LHBTQIA
LHBTQIA staat voor lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel. Deze termen hebben de volgende betekenis:
- Lesbisch en homoseksueel. Dit zijn voorbeelden van seksuele oriëntatie. Een seksuele oriëntatie geeft aan tot wie iemand zich seksueel aangetrokken voelt. Homoseksueel betekent dat een man zich alleen aangetrokken voelt tot mannen, of een vrouw zich alleen aangetrokken voelt tot vrouwen. Hoewel het in het dagelijks taalgebruik gangbaar is om te spreken van ‘homoseksuele mannen en lesbische vrouwen’, schrijft het CBS over ‘homoseksuele mannen en vrouwen’
- Bi-plus. Wanneer iemand op meer dan één gender valt. Voorheen werd de term ‘biseksueel’ gebruikt, maar bi-plus is een bredere en meer inclusieve term.
- Transgender. Iemand is transgender wanneer de genderidentiteit (dus hoe ze zich voelen) niet helemaal en/of niet altijd overeenstemt met het geslacht toegewezen bij de geboorte. Soms voelt een transgender persoon zich niet eenduidig man of vrouw, dan spreken we van non-binair/genderqueer. Het tegenovergestelde van transgender is cisgender: hierbij stemmen de genderidentiteit en het geslacht toegewezen bij de geboorte van een persoon wel overeen.
- Queer. Een parapluterm voor genderidentiteiten en seksuele oriëntaties die afwijken van de cisgender en heteroseksuele norm.
- Intersekse. Een intersekse persoon is iemand die geboren is met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Soms is dit al duidelijk bij de geboorte, soms pas later in iemands leven, maar het kan ook dat iemand het nooit te weten komt over zichzelf.
- Aseksueel. Wanneer iemand zich niet of nauwelijks seksueel aangetrokken voelt tot andere mensen.
De gemeenschap die zich onder de zogenoemde regenboogvlag schaart heeft door de jaren heen verschillende benamingen gekregen, vaak op basis van afkortingen van de groepen die hierbij horen. Op dit moment is de meest gebruikte en inclusieve afkorting LHBTQIA+, waarbij het plusteken staat voor alle andere vormen van seksuele oriëntatie of genderidentiteit die niet onder de vorige letters vallen. In dit artikel is ervoor gekozen het plusteken te laten vervallen, omdat in het onderzoek alleen de groepen zijn uitgevraagd die onder de letters LHBTQIA vallen.