Internationaliseringsmonitor 2024, tweede editie – Inclusiviteit

© CBS
In deze internationaliseringsmonitor belichten we de Nederlandse internationale handel in het kader van inclusiviteit. We analyseren daarvoor een aantal aspecten zoals inclusiviteit bij werknemers en bestuurders om een beeld te geven van de huidige staat en voordelen van een inclusieve bedrijfsvoering.

Globalisering heeft Nederland veel gebracht. Onder andere banen, betaalbare producten en hogere productiviteit. Ook voor bedrijven die over de grens gaan opereren, zijn er talloze voordelen te vinden: een grotere afzetmarkt, kennis en innovatie. Er zijn echter ook tekenen dat niet iedereen in gelijke mate profiteert van de voordelen die internationalisering biedt, onder andere door verschuivende werkgelegenheid en druk op lonen. Veel onderzoek over de voordelen van globalisering vindt plaats op het gebied van bedrijven, en hier gaan we een stapje verder door ook naar de mensen achter de bedrijven te kijken. We gaan in deze editie van de internationaliseringsmonitor in op inclusiviteit in het kader van internationalisering: hoe inclusief zijn bedrijven die over de grens opereren voor wat betreft werknemers en bestuurders? Wat zijn de voordelen op het gebied van internationalisering en duurzaamheid voor bedrijven wanneer de bestuursraad meer divers is? En zijn vrouwen evenveel betrokken bij internationale handel en investeringen als mannen? Worden ze wel in gelijke mate beloond in exportgerelateerde banen?

De Internationaliseringsmonitor beschrijft trends in internationalisering en de consequenties hiervan voor de Nederlandse economie en samenleving. De publicatie verschijnt drie keer per jaar en maakt deel uit van het CBS ontwikkel- en publicatieprogramma Globalisering, dat in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken plaatsvindt.

Het doel van het onderzoeksprogramma Globalisering is om tot nieuwe inzichten te komen op het terrein van globalisering ten behoeve van praktijk, beleid en wetenschap. De kern van de aanpak is het integreren van uiteenlopende bronnen en reeds beschikbare microdata, gecombineerd met toepassing van geavanceerde statistische methodes zoals I/O analyse. De resultaten hiervan, nieuw ontwikkelde statistieken en begeleidende analyses, worden gepubliceerd in de Internationaliseringsmonitor.