Verbeteren bestaanszekerheid

In 2022 heeft het kabinet het wettelijk minimumloon en de uitkeringen AOV, AWW en Onderstand in Caribisch Nederland met 10 procent verhoogd. De verhoging omvatte een correctie voor de inflatie, aangevuld met een beleidsmatige verhoging per eiland. Voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba was de inflatie (3e kwartaal 2021) respectievelijk 4,3, 2,4 en 3,2 procent. Daarbovenop kwam een beleidsmatige verhoging van 5,7 procent voor Bonaire. Voor Sint Eustatius en Saba betrof de beleidsmatige verhoging respectievelijk 7,6 en 6,8 procent.

De kinderbijslag werd met ingang van 2022 voor alle drie de eilanden gelijk getrokken tot 89 dollar per kind per maand. Per 1 juli 2022 is deze verder verhoogd tot een bedrag van 99 dollar per kind per maand.

Verder heeft het kabinet naar analogie van de regeling in Europees Nederland een eenmalige energietoelage uitgewerkt om huishoudens met een laag inkomen in Caribisch Nederland tegemoet te komen. Huishoudens met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum konden een toeslag ontvangen van 1300 dollar. Huishoudens met een onderstandsuitkering kregen de energietoeslag ambtshalve uitgekeerd. De overige huishoudens moesten de energietoeslag aanvragen en kregen deze niet eerder dan in 2023 uitbetaald.