Voorzichtig op internet door bezorgdheid over veiligheid
De helft van de bevolking maakt zich in 2015 zorgen over de veiligheid op internet en is daarom voorzichtig met bijvoorbeeld het plaatsen van persoonlijke gegevens of downloaden. 8 procent gaf aan in de afgelopen twaalf maanden een of meerdere veiligheidsincidenten te hebben meegemaakt, zoals virussen of privacyschendingen. Dit meldt CBS op basis van nieuwe cijfers.
De helft is bezorgd om internetveiligheid
Iets meer dan de helft van de bevolking is bezorgd om de veiligheid op internet en heeft daarom weleens afgezien van bepaalde online activiteiten. Men is vooral voorzichtig met het plaatsen van persoonlijke informatie op sociale netwerksites: vier op de tien doen dit soms niet vanwege bezorgdheid over de veiligheid. Daarnaast heeft ruim een kwart weleens bestanden, zoals software of muziek, niet gedownload. Een op de vijf heeft weleens afgezien van een online aankoop of van het gebruik van draadloos internet onderweg.
Vooral last van virussen
Hoewel de helft zich zorgen maakt om de internetveiligheid ondervindt maar een deel daadwerkelijk problemen. 8 procent geeft in 2015 aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden een veiligheidsincident op internet hebben meegemaakt. 6 procent heeft last gehad van een virus waardoor men gegevens kwijtraakte, en van 3 procent is de privacy geschonden door bijvoorbeeld misbruik van persoonlijke gegevens. Bij sommige online incidenten, zoals fraude met creditcards of phishing of pharming, kan men financiële schade oplopen. 3 procent van de inwoners geeft aan dat dit gebeurd is.
Ouderen ondervinden de minste veiligheidsproblemen
Mensen van 75 jaar of ouder maken zich de minste zorgen over internetveiligheid, en ondervonden ook echt minder problemen. Slechts 4 procent heeft een veiligheidsincident meegemaakt, onder de 75 was dit 9 procent. Het feit dat jongeren vaker internet gebruiken en actiever zijn op internet, verklaart dit verschil. Vooral 25- tot 65-jarigen maken zich vaak zorgen over internetveiligheid, maar zij zijn niet vaker slachtoffer dan jongeren of ouderen tot 75 jaar.