Werkenden/Niet-werkenden

Werkenden 

Bij werkenden gaat het om personen met betaald werk voor 12 uur of meer per week. Deze informatie is ontleend aan de enquête OViN (Onderzoek Verplaatsingen in Nederland), waarin respondenten kunnen aangeven 12 tot 30 uur of ten minste 30 uur per week werkzaam te zijn. Overigens hoeft een werkende niet per definitie vanwege werk onderweg te zijn. Iemand die betaald werk voor 12 uur of meer per week verricht wordt op een gemiddelde werkdag als werkend gerekend, ook al werkt hij of zij op die dag niet.

Niet-werkenden

Deze groep bestaat uit werklozen, arbeidsongeschikten, gepensioneerden en overigen, gebaseerd op de enquête OViN (Onderzoek Verplaatsingen in Nederland), een steekproefonderzoek waarbij de respondent zelf kan aangeven welke situatie voor hem of haar het meest van toepassing is. Bij niet-werkenden gaat het onder andere om personen zonder betaald werk (bijvoorbeeld vrijwilligers) en personen met betaald werk voor minder dan 12 uur per week.'Overigen' bestaan uit de subgroepen 'overig', 'onbekend' en 'eigen huishouding'.
Er is sprake van ‘overig’ indien de respondent heeft aangegeven dat hij betaald werk voor minder dan 12 uur in de week heeft en daarbij geen onbetaalde bezigheid heeft. Ook is er sprake van ‘overig’ indien de respondent alleen voor ‘Anders’ in de OViN-vragenlijst heeft gekozen. Er is sprake van ‘onbekend’ indien bij de vraag over maatschappelijke participatie sprake is geweest van ‘weet niet’ of ‘weigert’.

Er is sprake van ‘eigen huishouding’ indien bij de vraag over maatschappelijke participatie:

- Alleen het antwoord ‘huisvrouw/huisman’ is gegeven,
- Het antwoord ‘huisvrouw/huisman’ is gegeven in combinatie met ‘werkloos’,
- Het antwoord ‘huisvrouw/huisman’ is gegeven in combinatie met ‘werkloos’ èn ‘anders’.