Ontwikkeling consumentenprijzen

Op basis van de maandcijfers over juli, augustus en de snelle raming voor september, is de prijsontwikkeling in het derde kwartaal van 2024 3,6 procent. Op grond van deze berekening komt de reële cao-loonontwikkeling (de cao-loonontwikkeling gecorrigeerd voor inflatie) uit op 3,1 procent in het derde kwartaal van 2024.

Nieuwe methode energieprijzen en gevolgen voor inflatiecijfers

Het CBS gebruikt vanaf juni 2023 een nieuwe methode om energieprijzen te meten en te verwerken in de CPI (consumentenprijsindex). Deze methodeverandering heeft gevolgen voor het inflatiecijfer. Op 30 juni publiceerde het CBS een achtergrondartikel waarin het meer gedetailleerd uitlegt wat de overstap betekent voor de CPI, de inflatie en het gebruik van de CPI voor indexeringsdoeleinden.

De cijfers die gebruikt zijn bij de berekening van de reële cao-loonontwikkeling zijn gebaseerd op de onderzoeksreeks die in het achtergrondartikel wordt vermeld. Omdat de onderzoeksreeks daadwerkelijk betaalde energieprijzen gebruikt, sluit deze gemiddeld genomen meer aan bij de prijsontwikkeling die mensen hebben ervaren.

Met ingang van juni 2023 is de onderzoeksreeks niet meer berekend, omdat de nieuwe methode vanaf dat moment onderdeel is van de CPI. De indexcijfers van de onderzoeksreeks van juni 2023 en verder zijn daarom benaderingsgewijs gelijkgesteld aan de CPI, aangezien deze indexcijfers in mei 2023 weer ongeveer op hetzelfde niveau uitkwamen als de onderzoeksreeks. Vanaf juni 2024 is er daardoor geen verschil meer tussen de gepubliceerde inflatie en de jaarmutatie van de onderzoeksreeks.