Indicatie AWBZ-zorg en gebruik Wmo- en AWBZ-zorg
Wat behelst het onderzoek
Doel
Het samenstellen van cijfers over personen met een indicatie voor zorg (AWBZ-gefinancierd) en over personen die gebruik maken van zorg (Wmo en/of AWBZ-gefinancierd). De cijfers over gebruik hebben betrekking op zorg in natura waarvoor een eigen bijdrage betaald moet worden, niet op zorg die betaald is uit persoonsgebonden budget. Lees de toelichting voor meer informatie.
Doelpopulatie
Personen die in het verslagjaar of op de peildatum een geldige indicatie voor AWBZ-zorg hebben en/of zorg in natura hebben gebruikt (uit de Wmo of AWBZ) waarvoor een eigen bijdrage betaald moet worden. Omdat jongeren tot 18 jaar geen eigen bijdrage hoeven te betalen, behoren zij niet tot de doelpopulatie voor de gebruikcijfers.
Het betreft het uitsluitend personen die gedurende het verslagjaar of op de peildatum in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) staan ingeschreven.
Peildatum jaar is de tweede vrijdag van november.
Statistische eenheid
Personen.
Aanvang onderzoek
2009.
Frequentie
De tabellen verschijnen jaarlijks.
Publicatiestrategie
Er wordt gestreefd naar de zogenaamde 1-op-1 publicatienorm, waarbij de tijd tussen het einde van de verslagperiode en publicatie van de gegevens niet langer is dan de verslagperiode zelf. Dit betekent dat jaarcijfers uiterlijk 12 maanden na afloop van het jaar worden gepubliceerd. De cijfers over het meest recente verslagjaar worden als voorlopige cijfers gepubliceerd. Tegelijkertijd worden de voorlopige cijfers van het voorgaande jaar definitief.
Hoe wordt het uitgevoerd
Soort onderzoek
Registratiegegevens.
Waarnemingsmethode
Gegevens uit de registraties van het CIZ en CAK worden elektronisch aan het CBS geleverd. De bestanden zijn op basis van het Burgerservicenummer nagenoeg volledig gekoppeld met de GBA.
Berichtgevers
De gegevens over indicaties voor AWBZ-gefinancierde zorg zijn afkomstig van het CIZ. Het CIZ stelt in een indicatiebesluit vast voor welke zorg iemand in aanmerking komt, voor hoeveel zorg en hoelang deze zorg geleverd moet worden.
De gegevens over het gebruik van zorg (Wmo- en/of AWBZ-gefinancierd) zijn afkomstig van het CAK. Deze organisatie is onder andere verantwoordelijk voor de administratie en registratie van de eigenbijdrageregeling AWBZ en de uitvoering van de eigen bijdrageregeling Wmo.
Steekproefomvang
Geen steekproef.
Gegevens van het CIZ betreffen vanaf 2010 een volledige registratie van alle geldige indicaties die door het CIZ zijn afgegeven voor AWBZ gefinancierde zorg. Indicaties die afgegeven zijn vóór 2003 ontbreken en de indicaties afgegeven in de periode 2003 tot 2005 zijn onvolledig. Indicaties worden in principe afgegeven met een looptijd van 5 jaar. Hierdoor is het mogelijk dat indicaties die geldig zijn in 2009 ontbreken omdat zij zijn afgegeven voor 2005.
De gegevens van het CAK betreffen een integrale registratie van alle personen van 18 jaar of ouder die zorg in natura hebben ontvangen waarvoor een eigen bijdrage betaald moet worden en waarvan de kosten ten laste van de Wmo of AWBZ komen.
Controle- en correctiemethoden
De gegevens van het CIZ en CAK zijn door het CBS beoordeeld op volledigheid, plausibiliteit en consistentie. De bestanden zijn van jaar op jaar vergeleken. Er is zijn enkele correcties uitgevoerd, waaronder correcties voor dubbeltellingen en overlappende indicatie- of zorgperioden. Ook zijn bij de gegevens van het CAK de personen verwijderd die in het verslagjaar jonger zijn dan 18 jaar. Bij de jaarcijfers zijn tevens personen verwijderd die in het verslagjaar of op de peildatum niet ingeschreven staan in de GBA.
Weging
Niet van toepassing omdat er geen sprake is van steekproefgegevens.
Wat is de kwaliteit van de uitkomsten
Nauwkeurigheid
De nauwkeurigheid van de statistiek is in de eerste plaats afhankelijk van de nauwkeurigheid van de registraties. De registratie van het CIZ is tot 2005 niet volledig. Hierdoor is het mogelijk dat indicaties die geldig zijn in 2009 ontbreken omdat zij, met een bepaalde looptijd, zijn afgegeven vóór 2005. De omvang hiervan is niet bekend. De registratie van het CAK is integraal.
Daarnaast speelt ook de kwaliteit van de koppeling met de GBA een rol. Zowel de gegevens van het CIZ als van het CAK worden met de GBA gekoppeld. Hierdoor is het mogelijk om uitspraken te doen over de demografische kenmerken van de personen met een indicatie of gebruik. Bovendien is hierdoor de koppeling tussen de bestanden van het CIZ en CAK mogelijk. Personen die niet terug te vinden zijn in de GBA worden niet meegenomen in de jaarcijfers.
Volgtijdelijke vergelijkbaarheid
De opzet van de statistiek vindt vanaf 2009 op vergelijkbare wijze plaats.
Beschrijving kwaliteitsstrategie
De cijfers worden pas gepubliceerd nadat deze zijn beoordeeld op plausibiliteit, en eventueel na correctie, voldoende plausibel zijn bevonden.
Om de plausibiliteit van de uitkomsten vast te stellen zijn de volgende controles uitgevoerd:
- tijdreeksanalyse: hoe zijn de ontwikkelingen in de tijd;
- kengetallenanalyse: wat is de verhouding tussen de variabelen, bijvoorbeeld is het totaal groter dan de afzonderlijke aantallen, is het totaal gelijk aan de som van mannen en vrouwen;
- vergelijking met publicaties van CIZ en CAK.
Beoordeling van de kwaliteit is echter lastig omdat de werkelijkheid niet bekend is.