Export Nederlands product steeds minder naar EU-landen
De export van Nederlandse makelij gaat steeds minder vaak naar EU-landen. Ook bij de totale goederenexport neemt het EU-belang af. Nederland is echter internationaal gezien nog steeds sterk op de EU gericht. Griekenland is van alle EU-landen juist het minst op de EU gericht. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.
Twee derde eigen makelij heeft bestemming EU
In 2002 ging 75 procent van de export van Nederlands product naar landen die nu lid van de EU zijn. In de jaren erna daalde dit aandeel tot 67 procent in 2014. Deze ontwikkeling hangt samen met een sterk groeiende uitvoer naar snelgroeiende, grote economieën buiten de EU zoals China en de VS. Het gaat dan bijvoorbeeld om minerale brandstoffen en machines. Het dalende EU-aandeel in de export van Nederlandse producten komt volledig voor rekening van de export naar landen die al sinds 2002 of eerder lid zijn van de EU. Het belang van de export naar Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk is daarbij het meest afgenomen. Bij de landen die na 2002 lid werden van de EU is er juist sprake van een licht stijgend aandeel in de Nederlandse export, van 3,5 naar 5,1 procent. Bijna de helft van deze groei is te danken aan Polen.
Doorvoerstromen meer op EU gericht
In de Europese definitie van goederenexport wordt naast uitvoer van nationale makelij ook goederendoorvoer in Nederlands (wederuitvoer) en buitenlands eigendom (quasi-doorvoer) meegeteld. Deze doorvoerstromen zijn doorgaans sterk op Europa gericht. Daardoor was het Nederlandse EU-belang volgens de Europese definitie niet 67, maar 76 procent in 2014.
EU-belang Nederland nog steeds hoog
Nederland is nog steeds een van de meest op de EU-gerichte landen. Alleen Slowakije, Luxemburg, Tsjechië, Hongarije en Polen exporteren een hoger aandeel van de exportwaarde naar EU-landen. Daarbij dient wel te worden opgemerkt dat Nederland internationaal gezien veel (EU-gerichte) ‘doorvoerexport’ heeft. Griekenland is juist het minst op de EU gericht, 48 procent van de Griekse export heeft de EU als bestemming.
Bijna alle EU-landen steeds minder op de EU gericht
De afnemende belangstelling van Nederland voor de EU (van 81 naar 76 procent) is niet uitzonderlijk. Bij bijna alle EU-landen is er sprake van een daling. Alleen Malta, Bulgarije en Zweden waren in 2014 iets meer op de EU gericht dan in 2002. De grootste daling is zichtbaar bij Litouwen (van 69 naar 55 procent), Griekenland en het Verenigd Koninkrijk (beiden van 61 naar 48 procent).
Bron: Maatwerktabel
Gerelateerd artikel
Downloads
- Tabel - 4311-t1-mw