Afzet bestrijdingsmiddelen

Wat behelst het onderzoek
Doel
Het vaststellen van gegevens over de afzet van gewasbeschermingsmiddelen door de agrochemische industrie, geregistreerde toelatingshouders, in Nederland.Doelpopulatie
Hoeveelheid aan bestrijdingsmiddelen die gewasbeschermingsmiddelen zijn, hierna gewasbeschermingsmiddelen, uitgesplitst naar zes toepassings- of middelengroepen:• bestrijding van schimmels en bacteriën;
• bestrijding van onkruid en loofdoding;
• bestrijding van insecten en mijten;
• bestrijding van slakken;
• plantengroeiregulatie en kiemremming;
• andere gewasbeschermingsmiddelen.
Iedere werkzame stof wordt aan één van deze toepassingsgroepen of hoofdmiddelengroepen toegerekend.
Hoeveelheid aan gewasbeschermingsmiddelen zijn uitgesplitst naar 31 productengroepen. Iedere werkzame stof wordt aan één van deze productengroepen toegerekend.
Statistische eenheid
Bedrijven in de agrochemische industrie die geregistreerd zijn als toelatingshouder voor een professioneel gebruik.Aanvang onderzoek
2011Frequentie
JaarlijksPublicatiestrategie
Twaalf maanden na aflopen van het verslagjaar zijn (voorlopige) afzetcijfers beschikbaar. De basisgegevens worden verkregen van het Ministerie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Het CBS maakt hierop een indeling naar toepassingsgroep/middelengroep conform EG-verordening 1185/2009 betreffende statistieken over pesticiden, en levert de afzet gegevens aan Eurostat. Vijftien maanden na het verslagjaar publiceert LVVN de jaarcijfers per stof (naar Eurostat code) op de website van de rijksoverheid. Eurostat heeft dan doorgaans al gepubliceerd.
Daarnaast worden de afzetgegevens gepubliceerd op de CBS-website, o.a. via de CBS-database StatLine (vanaf verslagjaar 2010) en ook wel in de vorm van een nieuwsbericht. Hoewel het uitdrukken in kg werkzame stof voor microbiologische stoffen omstreden is, wordt ook deze afzet van gewasbeschermingsmiddelen in kg gepubliceerd. In de website Compendium voor de Leefomgeving publiceert het CBS naast het totaalcijfer van de afzet van alle gewasbeschermingsmiddelen nog een tijdreeks.
De tweede reeks is het totaal afzetcijfer exclusief de afzet van microbiologische stoffen en exclusief stoffen die van botanische herkomst zijn. De tweede reeks telt op tot het totaal dat Eurostat publiceert.
Hoe wordt het uitgevoerd
Soort onderzoek
Door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden jaarlijks afzetgegevens per werkzame stof verzameld bij nagenoeg alle bedrijven (toelatingshouders) die in Nederland gewasbeschermingsmiddelen op de markt brengen. Welke toelatingshouders dat zijn bepaalt het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb). Aangeschreven toelatingshouders kunnen Fytostat machtigen om voor hun de gegevens aan RVO te leveren. Er zijn dus aanvankelijk 2 datastromen. RVO levert één geaggregeerde datastroom aan Ministerie LVVN. LVVN levert de gegevens aan CBS die weer doorlevert aan Eurostat (artikel 3, Verordening (EG) Nr. 1185/2009; artikel 67, Verordening (EG) 1107/2009).
Waarnemingsmethode
CBS ontvangt van Ministerie LVVN jaarlijks in december een database met gegevens over de totale afzet per werkzame stof, ingedeeld naar de middelengroepen van EG-verordening 1185/2009
Berichtgever
Ministerie LVVN
Steekproefomvang
Integraal
Controle- en correctiemethoden
RVO controleert de jaaropgaven op juiste gehalten werkzame stof en eventuele dubbeltellingen. De door Ministerie LVVN geleverde bestrijdingsmiddelengegevens naar stof worden door CBS, na plausibiliteitschecks, vervolgens ingedeeld naar zes toepassingsgroepen en 31 productengroepen, conform de actuele indeling (Annex III) van EG-verordening 1185/2009 betreffende statistieken over pesticiden. Basisstoffen en Toevoegingsstoffen vallen er buiten. Bij microbiologische stoffen wordt als regel het gehalte technisch gebruikt dat Ctgb publiceert als naast beste benadering voor de stofhoeveelheid. Bij chemische stoffen wordt het gehalte puur gebruikt hiervoor.
Weging
Niet van toepassing. Integrale waarneming.
Wat is de kwaliteit van de uitkomsten
Nauwkeurigheid
De afzetgegevens, zoals geregistreerd door RVO en geleverd en gepubliceerd door Ministerie LVVN, wijken af van de verbruikscijfers binnen de land- en tuinbouw, zoals uitgevraagd door CBS. In notitie "vergelijking afzet en gebruik" wordt dieper op de verschillen ingegaan in de jaren dat een dergelijk vergelijk mogelijk is. De bedoeling is dat na verloop van tijd verschillen gaan afnemen. Tot op heden blijven de verschillen groot.
Vertrouwelijkheid
Sinds 2019 zijn alle afzetcijfers openbaar. LVVN publiceert de afzet per werkzame stof.
Volgtijdelijke vergelijkbaarheid
Definities van bestrijdingsmiddelen (gewasbeschermingsmiddelen, biociden) en de indeling en registratie daarvan variëren in de tijd enigszins en daarmee de inventarisatie van de afzet per stof. De actuele indeling van stoffen is toegepast over alle jaren vanaf 2010 en daarmee is de volgtijdige vergelijkbaarheid goed. In de indeling vanuit Eurostat worden voor indicatie van de stof ook cas-nummers en cipac-nummers vermeld. Met namen bij microbiologische stoffen komen soms naamwijzigingen voor en dat compliceert de vergelijkbaarheid. In het kader van de Harmonised Risk Indicator wordt nauwkeurig naar de indeling van stoffen gekeken aangezien groepen van stoffen een andere weging krijgen.
Beschrijving kwaliteitsstrategie
Plausibiliteitscontroles vinden plaats aan de hand van allerlei trendanalyses.
Relevante links
- Externe link Compendium - Afzet gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw
- Externe link StatLine - Gewasbeschermingsmiddelen; afzet werkzame stof, toepassingsgroepen
- Link Achtergrond - Vergelijking afzet en gebruik gewasbeschermingsmiddelen