27 miljoen euro aan goud in de afvalbak
Er zijn steeds meer elektronische en elektrische apparaten zoals elektrische tandenborstels, smartphones, lampen, computers, koelkasten en wasmachines in omloop. Nederlandse huishoudens en bedrijven bezitten ongeveer 4,4 miljard kg aan elektrische en elektronische producten. Dit is 259 kg per persoon, oftewel 585 kg per huishouden. Met de jaren neemt ook de hoeveelheid afval hiervan toe. In 2012 was dit ongeveer 368 miljoen kilogram afval, bijna 22 kg per inwoner. Dit afval, ook wel e-waste genoemd, heeft een hoge concentratie aan potentieel herwinbare grondstoffen.
Deze grondstoffen zijn (naar gewicht) voornamelijk metalen (42 procent ijzer en 5 procent koper) en plastics (22 procent). Door de grote massa van plastics en zware metalen, nemen deze ook in de waarde van de ruwe grondstoffen een groot aandeel in. Edelmetalen zijn weliswaar in gewicht niet noemenswaardig (minder dan 0,01 procent), maar vormen wel een substantieel deel van de waarde van de herwinbare grondstoffen in afgedankte apparaten. Goud is goed voor 16 procent van de waarde, Palladium 3 procent en zilver 1 procent.
Nog veel herwinbare grondstoffen verdwijnen in de afvalbak
De ruwe grondstoffen in het afval worden niet allemaal teruggewonnen. Uitgedrukt in het gewicht van ruwe grondstoffen wordt ongeveer 20 tot 40 procent officieel ingezameld en geregistreerd. Dit afval wordt dan volgens de wettelijke standaarden verwerkt. Maar met name de kleinere apparaten verdwijnen vaak in het restafval. Hierin zitten naast batterijen ook vaak edelmetalen zoals goud, zilver en palladium. Dit wordt waarschijnlijk verbrand en niet teruggewonnen. Een deel van de afvalinzameling wordt nog niet geregistreerd, maar zal naar alle waarschijnlijkheid gemengd met andere afvalsoorten gerecycled worden.
27 miljoen euro aan goud verdwenen in het restafval
Met de huidige wijze van het inzamelen en verwerken van afval, wordt jaarlijks nog altijd 40 miljoen kilo aan elektronische en elektrische apparaten in het restafval afgedankt. De aanwezige ruwe grondstoffen in dit afval worden niet gerecycled. De waarde van deze verloren grondstoffen is ongeveer 73 miljoen euro. Goud maakt met 27 miljoen euro een derde hiervan uit. Aan palladium is in 2012 ter waarde van 4 miljoen euro verloren gegaan, aan zilver 2 miljoen euro.