Technische toelichting horeca
Horeca
Dit nieuwsbericht heeft betrekking op logiesverstrekking, waaronder hotels, en op eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines en catering en cafés. Sinds de publicatie van het 1e kwartaal 2018 wordt gebruik gemaakt van de indices met als basisjaar 2015 (index 2015=100). In de voorgaande publicaties was het basisjaar 2010.
Exclusief btw
Alle getoonde cijfers zijn gebaseerd op omzet exclusief btw.
Seizoengecorrigeerd
Seizoencorrectie betreft het corrigeren van de kwartaalcijfers voor patronen in de jaarlijks terugkerende seizoenen. Voorbeelden van deze patronen zijn hogere omzetten tijdens de feestdagen of meer ijsjesverkoop in de zomer. Door een reeks cijfers voor seizoenpatronen te schonen, kunnen kwartaalcijfers onderling beter vergeleken worden, omdat verstorende seizoeneffecten zijn verwijderd.
De kwartaal-op-kwartaalvergelijkingen zijn seizoengecorrigeerd. De jaar-op-jaarontwikkeling is niet seizoengecorrigeerd.
Volume
Volume is de voor de prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet.
Prijsontwikkeling
Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers.