Ook leerkrachten hebben last van pesten

© ANP / David Rozing

Niet alleen scholieren hebben last van pesten, maar ook hun leerkrachten. Bijna 1 op de 10 mensen die in het onderwijs werken, geeft aan in 2014 te zijn gepest. Dit gebeurde het meest  door leerlingen. Dit meldt CBS.
Naast pesten hebben werknemers in het onderwijs – onder wie ook het niet-onderwijzend personeel -  te maken met intimidatie en lichamelijk geweld door scholieren of hun ouders. Zo voelde 1 op de 5 zich ten minste één keer geïntimideerd in 2014. Uit de cijfers blijkt dat er een verband is tussen ongewenst gedrag, zoals pesten, en ziekteverzuim. Wie wordt gepest, meldt zich vaker ziek.

Meer gepest door collega’s dan door externe relaties

Bezien over alle werknemers in Nederland kwam pesten door collega’s en leidinggevenden (bijna 8 procent) in 2014 vaker voor dan pesten door externe relaties (5,5 procent). Dat laatste is, niet verrassend, vooral het geval bij werknemers die veel te maken hebben met klanten van buitenaf. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook passagiers en patiënten. Na het onderwijs staan de sectoren vervoer en opslag (waaronder openbaar vervoer) en horeca bovenaan in het rijtje.

Created with Highcharts 7.0.3Bron: CBS/TNOSla grafiek op024681012Aandeel werknemers die worden gepest door klanten naar bedrijfstak (2014)
Aandeel werknemers die worden gepest door klanten naar bedrijfstak
OnderwijsVervoer en opslagHorecaCultuur, sport en recreatieVerhuur en handel onroerend goedGezondheids- en welzijnszorgOpenbaar bestuur/overheidsdienstenVerhuur en overige zakelijke dienstenHandelWaterbedrijven en afvalbeheerInformatie en communicatieOverige dienstverleningBouwnijverheidFinanciële dienstverleningSpecialistische zakelijke dienstenIndustrieLandbouw, bosbouw en visserij
%

Veel gevallen van onderling pesten in industrie

Onderlinge pesterijen – door collega’s of leidinggevenden – komen verhoudingsgewijs het meest voor in de industriële sector. In de bedrijfstak overige industrie en reparatie is dat bijna 15 procent. Bij uitgeverijen, film, radio en tv (9,5 procent) – ook maakindustrie, maar van een andere soort - is het aandeel eveneens hoog. Horeca (9,1 procent) en de sector vervoer en opslag (9,4 procent) staan ook in deze categorie hoog op de lijst

Created with Highcharts 7.0.3Bron: CBS/TNOSla grafiek op02468101214Aandeel werknemers die worden gepest door collega's en leidinggevenden naar bedrijfstak (2014)
Waterbedrijven en afvalbeheerIndustrieVervoer en opslagHorecaOpenbaar bestuur/overheidsdienstenVerhuur en overige zakelijke dienstenHandelVerhuur en handel onroerend goedLandbouw, bosbouw en visserijBouwnijverheidCultuur, sport en recreatieInformatie en communicatieGezondheids- en welzijnszorgOnderwijsSpecialistische zakelijke dienstenFinanciële dienstverleningOverige dienstverlening
%

Structureel pesten overkomt ruim 1 procent van Nederlandse werknemers

Overigens gaan de meeste meldingen over incidenten. Hardnekkig pesten door collega’s en leidinggevenden overkomt 1,2 procent van de werknemers. Langdurig en soms systematisch treiteren door externe relaties en klanten komt bij 0,6 procent van de Nederlandse werknemers voor. Uitschieters zijn ook hier onderwijs (1,2 procent) en vervoer en opslag (1,3 procent).

De resultaten in deze bijdrage zijn ontleend aan de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA),  die sinds 2005 wordt uitgevoerd door CBS en TNO. 

De minister van BZK laat jaarlijks bijhouden hoe vaak agressie op de werkvloer voorkomt in publieke functies en of er voldoende maatregelen daartegen genomen worden. In oktober verschijnt weer een Monitor Veilige Publieke Taak, samengesteld door TNO.