Landbouwtelling
Wat behelst het onderzoek?
Doel
Beschrijving van de structuur van de Nederlandse agrarische sector (gegevens over bedrijven, veestapel, gewassen en andere onderwerpen als arbeidskrachten en verbreding). De gegevens worden gebruikt voor onderzoek en door de politiek (nationaal en internationaal).
Doelpopulatie
Agrarische bedrijven met een economische omvang van 3000 SO of meer.
SO (Standaard Opbrengst) is een economische maat voor de omvang van een agrarisch bedrijf. SO is gebaseerd op de opbrengst die gemiddeld op jaarbasis per gewas of diercategorie wordt behaald en wordt uitgedrukt in euro. Bedrijven kleiner dan 3000 SO zijn zeer klein, gedacht moet worden aan bijvoorbeeld slechts 1 melkkoe of 1 are paprika.
Statistische eenheid
Agrarische bedrijven. Onder agrarische bedrijven wordt verstaan bedrijven die landbouwgewassen telen of dieren houden met als doel deze, of de producten die daaruit voortkomen, te verkopen.
Sinds 2016 is inschrijving in het Handelsregister met een agrarische SBI (Standaard BedrijfsIndeling) leidend bij de bepaling of er sprake is van een agrarisch bedrijf volgens de Landbouwtelling . Hiermee wordt zo nauw mogelijk aangesloten bij de statistische verordeningen van Eurostat en de (Nederlandse) implementatie van het begrip ‘actieve landbouwer’ uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
Aanvang onderzoek
Landbouwstructuurenquêtes worden al meer dan 100 jaar gehouden; vanaf de Tweede Wereldoorlog jaarlijks. Oorspronkelijk was de Landbouwtelling een CBS enquête, later een gezamenlijke enquête van het CBS en het landbouwministerie. Sinds 2002 is het een onderdeel van de zogeheten Gecombineerde Opgave (GO), die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), voorheen Dienst Regelingen wordt uitgevoerd. Daarbij wordt de gegevensverzameling voor de landbouwtelling gecombineerd met de inwinning van gegevens voor diverse administratieve regelingen.
Frequentie
Jaarlijks.
Publicatiestrategie
Eind juni verschijnen de eerste voorlopige cijfers (‘snelle cijfers’). In september en november worden bijgestelde voorlopige cijfers gepubliceerd en in maart van het jaar daarna volgen de definitieve cijfers. In juni en september zijn het cijfers op nationaal niveau, in november en maart worden ook regionale gegevens gepubliceerd.
Bij de eerste publicatie in juni zijn nog niet alle opgaven binnen en/of volledig verwerkt. Ook hebben dan alleen de belangrijkste plausibiliteitscontroles plaatsgevonden en is er voor non-respons bijgeschat op basis van de opgave van vorig jaar. In september wordt de gegevensverzameling afgesloten. Dan wordt opnieuw bijgeschat en vinden verdere analyses en plausibiliteitscontroles plaats.
Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Soort onderzoek
De Landbouwtelling is een integrale waarneming. De vragen in de Gecombineerde Opgave ten behoeve van de Landbouwtelling (zie de downloads onderaan de pagina) worden jaarlijks vastgesteld in een werkgroep, waarin nagenoeg alle belanghebbenden vertegenwoordigd zijn.
Waarnemingsmethode
Dataverzameling vindt digitaal, via een internettoepassing, plaats. De verzamelde gegevens worden door RVO aan het CBS geleverd.
Berichtgevers
De berichtgevers zijn agrarische bedrijven.
Steekproefomvang
Niet van toepassing.
Controle- en correctiemethoden
De gegevens worden bij ontvangst door RVO op microniveau gecontroleerd op harde fouten en gecorrigeerd. Bij analyse door het CBS wordt op plausibiliteit (waarschijnlijkheid) gecontroleerd, onder andere door relatiecontroles en vergelijkingen met vorig jaar. Zo nodig wordt navraag gedaan bij RVO, maar nooit bij de bedrijven zelf. Plausibiliteitscontroles vinden op macro- en mesoniveau plaats, correcties op microniveau.
Weging
niet van toepassing.
Wat is de kwaliteit van de uitkomsten?
Nauwkeurigheid
De telling is integraal; het responspercentage bedraagt ruim 96 procent. De statistische betrouwbaarheid is zodoende praktisch 100 procent. Opgave voor de Landbouwtelling is wettelijk verplicht. Omdat de gegevens worden gebruikt voor de uitvoering van diverse administratieve regelingen (subsidies, Meststoffenwet), is van meetfouten nauwelijks sprake.
Volgtijdelijke vergelijkbaarheid
De cijfers op nationaal niveau zijn in de tijd vergelijkbaar. Regionale cijfers zijn gebaseerd op vestigingsgemeente. Jaarlijks komen wijzigingen van gemeenten voor. Gemeenten kunnen worden opgeheven, of nieuw gevormd. Daarnaast vinden er veelvuldig grenscorrecties plaats. Bij regionale cijfers is uitgegaan van de situatie zoals die in het betreffende verslagjaar gold.
Wanneer er ingrijpende inhoudelijke wijzigingen zijn opgetreden wordt een aantal jaren herberekend (teruglegging). Het laatste jaar van de teruglegging wordt dan volgens beide werkwijzen gepubliceerd.
Beschrijving kwaliteitsstrategie
zie Controle- en correctiemethoden. Daarnaast worden de cijfers geconfronteerd met gegevens uit andere bronnen (bijvoorbeeld afgeleide onderzoeken), trends en informatie van externe expertgroepen.
Kwaliteitsrapportage
Er is een kwaliteitsrapportage opgesteld in het kader van de Integrated Farm Statistics (voorheen Farm Structure Survey). Deze ‘Europese landbouwtelling’ wordt driemaal per tien jaar gehouden. De Farm Structure Survey is met ingang van 2020 opgevolgd door de Integrated Farm Statistics (IFS).
De kwaliteitsrapportage (National Methodology Report, NMR) geeft een korte beschrijving van de nationale geschiedenis van de IFS en de onderliggende (nationale) wetgeving, een overzicht van de belangrijkste gegevensgroepen, de volledigheid en de referentieperioden, alsmede een beschrijving van de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Verder wordt ingegaan op tijdigheid en toegankelijkheid, en wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste publicaties en trends. Tot slot wordt ingegaan op privacy- en geheimhoudingsregels en wordt een overzicht gegeven van het statistisch proces met belangrijke mijlpalen en kengetallen.
Downloads
- PDF PDF - Schermschetsen gecombineerde opgave 2024
- PDF PDF - Schermschetsen gecombineerde opgave 2023
- PDF PDF - Schermschetsen gecombineerde opgave 2022
- PDF PDF - Schermschetsen gecombineerde opgave 2021
- PDF PDF - Schermschetsen gecombineerde opgave 2020
- PDF PDF - Schermschetsen gecombineerde opgave 2019
- PDF PDF - Schermschetsen gecombineerde opgave 2018
- PDF PDF - Schermschetsen gecombineerde opgave 2017
- PDF PDF - Schermschetsen gecombineerde opgave 2016
- PDF PDF - Gecombineerde opgave 2015
- PDF PDF - Gecombineerde opgave 2014
- PDF PDF - Gecombineerde opgave 2013
- PDF PDF - Gecombineerde opgave 2012
- PDF PDF - Gecombineerde opgave 2011
- PDF PDF - Gecombineerde opgave 2010
- PDF PDF - Gecombineerde opgave 2009
- PDF PDF - Gecombineerde opgave 2008
- PDF PDF - Gecombineerde opgave 2007
- PDF PDF - Gecombineerde opgave 2006
- PDF PDF - Gecombineerde opgave 2005
- PDF PDF - Landbouwtelling 2004
- PDF PDF - Landbouwtelling 2003
- PDF PDF - Landbouwtelling 2002
- PDF PDF - Landbouwtelling 2001
- PDF PDF - Landbouwtelling 2000