Cohort Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2015-2023
De gelijktijdige vergrijzing en ontgroening van de Nederlandse beroepsbevolking zorgen voor druk op sociale zekerheidsvoorzieningen. Om deze druk op te vangen is het van groot belang dat zoveel mogelijk mensen actief zijn en blijven op de arbeidsmarkt. In de afgelopen jaren is daarom veel aandacht uitgegaan naar oudere werknemers, die veelal ruim voor het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd het arbeidsproces verlieten.
Eerder is onderzoek gedaan naar factoren die de duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers beïnvloeden. Hieruit bleek onder andere dat met name gezondheid, en in iets mindere mate, werkmotivatie relatief sterke voorspellers zijn voor meerdere indicatoren van duurzame inzetbaarheid.
Tot op heden is de duurzame inzetbaarheid van jongeren (15-45 jaar) onderbelicht gebleven. Beschikbare onderzoeken richten zich op een beperkt aantal factoren, bijvoorbeeld op de gezondheid, op werkkenmerken of op financiële factoren.
Het Cohort Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid (CODI) biedt de mogelijkheid om voorgenoemde factoren in samenhang te onderzoeken. Met CODI wil TNO - op basis van longitudinaal onderzoek - inzicht krijgen in de leeftijdsafhankelijkheid van determinanten van duurzame inzetbaarheid en bijdragen aan het vullen van de bestaande kennisleemten.
Downloads
- PDF PDF - Codi 2015-2023