CBS en TNO: Een op de zeven werknemers heeft burn-outklachten
Ruim 14 procent van de werknemers in Nederland had in 2014 burn-outklachten. Dat is een op de zeven. Minstens een paar keer per maand voelden zij zich bijvoorbeeld leeg aan het eind van een werkdag, emotioneel uitgeput door het werk of moe bij het opstaan als zij werden geconfronteerd met hun werk. Dat melden CBS en TNO.
Meeste burn-outklachten in het onderwijs
Het onderwijs is koploper als het gaat om het percentage werknemers met burn-outklachten: 1 op de 5 werknemers heeft ermee te maken. Dit is onder meer toe te schrijven aan de hoge werklast en de hoge mate van emotionele betrokkenheid die het werk meebrengt.
In de landbouw komen burn-outklachten het minste voor, namelijk bij een op de tien werknemers.
Leeftijdsverschillen gering
Bij werknemers van 25 tot 65 jaar komen burn-outklachten in alle leeftijden ongeveer even vaak voor. Daarentegen liggen de percentages voor 15- tot 25-jarige werknemers en de 65- tot 75-jarigen flink onder het gemiddelde. In veel gevallen werken zij in kleine deeltijdbanen, bijvoorbeeld naast een opleiding of een pensioen.
De resultaten in deze bijdrage zijn ontleend aan de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die wordt uitgevoerd door CBS en TNO.
Bronnen
- Link Werknemers naar psychosociale arbeidsbelasting; bedrijfstak en andere kenmerken
- Link Werknemers naar heel veel werk moeten doen; bedrijfstak en andere kenmerken
- Link Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) werknemers; geslacht en leeftijd
- Link Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) werknemers; bedrijfstak
- Link Werknemers naar emotioneel betrokken bij het werk; bedrijfstak en andere kenmerken