Aanvullend statistisch onderzoek voor de VNFKD, 2020

2. Koppeling eenheden VNFKD – CBS

2.1 VNFKD-data

Bij de leden van de VNFKD is informatie uitgevraagd over de KvK-nummers, werkzame personen en omzetpercentages binnen de kaders van kinder- en dieetvoeding. Deze uitvraag is gedaan vanwege het feit dat informatie over kinder- en dieetvoeding vaak niet op basis van een KvK-nummer kon worden ontsloten. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven met een enkel KvK-nummer waar meerdere activiteiten onder vallen.

2.2 CBS-data

Bij de productieprocessen vormt de statistische eenheid, de eenheid waarover de statistieken worden gemaakt, een cruciale rol. Het CBS noemt de statistische eenheid in dit geval de bedrijfseenheid. In de regel bestaat de bedrijfseenheid uit één of meerdere juridische eenheden zoals een BV, NV, VOF of een zzp’er. Deze juridische eenheden worden binnen het CBS ook wel CBS-personen genoemd. CBS-personen kunnen gekoppeld kunnen worden aan de VNFKD-eenheden met een KvK-nummer.

2.3 Koppeling data VNFKD-CBS

In het onderzoek zijn de KvK-nummers van de leden van de VNFKD gekoppeld aan CBS-personen in het Algemeen Bedrijven Register van het CBS. Alle beschikbare KvK-nummers konden 1-1 worden gekoppeld met 36 CBS-personen. Deze CBS-personen koppelen weer aan 26 bedrijfseenheden.

2.4 Spreiding over SBI-terreinen

Tabel 2.4.1 geeft inzicht in welke Standaard Bedrijfsindeling (SBI) de CBS-persoon zit die is gekoppeld aan het KvK-nummer van het VNFKD-lid.

2.4.1 Aantal CBS-personen naar SBI
SBIOmschrijving
463Groothandel in voedings- en genotmiddelen11
108Vervaardiging van overige voedingsmiddelen10
105Vervaardiging van zuivelproducten5
Overig16

Een bedrijfseenheid kan uit meerdere CBS-personen uit verschillende SBI-terreinen bestaan en daardoor een andere SBI-typering hebben. In tabel 2.4.2 is daarom ook voor de bedrijfseenheden waar het VNFKD-lid via de CBS-persoon aan is gekoppeld de SBI-typering weergegeven.

2.4.2 Aantal bedrijfseenheden naar SBI
SBIOmschrijving
463Groothandel in voedings- en genotmiddelen9
108Vervaardiging van overige voedingsmiddelen7
Overig15