Laagste ziekteverzuim in de horeca
In 2016 bedroeg het ziekteverzuim 3,9 procent. Dit betekent dat van alle duizend te werken dagen er 39 zijn verzuimd vanwege ziekte. Sinds 2006 is het verzuim onder werknemers vrij stabiel en fluctueert tussen 3,8 en 4,2 procent. In 2014 was het ziekteverzuim met 3,8 procent het laagst.
Percentage ziekteverzuim | |
---|---|
2006 | 4,2 |
2007 | 4,2 |
2008 | 4,1 |
2009 | 4,1 |
2010 | 4,2 |
2011 | 4,2 |
2012 | 4 |
2013 | 3,9 |
2014 | 3,8 |
2015 | 3,9 |
2016 | 3,9 |
Horecapersoneel kent minste verzuim door ziekte
In het openbaar bestuur was het ziekteverzuim in 2016 met 5,3 procent het hoogst, gevolgd door de gezondheids- en welzijnszorg (5,1 procent). Het ziekteverzuim was het laagst in de horeca (2,2 procent), gevolgd door de landbouw en visserij met 2,5 procent verzuim.
Ziekteverzuim | |
---|---|
Hoogste | |
Openbaar bestuur en overheidsdiensten | 5,3 |
Gezondheids- en welzijnszorg | 5,1 |
Waterleidingbedrijven en afvalbeheer | 5 |
Onderwijs | 4,9 |
Industrie | 4,8 |
Laagste | |
Financiële instellingen | 3 |
Informatie en communicatie | 2,8 |
Specialistische zakelijke diensten | 2,6 |
Landbouw en visserij | 2,5 |
Horeca | 2,2 |
Rol bedrijfs- en werknemerskenmerken bij verzuim
Het verschil in ziekteverzuim tussen bedrijfstakken onderling hangt voor een deel samen met kenmerken van werknemers, zoals leeftijd en geslacht. Daarnaast spelen ook verschillen in arbeidsomstandigheden een rol: zo doen in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten – waartoe ook defensie, brandweer en politie behoren - naar verhouding meer werknemers gevaarlijk werk dan in het onderwijs. In de gezondheids- en welzijnszorg verrichten relatief veel werknemers fysiek zwaar werk. Werknemers die gevaarlijk of fysiek zwaar werk doen verzuimen gemiddeld meer. Ook werknemers bij grote bedrijven zijn meer ziek thuis.
Het lage verzuim in de horeca heeft onder meer te maken met de relatief lage gemiddelde leeftijd van werknemers in deze bedrijfstak. Daarnaast mogen werknemers in de horeca vaker dan in andere bedrijfstakken zelf bepalen wanneer ze verlof opnemen, en beschikken ze vaker over een flexibel dienstverband. De laatste twee kenmerken hangen samen met een lager verzuim.
De gegevens in dit bericht zijn ontleend aan de Kwartaalenquête Ziekteverzuim van het CBS en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO.