Krimp productie industrie kleiner

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 2013 bijna 2 procent lager dan in februari 2012. De krimp was kleiner dan in januari, toen de industrie bijna 3 procent minder produceerde dan een jaar eerder.

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie produceerde ruim 5 procent minder dan een jaar eerder. Ook de productie van de elektrotechnische en machine-industrie (bijna 5 procent) en de transportmiddelenindustrie (4 procent) kromp fors. De productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie was daarentegen bijna 2 procent hoger dan in februari 2012.

Gemiddelde dagproductie industrie

Gemiddelde dagproductie industrie

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. In februari was de productie 0,7 procent hoger dan in januari. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt doorgaans naar het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gekeken. In de periode januari-februari was de productie 2,1 procent lager dan in november-december.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer cijfers over de industrie staan op de themapagina Industrie en energie en in de Industriemonitor.