Perenpluk verdrievoudigd in 25 jaar
De productie van peren is de laatste kwart eeuw verdrievoudigd. De oppervlakte perenbomen is de afgelopen 25 jaar met ruim 70 procent toegenomen en de opbrengst per ha verdubbelde. Daarentegen halveerde de appelteelt. Dit maakt het CBS vandaag bekend.
Sterke groei voor peer
Het areaal peer steeg van 5 duizend hectare in 1989 tot 8,6 duizend hectare in 2014. De peer wordt steeds populairder onder de telers. Nu levert een hectare peren 40 duizend kg op, tweemaal zo veel als een kwart eeuw geleden. Voor heel Nederland zijn dat zo’n 130 miljoen zakken van 2,5 kg, drie maal zoveel als 25 jaar geleden.
Oppervlakte en productie peren
Halvering oppervlakte appelbomen
Fruittelers kiezen vaker voor peren ten koste van de appel. Dit hangt onder meer samen met de marktontwikkeling waarin de peer wint aan populariteit. De oppervlakte appels is de afgelopen kwart eeuw gehalveerd tot 7,8 duizend hectare. De opbrengst per hectare verdubbelde in diezelfde periode. In 2013 produceerden de Nederlandse fruittelers voor het eerst iets meer peren (327 miljoen kg) dan appels (314 miljoen kg).
Oppervlakte en productie appels
Verdubbeling opbrengsten per hectare
De telers van appel en peer krijgen de teelt steeds beter in de vingers. Dit blijkt uit de verdubbeling van de opbrengsten per hectare in de afgelopen 25 jaar. Om tot hogere productie te komen kiest men voor productievere rassen, voor meer bomen per hectare en voor rooien van bomen wanneer deze minder (goede) appels of peren opleveren. Van een hectare appels haalde een appelteler in 2014 nog steeds meer (40 ton) dan een perenteler (38 ton).
Opbrengst per hectare appels en peren
Flinke export appels en peren
De peer lijkt echter niet zo populair bij de Nederlandse consument. Slechts twee procent kiest een peer als sappig tussendoortje tegenover 16 procent die voor de appel kiest. Een groot deel van het in Nederland geproduceerde fruit wordt geëxporteerd. De Nederlandse peer is geliefd in het buitenland. Vorig jaar werd 140 miljoen kg peer geëxporteerd, bijna twee maal zoveel als de export van appels.
Bron: StatLine: Landbouw; gewassen, dieren en grondgebruik naar regio