Tiel101
Voorst10
Wageningen11
WestervoortGeen school
Winterswijk68
Wijchen3
Zaltbommel43
Zevenaar26
Zutphen2
Nunspeet18
Dronten21
Amersfoort10
Baarn0
De Bilt18
BunnikGeen school
Bunschoten16
EemnesGeen school
Houten28
LeusdenGeen school
LopikGeen school
Montfoort16
RenswoudeGeen school
Rhenen7
Soest0
Utrecht120
Veenendaal104
WoudenbergGeen school
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein3
Zeist2
Nieuwegein33
Aalsmeer12
Alkmaar3
Amstelveen98
Amsterdam112
BeemsterGeen school
Bergen (NH.)0
Beverwijk99
BlaricumGeen school
Bloemendaal0
Castricum14
DiemenGeen school
Edam-Volendam8
Enkhuizen0
Haarlem72
Haarlemmermeer13
Heemskerk103
Heemstede97
Heerhugowaard23
Heiloo0
Den Helder48
Hilversum0
Hoorn12
Huizen0
LandsmeerGeen school
Langedijk0
Laren0
Medemblik10
OostzaanGeen school
OpmeerGeen school
Ouder-Amstel5
Purmerend10
Schagen5
Texel0
UitgeestGeen school
Uithoorn142
Velsen32
Weesp43
Zandvoort6
Zaanstad94
AlblasserdamGeen school
Alphen aan den Rijn9
Barendrecht38
DrechterlandGeen school
Brielle12
Capelle aan den IJssel244
Delft27
Dordrecht80
Gorinchem23
Gouda46
's-Gravenhage137
Hardinxveld-Giessendam16
Hellevoetsluis85
Hendrik-Ido-AmbachtGeen school
Stede Broec26
Hillegom10
Katwijk27
Krimpen aan den IJssel7
Leiden24
Leiderdorp0
Lisse4
Maassluis90
Nieuwkoop0
Noordwijk0
Oegstgeest9
OudewaterGeen school
Papendrecht33
Ridderkerk155
Rotterdam116
Rijswijk313
Schiedam414
Sliedrecht479
AlbrandswaardGeen school
WestvoorneGeen school
Vlaardingen274
VoorschotenGeen school
Waddinxveen233
Wassenaar0
Woerden13
Zoetermeer92
ZoeterwoudeGeen school
Zwijndrecht35
BorseleGeen school
Goes4
West Maas en Waal0
Hulst0
Kapelle0
Middelburg16
Reimerswaal0
Terneuzen96
Tholen0
VeereGeen school
Vlissingen107
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel5
Asten0
Baarle-Nassau1
Bergen op Zoom136
Best0
BoekelGeen school
Boxmeer8
Boxtel117
Breda30
Deurne8
Pekela29
Dongen135
Eersel0
Eindhoven59
Etten-Leur55
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen school
Goirle0
Grave47
HaarenGeen school
Helmond78
's-Hertogenbosch116
Heusden0
HilvarenbeekGeen school
Loon op Zand0
Mill en Sint Hubert43
Nuenen, Gerwen en Nederwetten52
Oirschot0
Oisterwijk21
Oosterhout75
Oss17
Rucphen105
Sint-Michielsgestel1
Someren0
Son en BreugelGeen school
Steenbergen82
Waterland40
Tilburg112
Uden17
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen school
Waalwijk47
Woensdrecht123
Zundert2
WormerlandGeen school
Landgraaf104
BeekGeen school
Beesel28
Bergen (L.)Geen school
Brunssum2
Gennep0
Heerlen117
Kerkrade65
Maastricht52
Meerssen0
Mook en Middelaar9
Nederweert24
Roermond106
SimpelveldGeen school
Stein0
VaalsGeen school
Venlo244
Venray221
VoerendaalGeen school
Weert76
Valkenburg aan de Geul0
Lelystad200
Horst aan de Maas16
Oude IJsselstreek39
Teylingen0
Utrechtse Heuvelrug14
Oost Gelre0
KoggenlandGeen school
Lansingerland10
Leudal0
MaasgouwGeen school
Gemert-Bakel0
Halderberge145
Heeze-LeendeGeen school
Laarbeek0
Reusel-De MierdenGeen school
RoerdalenGeen school
Roosendaal73
Schouwen-Duiveland11
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn3
Cuijk87
LanderdGeen school
De WoldenGeen school
Noord-BevelandGeen school
WijdemerenGeen school
Noordenveld0
Twenterand30
Westerveld0
Sint Anthonis30
Lingewaard1
Cranendonck44
Steenwijkerland39
Moerdijk0
Echt-Susteren6
Sluis0
Drimmelen0
Bernheze4
Alphen-ChaamGeen school
BergeijkGeen school
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo7
Midden-Drenthe0
Overbetuwe22
Hof van Twente0
Neder-Betuwe12
Rijssen-Holten4
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe2
Dinkelland0
Westland7
Midden-Delfland34
Berkelland2
Bronckhorst4
Sittard-Geleen114
Kaag en BraassemGeen school
DantumadielGeen school
Zuidplas24
Peel en Maas0
Oldambt36
Zwartewaterland0
Südwest-Fryslân4
Bodegraven-ReeuwijkGeen school
Eijsden-MargratenGeen school
Stichtse Vecht73
Hollands Kroon27
Leidschendam-Voorburg86
Goeree-Overflakkee62
Pijnacker-Nootdorp66
Nissewaard82
Krimpenerwaard23
De Fryske Marren9
Gooise Meren4
Berg en Dal0
Meierijstad3
Waadhoeke16
Westerwolde107
Midden-Groningen85
BeekdaelenGeen school
Montferland15
Altena28
West Betuwe0
Vijfheerenlanden106
Hoeksche Waard7
Het Hogeland5
Westerkwartier1
Noardeast-Fryslân1
Molenlanden14

B3.2.3 Gemiddeld bedrag (in euro's) per leerling per gemeente bij een drempel van 14 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam53
Delfzijl67
Groningen7
LoppersumGeen school
Almere83
Stadskanaal12
Veendam24
Zeewolde16
Achtkarspelen29
Ameland3
Harlingen0
Heerenveen7
Leeuwarden1
Ooststellingwerf0
Opsterland31
Schiermonnikoog39
Smallingerland21
Terschelling0
Vlieland387
Weststellingwerf0
Assen0
Coevorden30
Emmen10
Hoogeveen47
Meppel0
Almelo35
Borne0
Dalfsen0
Deventer22
Enschede45
Haaksbergen0
Hardenberg4
Hellendoorn0
Hengelo0
Kampen14
Losser0
Noordoostpolder25
Oldenzaal0
Ommen0
Raalte0
Staphorst6
Tubbergen0
Urk51
Wierden0
Zwolle1
Aalten0
Apeldoorn13
Arnhem44
Barneveld46
BeuningenGeen school
BrummenGeen school
BurenGeen school
Culemborg0
DoesburgGeen school
Doetinchem8
Druten0
Duiven0
Ede38
Elburg7
Epe98
Ermelo0
Harderwijk124
HattemGeen school
Heerde0
HeumenGeen school
Lochem0
MaasdrielGeen school
Nijkerk9
Nijmegen41
Oldebroek0
Putten0
Renkum0
Rheden12
Rozendaal0
ScherpenzeelGeen school
Tiel111
Voorst5
Wageningen0
WestervoortGeen school
Winterswijk60
Wijchen0
Zaltbommel27
Zevenaar10
Zutphen0
Nunspeet6
Dronten19
Amersfoort4
Baarn0
De Bilt17
BunnikGeen school
Bunschoten8
EemnesGeen school
Houten27
LeusdenGeen school
LopikGeen school
Montfoort15
RenswoudeGeen school
Rhenen0
Soest0
Utrecht135
Veenendaal105
WoudenbergGeen school
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein0
Zeist0
Nieuwegein13
Aalsmeer12
Alkmaar2
Amstelveen114
Amsterdam127
BeemsterGeen school
Bergen (NH.)0
Beverwijk98
BlaricumGeen school
Bloemendaal0
Castricum11
DiemenGeen school
Edam-Volendam1
Enkhuizen0
Haarlem72
Haarlemmermeer1
Heemskerk103
Heemstede107
Heerhugowaard7
Heiloo0
Den Helder44
Hilversum0
Hoorn4
Huizen0
LandsmeerGeen school
Langedijk0
Laren0
Medemblik2
OostzaanGeen school
OpmeerGeen school
Ouder-Amstel6
Purmerend3
Schagen4
Texel0
UitgeestGeen school
Uithoorn156
Velsen25
Weesp14
Zandvoort0
Zaanstad93
AlblasserdamGeen school
Alphen aan den Rijn6
Barendrecht32
DrechterlandGeen school
Brielle8
Capelle aan den IJssel244
Delft24
Dordrecht85
Gorinchem15
Gouda40
's-Gravenhage159
Hardinxveld-Giessendam8
Hellevoetsluis59
Hendrik-Ido-AmbachtGeen school
Stede Broec7
Hillegom0
Katwijk22
Krimpen aan den IJssel5
Leiden23
Leiderdorp0
Lisse0
Maassluis99
Nieuwkoop0
Noordwijk0
Oegstgeest9
OudewaterGeen school
Papendrecht24
Ridderkerk161
Rotterdam133
Rijswijk360
Schiedam485
Sliedrecht520
AlbrandswaardGeen school
WestvoorneGeen school
Vlaardingen308
VoorschotenGeen school
Waddinxveen218
Wassenaar0
Woerden0
Zoetermeer90
ZoeterwoudeGeen school
Zwijndrecht25
BorseleGeen school
Goes0
West Maas en Waal0
Hulst0
Kapelle0
Middelburg6
Reimerswaal0
Terneuzen81
Tholen0
VeereGeen school
Vlissingen103
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel4
Asten0
Baarle-Nassau0
Bergen op Zoom136
Best0
BoekelGeen school
Boxmeer0
Boxtel113
Breda28
Deurne0
Pekela23
Dongen122
Eersel0
Eindhoven54
Etten-Leur53
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen school
Goirle0
Grave42
HaarenGeen school
Helmond66
's-Hertogenbosch125
Heusden0
HilvarenbeekGeen school
Loon op Zand0
Mill en Sint Hubert39
Nuenen, Gerwen en Nederwetten25
Oirschot0
Oisterwijk16
Oosterhout78
Oss8
Rucphen101
Sint-Michielsgestel0
Someren0
Son en BreugelGeen school
Steenbergen75
Waterland46
Tilburg123
Uden0
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen school
Waalwijk45
Woensdrecht113
Zundert0
WormerlandGeen school
Landgraaf100
BeekGeen school
Beesel15
Bergen (L.)Geen school
Brunssum0
Gennep0
Heerlen127
Kerkrade62
Maastricht41
Meerssen0
Mook en Middelaar0
Nederweert24
Roermond99
SimpelveldGeen school
Stein0
VaalsGeen school
Venlo226
Venray196
VoerendaalGeen school
Weert77
Valkenburg aan de Geul0
Lelystad199
Horst aan de Maas16
Oude IJsselstreek23
Teylingen0
Utrechtse Heuvelrug11
Oost Gelre0
KoggenlandGeen school
Lansingerland10
Leudal0
MaasgouwGeen school
Gemert-Bakel0
Halderberge121
Heeze-LeendeGeen school
Laarbeek0
Reusel-De MierdenGeen school
RoerdalenGeen school
Roosendaal55
Schouwen-Duiveland0
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn0
Cuijk78
LanderdGeen school
De WoldenGeen school
Noord-BevelandGeen school
WijdemerenGeen school
Noordenveld0
Twenterand17
Westerveld0
Sint Anthonis0
Lingewaard0
Cranendonck45
Steenwijkerland40
Moerdijk0
Echt-Susteren0
Sluis0
Drimmelen0
Bernheze2
Alphen-ChaamGeen school
BergeijkGeen school
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo0
Midden-Drenthe0
Overbetuwe18
Hof van Twente0
Neder-Betuwe9
Rijssen-Holten3
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe0
Dinkelland0
Westland3
Midden-Delfland17
Berkelland1
Bronckhorst2
Sittard-Geleen115
Kaag en BraassemGeen school
DantumadielGeen school
Zuidplas23
Peel en Maas0
Oldambt27
Zwartewaterland0
Südwest-Fryslân3
Bodegraven-ReeuwijkGeen school
Eijsden-MargratenGeen school
Stichtse Vecht73
Hollands Kroon0
Leidschendam-Voorburg93
Goeree-Overflakkee45
Pijnacker-Nootdorp61
Nissewaard73
Krimpenerwaard17
De Fryske Marren8
Gooise Meren4
Berg en Dal0
Meierijstad0
Waadhoeke6
Westerwolde110
Midden-Groningen79
BeekdaelenGeen school
Montferland6
Altena16
West Betuwe0
Vijfheerenlanden99
Hoeksche Waard7
Het Hogeland0
Westerkwartier0
Noardeast-Fryslân0
Molenlanden13

B3.2.4 Gemiddeld bedrag (in euro's) per leerling per gemeente bij een drempel van 16 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam45
Delfzijl53
Groningen5
LoppersumGeen school
Almere72
Stadskanaal1
Veendam0
Zeewolde18
Achtkarspelen19
Ameland0
Harlingen0
Heerenveen6
Leeuwarden1
Ooststellingwerf0
Opsterland0
Schiermonnikoog0
Smallingerland15
Terschelling0
Vlieland381
Weststellingwerf0
Assen0
Coevorden13
Emmen0
Hoogeveen43
Meppel0
Almelo18
Borne0
Dalfsen0
Deventer11
Enschede40
Haaksbergen0
Hardenberg2
Hellendoorn0
Hengelo0
Kampen8
Losser0
Noordoostpolder18
Oldenzaal0
Ommen0
Raalte0
Staphorst0
Tubbergen0
Urk43
Wierden0
Zwolle0
Aalten0
Apeldoorn12
Arnhem33
Barneveld35
BeuningenGeen school
BrummenGeen school
BurenGeen school
Culemborg0
DoesburgGeen school
Doetinchem0
Druten0
Duiven0
Ede22
Elburg0
Epe22
Ermelo0
Harderwijk141
HattemGeen school
Heerde0
HeumenGeen school
Lochem0
MaasdrielGeen school
Nijkerk7
Nijmegen38
Oldebroek0
Putten0
Renkum0
Rheden10
Rozendaal0
ScherpenzeelGeen school
Tiel118
Voorst0
Wageningen0
WestervoortGeen school
Winterswijk43
Wijchen0
Zaltbommel0
Zevenaar0
Zutphen0
Nunspeet0
Dronten14
Amersfoort1
Baarn0
De Bilt14
BunnikGeen school
Bunschoten0
EemnesGeen school
Houten22
LeusdenGeen school
LopikGeen school
Montfoort14
RenswoudeGeen school
Rhenen0
Soest0
Utrecht150
Veenendaal115
WoudenbergGeen school
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein0
Zeist0
Nieuwegein0
Aalsmeer10
Alkmaar1
Amstelveen132
Amsterdam140
BeemsterGeen school
Bergen (NH.)0
Beverwijk89
BlaricumGeen school
Bloemendaal0
Castricum5
DiemenGeen school
Edam-Volendam0
Enkhuizen0
Haarlem79
Haarlemmermeer0
Heemskerk93
Heemstede115
Heerhugowaard2
Heiloo0
Den Helder35
Hilversum0
Hoorn1
Huizen0
LandsmeerGeen school
Langedijk0
Laren0
Medemblik0
OostzaanGeen school
OpmeerGeen school
Ouder-Amstel7
Purmerend1
Schagen2
Texel0
UitgeestGeen school
Uithoorn166
Velsen21
Weesp0
Zandvoort0
Zaanstad99
AlblasserdamGeen school
Alphen aan den Rijn5
Barendrecht21
DrechterlandGeen school
Brielle6
Capelle aan den IJssel226
Delft25
Dordrecht87
Gorinchem11
Gouda27
's-Gravenhage183
Hardinxveld-Giessendam2
Hellevoetsluis13
Hendrik-Ido-AmbachtGeen school
Stede Broec3
Hillegom0
Katwijk12
Krimpen aan den IJssel1
Leiden21
Leiderdorp0
Lisse0
Maassluis106
Nieuwkoop0
Noordwijk0
Oegstgeest8
OudewaterGeen school
Papendrecht7
Ridderkerk158
Rotterdam149
Rijswijk406
Schiedam561
Sliedrecht546
AlbrandswaardGeen school
WestvoorneGeen school
Vlaardingen339
VoorschotenGeen school
Waddinxveen178
Wassenaar0
Woerden0
Zoetermeer85
ZoeterwoudeGeen school
Zwijndrecht19
BorseleGeen school
Goes0
West Maas en Waal0
Hulst0
Kapelle0
Middelburg0
Reimerswaal0
Terneuzen50
Tholen0
VeereGeen school
Vlissingen96
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel3
Asten0
Baarle-Nassau0
Bergen op Zoom125
Best0
BoekelGeen school
Boxmeer0
Boxtel98
Breda28
Deurne0
Pekela12
Dongen92
Eersel0
Eindhoven46
Etten-Leur46
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen school
Goirle0
Grave31
HaarenGeen school
Helmond42
's-Hertogenbosch132
Heusden0
HilvarenbeekGeen school
Loon op Zand0
Mill en Sint Hubert29
Nuenen, Gerwen en Nederwetten0
Oirschot0
Oisterwijk8
Oosterhout77
Oss0
Rucphen88
Sint-Michielsgestel0
Someren0
Son en BreugelGeen school
Steenbergen59
Waterland53
Tilburg129
Uden0
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen school
Waalwijk44
Woensdrecht89
Zundert0
WormerlandGeen school
Landgraaf86
BeekGeen school
Beesel0
Bergen (L.)Geen school
Brunssum0
Gennep0
Heerlen138
Kerkrade53
Maastricht39
Meerssen0
Mook en Middelaar0
Nederweert22
Roermond84
SimpelveldGeen school
Stein0
VaalsGeen school
Venlo217
Venray143
VoerendaalGeen school
Weert73
Valkenburg aan de Geul0
Lelystad182
Horst aan de Maas15
Oude IJsselstreek0
Teylingen0
Utrechtse Heuvelrug7
Oost Gelre0
KoggenlandGeen school
Lansingerland9
Leudal0
MaasgouwGeen school
Gemert-Bakel0
Halderberge75
Heeze-LeendeGeen school
Laarbeek0
Reusel-De MierdenGeen school
RoerdalenGeen school
Roosendaal33
Schouwen-Duiveland0
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn0
Cuijk58
LanderdGeen school
De WoldenGeen school
Noord-BevelandGeen school
WijdemerenGeen school
Noordenveld0
Twenterand0
Westerveld0
Sint Anthonis0
Lingewaard0
Cranendonck43
Steenwijkerland37
Moerdijk0
Echt-Susteren0
Sluis0
Drimmelen0
Bernheze0
Alphen-ChaamGeen school
BergeijkGeen school
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo0
Midden-Drenthe0
Overbetuwe13
Hof van Twente0
Neder-Betuwe7
Rijssen-Holten2
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe0
Dinkelland0
Westland0
Midden-Delfland0
Berkelland0
Bronckhorst0
Sittard-Geleen107
Kaag en BraassemGeen school
DantumadielGeen school
Zuidplas18
Peel en Maas0
Oldambt11
Zwartewaterland0
Südwest-Fryslân2
Bodegraven-ReeuwijkGeen school
Eijsden-MargratenGeen school
Stichtse Vecht76
Hollands Kroon0
Leidschendam-Voorburg102
Goeree-Overflakkee42
Pijnacker-Nootdorp49
Nissewaard53
Krimpenerwaard7
De Fryske Marren5
Gooise Meren3
Berg en Dal0
Meierijstad0
Waadhoeke0
Westerwolde107
Midden-Groningen63
BeekdaelenGeen school
Montferland0
Altena7
West Betuwe0
Vijfheerenlanden84
Hoeksche Waard6
Het Hogeland0
Westerkwartier0
Noardeast-Fryslân0
Molenlanden12

B3.2.5 Gemiddeld bedrag (in euro's) per leerling per gemeente bij een drempel van 18 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam30
Delfzijl31
Groningen2
LoppersumGeen school
Almere53
Stadskanaal0
Veendam0
Zeewolde20
Achtkarspelen3
Ameland0
Harlingen0
Heerenveen3
Leeuwarden0
Ooststellingwerf0
Opsterland0
Schiermonnikoog0
Smallingerland4
Terschelling0
Vlieland346
Weststellingwerf0
Assen0
Coevorden0
Emmen0
Hoogeveen35
Meppel0
Almelo5
Borne0
Dalfsen0
Deventer0
Enschede33
Haaksbergen0
Hardenberg0
Hellendoorn0
Hengelo0
Kampen3
Losser0
Noordoostpolder7
Oldenzaal0
Ommen0
Raalte0
Staphorst0
Tubbergen0
Urk39
Wierden0
Zwolle0
Aalten0
Apeldoorn9
Arnhem21
Barneveld15
BeuningenGeen school
BrummenGeen school
BurenGeen school
Culemborg0
DoesburgGeen school
Doetinchem0
Druten0
Duiven0
Ede5
Elburg0
Epe0
Ermelo0
Harderwijk159
HattemGeen school
Heerde0
HeumenGeen school
Lochem0
MaasdrielGeen school
Nijkerk5
Nijmegen32
Oldebroek0
Putten0
Renkum0
Rheden7
Rozendaal0
ScherpenzeelGeen school
Tiel121
Voorst0
Wageningen0
WestervoortGeen school
Winterswijk14
Wijchen0
Zaltbommel0
Zevenaar0
Zutphen0
Nunspeet0
Dronten5
Amersfoort1
Baarn0
De Bilt9
BunnikGeen school
Bunschoten0
EemnesGeen school
Houten14
LeusdenGeen school
LopikGeen school
Montfoort10
RenswoudeGeen school
Rhenen0
Soest0
Utrecht163
Veenendaal124
WoudenbergGeen school
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein0
Zeist0
Nieuwegein0
Aalsmeer8
Alkmaar0
Amstelveen151
Amsterdam153
BeemsterGeen school
Bergen (NH.)0
Beverwijk70
BlaricumGeen school
Bloemendaal0
Castricum0
DiemenGeen school
Edam-Volendam0
Enkhuizen0
Haarlem86
Haarlemmermeer0
Heemskerk73
Heemstede119
Heerhugowaard0
Heiloo0
Den Helder18
Hilversum0
Hoorn0
Huizen0
LandsmeerGeen school
Langedijk0
Laren0
Medemblik0
OostzaanGeen school
OpmeerGeen school
Ouder-Amstel8
Purmerend0
Schagen0
Texel0
UitgeestGeen school
Uithoorn171
Velsen15
Weesp0
Zandvoort0
Zaanstad111
AlblasserdamGeen school
Alphen aan den Rijn4
Barendrecht7
DrechterlandGeen school
Brielle4
Capelle aan den IJssel242
Delft24
Dordrecht84
Gorinchem4
Gouda5
's-Gravenhage207
Hardinxveld-Giessendam0
Hellevoetsluis0
Hendrik-Ido-AmbachtGeen school
Stede Broec0
Hillegom0
Katwijk2
Krimpen aan den IJssel0
Leiden17
Leiderdorp0
Lisse0
Maassluis109
Nieuwkoop0
Noordwijk0
Oegstgeest6
OudewaterGeen school
Papendrecht0
Ridderkerk145
Rotterdam166
Rijswijk452
Schiedam642
Sliedrecht551
AlbrandswaardGeen school
WestvoorneGeen school
Vlaardingen371
VoorschotenGeen school
Waddinxveen106
Wassenaar0
Woerden0
Zoetermeer77
ZoeterwoudeGeen school
Zwijndrecht9
BorseleGeen school
Goes0
West Maas en Waal0
Hulst0
Kapelle0
Middelburg0
Reimerswaal0
Terneuzen0
Tholen0
VeereGeen school
Vlissingen78
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel1
Asten0
Baarle-Nassau0
Bergen op Zoom128
Best0
BoekelGeen school
Boxmeer0
Boxtel69
Breda27
Deurne0
Pekela0
Dongen40
Eersel0
Eindhoven39
Etten-Leur33
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen school
Goirle0
Grave12
HaarenGeen school
Helmond39
's-Hertogenbosch141
Heusden0
HilvarenbeekGeen school
Loon op Zand0
Mill en Sint Hubert11
Nuenen, Gerwen en Nederwetten0
Oirschot0
Oisterwijk0
Oosterhout70
Oss0
Rucphen63
Sint-Michielsgestel0
Someren0
Son en BreugelGeen school
Steenbergen31
Waterland60
Tilburg138
Uden0
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen school
Waalwijk45
Woensdrecht47
Zundert0
WormerlandGeen school
Landgraaf58
BeekGeen school
Beesel0
Bergen (L.)Geen school
Brunssum0
Gennep0
Heerlen148
Kerkrade36
Maastricht34
Meerssen0
Mook en Middelaar0
Nederweert18
Roermond70
SimpelveldGeen school
Stein0
VaalsGeen school
Venlo193
Venray53
VoerendaalGeen school
Weert62
Valkenburg aan de Geul0
Lelystad160
Horst aan de Maas12
Oude IJsselstreek0
Teylingen0
Utrechtse Heuvelrug1
Oost Gelre0
KoggenlandGeen school
Lansingerland7
Leudal0
MaasgouwGeen school
Gemert-Bakel0
Halderberge1
Heeze-LeendeGeen school
Laarbeek0
Reusel-De MierdenGeen school
RoerdalenGeen school
Roosendaal7
Schouwen-Duiveland0
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn0
Cuijk23
LanderdGeen school
De WoldenGeen school
Noord-BevelandGeen school
WijdemerenGeen school
Noordenveld0
Twenterand0
Westerveld0
Sint Anthonis0
Lingewaard0
Cranendonck36
Steenwijkerland31
Moerdijk0
Echt-Susteren0
Sluis0
Drimmelen0
Bernheze0
Alphen-ChaamGeen school
BergeijkGeen school
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo0
Midden-Drenthe0
Overbetuwe5
Hof van Twente0
Neder-Betuwe4
Rijssen-Holten0
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe0
Dinkelland0
Westland0
Midden-Delfland0
Berkelland0
Bronckhorst0
Sittard-Geleen101
Kaag en BraassemGeen school
DantumadielGeen school
Zuidplas15
Peel en Maas0
Oldambt0
Zwartewaterland0
Südwest-Fryslân0
Bodegraven-ReeuwijkGeen school
Eijsden-MargratenGeen school
Stichtse Vecht78
Hollands Kroon0
Leidschendam-Voorburg111
Goeree-Overflakkee34
Pijnacker-Nootdorp28
Nissewaard39
Krimpenerwaard4
De Fryske Marren1
Gooise Meren3
Berg en Dal0
Meierijstad0
Waadhoeke0
Westerwolde97
Midden-Groningen35
BeekdaelenGeen school
Montferland0
Altena0
West Betuwe0
Vijfheerenlanden76
Hoeksche Waard5
Het Hogeland0
Westerkwartier0
Noardeast-Fryslân0
Molenlanden9

B3.2.6 Gemiddeld bedrag (in euro's) per leerling per gemeente bij een drempel van 20 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam5
Delfzijl5
Groningen0
LoppersumGeen school
Almere33
Stadskanaal0
Veendam0
Zeewolde22
Achtkarspelen0
Ameland0
Harlingen0
Heerenveen1
Leeuwarden0
Ooststellingwerf0
Opsterland0
Schiermonnikoog0
Smallingerland0
Terschelling0
Vlieland268
Weststellingwerf0
Assen0
Coevorden0
Emmen0
Hoogeveen20
Meppel0
Almelo0
Borne0
Dalfsen0
Deventer0
Enschede30
Haaksbergen0
Hardenberg0
Hellendoorn0
Hengelo0
Kampen0
Losser0
Noordoostpolder0
Oldenzaal0
Ommen0
Raalte0
Staphorst0
Tubbergen0
Urk29
Wierden0
Zwolle0
Aalten0
Apeldoorn4
Arnhem14
Barneveld0
BeuningenGeen school
BrummenGeen school
BurenGeen school
Culemborg0
DoesburgGeen school
Doetinchem0
Druten0
Duiven0
Ede1
Elburg0
Epe0
Ermelo0
Harderwijk174
HattemGeen school
Heerde0
HeumenGeen school
Lochem0
MaasdrielGeen school
Nijkerk1
Nijmegen23
Oldebroek0
Putten0
Renkum0
Rheden1
Rozendaal0
ScherpenzeelGeen school
Tiel117
Voorst0
Wageningen0
WestervoortGeen school
Winterswijk0
Wijchen0
Zaltbommel0
Zevenaar0
Zutphen0
Nunspeet0
Dronten0
Amersfoort0
Baarn0
De Bilt1
BunnikGeen school
Bunschoten0
EemnesGeen school
Houten4
LeusdenGeen school
LopikGeen school
Montfoort4
RenswoudeGeen school
Rhenen0
Soest0
Utrecht170
Veenendaal127
WoudenbergGeen school
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein0
Zeist0
Nieuwegein0
Aalsmeer3
Alkmaar0
Amstelveen167
Amsterdam162
BeemsterGeen school
Bergen (NH.)0
Beverwijk36
BlaricumGeen school
Bloemendaal0
Castricum0
DiemenGeen school
Edam-Volendam0
Enkhuizen0
Haarlem90
Haarlemmermeer0
Heemskerk38
Heemstede116
Heerhugowaard0
Heiloo0
Den Helder0
Hilversum0
Hoorn0
Huizen0
LandsmeerGeen school
Langedijk0
Laren0
Medemblik0
OostzaanGeen school
OpmeerGeen school
Ouder-Amstel8
Purmerend0
Schagen0
Texel0
UitgeestGeen school
Uithoorn166
Velsen3
Weesp0
Zandvoort0
Zaanstad122
AlblasserdamGeen school
Alphen aan den Rijn1
Barendrecht0
DrechterlandGeen school
Brielle2
Capelle aan den IJssel263
Delft20
Dordrecht75
Gorinchem0
Gouda2
's-Gravenhage229
Hardinxveld-Giessendam0
Hellevoetsluis0
Hendrik-Ido-AmbachtGeen school
Stede Broec0
Hillegom0
Katwijk1
Krimpen aan den IJssel0
Leiden9
Leiderdorp0
Lisse0
Maassluis106
Nieuwkoop0
Noordwijk0
Oegstgeest2
OudewaterGeen school
Papendrecht0
Ridderkerk124
Rotterdam179
Rijswijk490
Schiedam715
Sliedrecht517
AlbrandswaardGeen school
WestvoorneGeen school
Vlaardingen398
VoorschotenGeen school
Waddinxveen0
Wassenaar0
Woerden0
Zoetermeer59
ZoeterwoudeGeen school
Zwijndrecht0
BorseleGeen school
Goes0
West Maas en Waal0
Hulst0
Kapelle0
Middelburg0
Reimerswaal0
Terneuzen0
Tholen0
VeereGeen school
Vlissingen46
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel0
Asten0
Baarle-Nassau0
Bergen op Zoom138
Best0
BoekelGeen school
Boxmeer0
Boxtel20
Breda27
Deurne0
Pekela0
Dongen0
Eersel0
Eindhoven32
Etten-Leur10
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen school
Goirle0
Grave0
HaarenGeen school
Helmond42
's-Hertogenbosch146
Heusden0
HilvarenbeekGeen school
Loon op Zand0
Mill en Sint Hubert0
Nuenen, Gerwen en Nederwetten0
Oirschot0
Oisterwijk0
Oosterhout64
Oss0
Rucphen19
Sint-Michielsgestel0
Someren0
Son en BreugelGeen school
Steenbergen0
Waterland66
Tilburg154
Uden0
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen school
Waalwijk43
Woensdrecht0
Zundert0
WormerlandGeen school
Landgraaf13
BeekGeen school
Beesel0
Bergen (L.)Geen school
Brunssum0
Gennep0
Heerlen151
Kerkrade8
Maastricht23
Meerssen0
Mook en Middelaar0
Nederweert11
Roermond44
SimpelveldGeen school
Stein0
VaalsGeen school
Venlo142
Venray0
VoerendaalGeen school
Weert40
Valkenburg aan de Geul0
Lelystad129
Horst aan de Maas8
Oude IJsselstreek0
Teylingen0
Utrechtse Heuvelrug0
Oost Gelre0
KoggenlandGeen school
Lansingerland4
Leudal0
MaasgouwGeen school
Gemert-Bakel0
Halderberge0
Heeze-LeendeGeen school
Laarbeek0
Reusel-De MierdenGeen school
RoerdalenGeen school
Roosendaal0
Schouwen-Duiveland0
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn0
Cuijk0
LanderdGeen school
De WoldenGeen school
Noord-BevelandGeen school
WijdemerenGeen school
Noordenveld0
Twenterand0
Westerveld0
Sint Anthonis0
Lingewaard0
Cranendonck24
Steenwijkerland18
Moerdijk0
Echt-Susteren0
Sluis0
Drimmelen0
Bernheze0
Alphen-ChaamGeen school
BergeijkGeen school
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo0
Midden-Drenthe0
Overbetuwe0
Hof van Twente0
Neder-Betuwe0
Rijssen-Holten0
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe0
Dinkelland0
Westland0
Midden-Delfland0
Berkelland0
Bronckhorst0
Sittard-Geleen100
Kaag en BraassemGeen school
DantumadielGeen school
Zuidplas10
Peel en Maas0
Oldambt0
Zwartewaterland0
Südwest-Fryslân0
Bodegraven-ReeuwijkGeen school
Eijsden-MargratenGeen school
Stichtse Vecht74
Hollands Kroon0
Leidschendam-Voorburg116
Goeree-Overflakkee19
Pijnacker-Nootdorp0
Nissewaard41
Krimpenerwaard0
De Fryske Marren0
Gooise Meren1
Berg en Dal0
Meierijstad0
Waadhoeke0
Westerwolde80
Midden-Groningen1
BeekdaelenGeen school
Montferland0
Altena0
West Betuwe0
Vijfheerenlanden57
Hoeksche Waard2
Het Hogeland0
Westerkwartier0
Noardeast-Fryslân0
Molenlanden4

Bijlage 4. Verdeling budget over onderwijsniveaus

Bijlage 4.1 Verdeling budget over vestigingen per drempel

B4.1.1 Percentage vestigingen dat geld ontvangt uitgesplitst naar onderwijsniveau
Drempel (%)Alleen vmboAlleen havo/vwoGemengd
TotaalWaarvan minder dan 30% vmboWaarvan meer dan 30% vmbo
148414383246
18688242226


B4.1.2 Verdeling van budget (%) per scenario over leerlingen op verschillende onderwijsniveaus
ScenarioAlleen vmboAlleen havo en/of vwoGemengd
14%59,35,235,5
18%66,44,229,3

Bijlage 4.2 Verdeling budget over scholen per drempel

B4.2.1 Percentage scholen dat geld ontvangt uitgesplitst naar onderwijsniveau
Drempel (%)Alleen vmboAlleen havo/vwoGemengd
TotaalWaarvan minder dan 30% vmboWaarvan meer dan 30% vmbo
0100100100100100
12908584468
14893433152
16762331943
18692251434
20631181024


B4.2.2 Verdeling van budget (%) per scenario over leerlingen op verschillende opleidingsniveaus
 Alleen vmboAlleen havo/vwoGemengd
0%12,93,883,3
12%16,70,882,5
14%19,40,580,1
16%20,90,678,5
18%22,80,776,6
20%25,80,573,7