Gebruik
Het gebruik van bier, wijn en gedistilleerd (sterke drank). Om de liters bier, wijn en gedistilleerd te kunnen optellen is het gebruik herleid tot liters pure alcohol. Op grond van E. Struve, Der Verbrauch Alkoholischer Getränke in den Haupt-Kulturländern (Berlin 1907) is daarbij voor bier een alcoholpercentage aangehouden van 4 (maar 4,5 procent voor Nederlands bier en 6 procent voor Brits bier), voor wijn van 12 (voor Duitse en Zwitserse wijn 10 procent, voor Britse wijn 15 procent). Het gedistilleerdverbruik is in de statistiek opgegeven in liters van 50 procent. Dr. R.H. Saltet, hoogleraar in de gezondheidsleer in Amsterdam en directeur van de Amsterdamse Gemeentelijke Gezondheidsdienst, heeft de berekeningen goedgekeurd. De consumptiecijfers zijn bij elkaar gebracht door het ministerie van Handel in Groot-Brittannië en zijn aangevuld met cijfers uit de nationale statistische jaarboeken. Bron: Jaarcijfers voor het Koninkrijk der Nederlanden, Rijk in Europa 1909. Bewerkt door het Centraal Bureau voor de Statistiek. (’s-Gravenhage 1910)