Aandachtsgroepen volkshuisvesting; peildatum 1 januari en 31 december
Wat behelst het onderzoek
Doel
Dit onderzoek geeft op 1 januari en 31 december de omvang en samenstelling van een aantal aandachtsgroepen volkshuisvesting. Het onderzoek geeft het aantal personen dat tot de aandachtsgroepen behoort, het aantal huishoudens waartoe zij behoren en het aantal woonruimten waarin zij staan ingeschreven. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt of de entiteit tot één of meerdere aandachtsgroepen behoort. De cijfers worden uitgesplitst naar leeftijd, geslacht, huishoudenssamenstelling, eigendom woning en regio.
Doelpopulatie
Personen die behoren tot de aandachtsgroepen in het kader van het programma 'Een thuis voor iedereen'. De aandachtsgroepen die in dit onderzoek worden onderscheiden zijn voltijdsstudenten, ouderen, uitstromers uit intramurale instellingen (detentie, Wmo, GGZ en jeugdzorg), statushouders, bewoners van woonwagencentra en arbeidsmigranten (al dan niet ingezeten).
Voltijdsstudenten: Personen die zijn ingeschreven voor een voltijds opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO), hoger beroepsonderwijs (HBO) of wetenschappelijk onderwijs (WO). Het betreft studenten in door de overheid bekostigd onderwijs, of met studiefinanciering van de Nederlandse overheid Wet studiefinanciering (WSF) in overige onderwijsinstellingen (evt. buitenland). Studenten in particulier of buitenlands onderwijs zonder WSF ontbreken.
Ouderen: Personen met een leeftijd van 55 jaar of ouder op peildatum.
Uitstromers uit detentie: Personen die volgens de Tenuitvoerlegging Persoonsgebonden straffen/ Gevangeniswezen (TULP/GW)-registratie van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gedurende het jaar strafrechtelijk gedetineerd zijn geweest en op 31 december niet meer als gedetineerd geregistreerd staan. Personen die gedurende het jaar zijn uitgestroomd maar op 31 december (weer) gedetineerd zijn, tellen niet mee als uitgestroomd.
Uitstromers uit intramurale Wmo, GGZ en jeugdzorg: Personen die gedurende het jaar intramurale Wmo, GGZ en/of jeugdzorg (exclusief pleegzorg) ontvangen en op 31 december niet meer. Het betreft hier:
- intramurale ondersteuning bekostigd vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), waarvoor een eigen bijdrage wordt geïnd door het CAK. Intramurale Wmo waarvoor geen eigen bijdrage geldt wordt buiten beschouwing gelaten;
- intramurale Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) bekostigd vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet Langdurige Zorg (Wlz) en;
- intramurale jeugdzorg, exclusief pleegzorg, bekostigd vanuit de Jeugdwet.
Statushouders: Houders van een verblijfsvergunning als bedoeld in artikel 8, onderdeel c of d (asielvergunningen), van de Vreemdelingenwet 2000. Het gaat om de meest recente en actuele verblijfsvergunning (op peildatum).
Bewoners woonwagencentra: Personen die staan ingeschreven op een adres dat binnen een gebiedsvlak 'Woonwagencentrum' ligt volgens de Basisregistratie Topografie. De woonruimte is veelal een standplaats, maar kan ook een verblijfsobject zijn.
Arbeidsmigranten: De aandachtsgroep arbeidsmigranten bestaat uit drie subgroepen:
- EU/EFTA: Personen die vanaf 1998 geïmmigreerd zijn, ten tijde van immigratie de nationaliteit hadden van een land dat op dat moment behoorde tot de EU (Europese Unie) of EFTA (European Free Trade Association), en als eerste afgeleid migratiedoel Arbeid hadden.
- niet-EU/EFTA: Personen die vanaf 1998 geïmmigreerd zijn, ten tijde van immigratie niet de nationaliteit hadden van een land dat op dat moment behoorde tot de EU (Europese Unie) of EFTA (European Free Trade Association), en als eerste migratiemotief van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) Arbeid hadden.
- niet-ingezetene: Personen die op peildatum in het Registratie Niet-ingezetenen (RNI) van de BRP op een buitenlands adres staan ingeschreven en die volgens de Polisadministratie een baan (inkomstenverhouding) hebben bij een Nederlandse werkgever.
Statistische eenheid
Personen, huishoudens en woonruimten.
Aanvang onderzoek
De gegevens zijn beschikbaar vanaf 2018. De gegevens over intramurale zorg zijn beschikbaar vanaf 2022.
Frequentie
Jaarlijks.
Publicatiestrategie
In het laatste kwartaal van elk jaar worden de cijfers voor twee jaar eerder gepubliceerd.
Hoe wordt het uitgevoerd
Soort onderzoek
In dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van de Woonbase. De Woonbase is een database met veelzijdige informatie over wonen in Nederland, gemaakt in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Woonbase bekijkt de woningmarkt vanuit verschillende perspectieven en maakt onderzoek mogelijk naar de woningmarkt en woonsituaties van personen en huishoudens, op basis van registerdata. Deze database is bedoeld voor onderzoek, statistiek, de onderbouwing van plannen, en het monitoren en evalueren van programma’s.
De Woonbase basisbestanden worden gecombineerd met de Aandachtsgroepen component. De aandachtsgroepen bestanden zijn een onderdeel van de Woonbase en bevatten gegevens over studie, leeftijd, detentie, zorg, statushouders, woonwagencentra en migratie die relevant zijn voor woningmarktbeleid. Samen met de bestanden van de Woonbase kunnen hiermee huisvestingsvraagstukken integraal worden onderzocht.
Waarnemingsmethode
Bestanden met gegevens worden elektronisch aan CBS geleverd.
Berichtgevers
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Dienst Justitiële inrichtingen (DJI), gemeenten, Centraal Administratiekantoor (CAK), Vektis, jeugdhulpaanbieder, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (SVB), Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), Kamer van Koophandel (KvK)
Steekproefomvang
Niet van toepassing.
Controle- en correctiemethoden
Er is aangenomen dat de door berichtgevers aangeleverde gegevens juist en volledig zijn.
Weging
Niet van toepassing.
Wat is de kwaliteit van de uitkomsten
Nauwkeurigheid
De nauwkeurigheid van de statistiek is in de eerste plaats afhankelijk van de nauwkeurigheid van de registraties.
Naast de nauwkeurigheid van de registraties speelt ook de kwaliteit van de koppeling met de BRP een rol. De gegevens van de verschillende registraties worden met de BRP gekoppeld. Hierdoor is het mogelijk om uitspraken te doen over de demografische kenmerken van de aandachtsgroepen. Bovendien is hierdoor de koppeling tussen de verschillende bestanden mogelijk. Personen die niet terug te vinden zijn in de BRP worden niet meegenomen in de cijfers.
Volgtijdelijke vergelijkbaarheid
De gegevens over intramurale zorg zijn beschikbaar vanaf januari 2022 en kunnen niet met eerdere verslagperioden vergeleken worden.
In dit onderzoek wordt een onderscheid gemaakt of de entiteit tot één of meerdere aandachtsgroepen behoort. Vanaf januari 2022 wordt intramurale zorg meegenomen in dit onderscheid. In de voorgaande verslagperioden is intramurale zorg niet meegenomen bij het bepalen of de entiteit tot één of meerdere aandachtsgroepen behoort.
De niet-ingezeten arbeidsmigranten worden vanaf december 2021 uitgesplitst naar de meest waarschijnlijke werklocatie. In de voorgaande verslagperioden zijn de niet-ingezeten arbeidsmigranten alleen op landelijk niveau weergegeven.
Beschrijving kwaliteitsstrategie
Er wordt gecontroleerd op volledigheid, interne consistentie en plausibiliteit van de cijfers. Uitkomsten van statistisch onderzoek worden pas gepubliceerd nadat deze zijn beoordeeld op plausibiliteit en akkoord zijn bevonden. Om de plausibiliteit van de uitkomsten vast te stellen zijn deze waar mogelijk geconfronteerd met uitkomsten uit voorgaande perioden en uit andere bronnen.