Korstmossenstatistiek
Wat behelst het onderzoek?
Doel
De ontwikkelingen volgen in de populaties van korstmossen op dijken, hunebedden en andere stenige substraten beschrijven en van terrestrische korstmossen van heidevelden en zandverstuivingen. Tevens het volgen van het geel schorpioenmos (een mos van de Habitatrichtlijn). Dit sluit aan op meetdoelen van het Netwerk Ecologische Monitoring.
Doelpopulatie
De meest kwetsbare epilitische soorten korstmossen en de meest kwetsbare terrestrische korstmossen van heidevelden en zandverstuivingen.
Statistische eenheid
De soort korstmos.
Aanvang onderzoek
1999.
Frequentie
Vijfjaarlijks.
Publicatiestrategie
Alleen definitieve cijfers worden gepubliceerd.
Hoe wordt het uitgevoerd?
Soort onderzoek
Steekproef of integrale inventarisatie van vaste meetpunten op aanwezigheid van korstmossen. Bij de soorten op stenige substraten (= epilitisch) wordt gestreefd naar een integrale telling; daarmee is hier bedoeld dat alle vindplaatsen van de soort in Nederland in het meetnet vallen. Voor heidevelden en zandverstuivingen wordt een beperkte steekproef van 27 heidegebieden aangehouden. Het geel schorpioenmos wordt eens in de drie jaar integraal gemeten (via raster van 10 bij 10 meter) in het enige gebied waar deze voorkomt.
Waarnemingsmethode
Het gaat om een meetnet van beperkte omvang waarin aanwezigheid van zeldzame soorten wordt gevolgd op vaste meetpunten.
Berichtgevers
De Bryologische en Lichenologische Werkgroep (BLWG) van de KNNV coördineert het veldwerk en verzamelt de gegevens van waarnemers (vrijwilligers).
Steekproefomvang
Per jaar worden gemiddeld ca. 30 meetpunten geïnventariseerd.
Controle- en correctiemethoden
Er is een handleiding, waarin opzet en uitvoering van de tellingen beschreven worden. Er vindt controle op fouten en onwaarschijnlijkheden plaats.
Wat is de kwaliteit van de uitkomsten?
Nauwkeurigheid
Vanwege de korte lengte van de tijdreeks worden momenteel nog geen indexen en trends berekend.
Volgtijdelijke vergelijkbaarheid
De cijfers zijn over de gehele periode vergelijkbaar.