Bevolkingspiramide
Overschot mannen/vrouwen
De animatie laat de verdeling man/vrouw zien in verschillende kleuren. Als je het vakje ‘Vrouwen versus mannenoverschot tonen’ aanvinkt, zie je aan de randen van de piramide in donkere kleuren de mannen- en vrouwenoverschotten.
Verleden en toekomst
Door de schuif onder de animatie te bewegen zie je hoe de leeftijdsopbouw van de bevolking in voorbije en nog komende jaren verandert. Waar het verleden overgaat in toekomst, veranderen de kleuren van donker naar licht. Het totale aantal van de bevolking wordt ook weergegeven.
Babyboom
Wat je in de bevolkingspiramide goed kunt zien, is bijvoorbeeld de legendarische geboortegolf van na de Tweede Wereldoorlog, de ‘babyboom’ (1946-1953). De kinderen die in deze jaren zijn geboren, zorgen voor een plotse uitstulping in de grafiek. Die groep kun je de hele periode vanaf 1950 goed volgen. Met de muispunt op het bovenste balkje van de uitstulping zie je dat de oudsten van deze geboortegolf in 2008 inmiddels 61 jaar oud zijn, en dat ze geboren zijn in 1946. In het pop-up schermpje rechts in het beeld is te zien hoeveel mannen en vrouwen van 61 jaar er op dat moment zijn.
Vergrijzing en ontgroening
De animatie kan in de les worden gebruikt om de actuele vergrijzing in Nederland te laten zien. Als je de piramide vanaf 1950 langzaam laat lopen tot 2010, zie je dat het aantal ouderen alsmaar toeneemt. Dat komt door de toegenomen levensverwachting: door een gezondere leefstijl (o.a. minder roken) en betere medische technieken worden mensen steeds ouder. Typerend is dat er (veel) meer oudere vrouwen (60-plus) zijn dan oudere mannen. Omstreeks 2035 zullen er naar verwachting 4,3 miljoen ouderen (65-plus) zijn, op dat moment een kwart van de Nederlandse bevolking.
Relevante links
Visualisaties - Bevolkingspiramide
Bekijk hoe de bevolkingspiramide wordt gebruikt in de aardrijkskundeles:
[video: https://www.cbs.nl/nl-nl/video/48fda075dead46ae90f398d004cbd59a]