Meeste ondernemers denken prijzen niet direct te verhogen

Op 1 oktober 2012 gaat het algemene btw-tarief omhoog van 19 naar 21 procent, het hoogste tarief dat ons land ooit gekend heeft. Toch denkt een grote meerderheid van de ondernemers hun verkoopprijzen in de komende drie maanden niet te verhogen. Veel consumenten verwachten prijsstijgingen in het komende jaar.

Prijsverwachting ondernemers, september 2012

Prijsverwachting ondernemers, september 2012

Prijsstijgingen verwacht in detailhandel

In september verwachtte een minderheid van de ondernemers de verkoopprijzen in de komende drie maanden te verhogen. Het hoogst is dat aandeel in de detailhandel (26 procent). In de overige branches ligt dat aandeel beduidend lager.

Steeds meer consumenten verwachten prijsverhogingen

Bijna 40 procent van de consumenten dacht in september dat de prijzen in de komende twaalf maanden sneller zullen stijgen. Dit percentage is de afgelopen maanden gestaag opgelopen. Slechts 2 procent van de ondervraagde consumenten verwacht prijsdalingen in het komende jaar.

Prijsverwachting consumenten, 2012

Prijsverwachting consumenten, 2012

Flinke stijging inflatie na vorige btw-verhoging

De vorige keer dat het algemene btw-tarief werd verhoogd was op 1 januari 2001. Toen werd het tarief verhoogd van 17,5 procent naar 19 procent. In de daaropvolgende maanden steeg de inflatie flink. Eind 2000 was de inflatie nog 2,9 procent, maar in april 2001 was die opgelopen naar 4,9 procent. Dit was echter niet alleen toe te schrijven aan de btw-verhoging. Op 1 januari 2001 werd ook de ecotaks verhoogd, en verder stuwde de uitbraak van mond- en klauwzeer de voedselprijzen omhoog in het voorjaar van 2001. Daarnaast is de omroepbijdrage op 1 januari 2000 afgeschaft, wat in 2000 een drukkend effect had op de inflatie, maar in 2001 niet meer.

In de tweede helft van 2001 was de inflatie weer iets lager dan in het voorjaar.

Inflatie

Inflatie

Wouter Jonkers

Bron: StatLine,