Conjunctuurbeeld verder verslechterd

Het conjunctuurbeeld was eind november slechter dan eind oktober. Per saldo waren er meer verslechteringen dan verbeteringen in de Conjunctuurklok. Het zwaartepunt van de indicatoren ligt diep in de fase van laagconjunctuur. Alle indicatoren in de Conjunctuurklok presteren onder hun langjarig gemiddelde.

De Nederlandse economie kromp in het derde kwartaal met 1,6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het voorafgaande kwartaal kromp de economie in het derde kwartaal met 1,1 procent. Bij de kwartaal-op-kwartaalgroei is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Consumenten waren in november pessimistischer dan een maand eerder. De ondernemers in de industrie waren daarentegen iets minder somber dan in oktober.

De kapitaalmarktrente kwam in oktober uit op 1,8 procent. De inflatie bedroeg  2,9 procent, tegen 2,3 procent in september. De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren 7,8 procent lager dan in oktober 2011. De afzetprijzen van de industrie waren 4,3 procent hoger dan een jaar eerder.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid liep in oktober verder op. Het aantal banen daalde in het derde kwartaal verder. Er werden ook minder uren gewerkt voor uitzendbureaus dan in het tweede kwartaal. Het aantal vacatures veranderde weinig. 

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.