Werkloosheid licht toegenomen

In augustus waren er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 514 duizend werklozen. Dit zijn er 4 duizend meer dan in juli. Van de Nederlandse beroepsbevolking was in augustus 6,5 procent werkloos. Zo hoog is het voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheidspercentage sinds de zomer van 2005 niet meer geweest.

Werkloosheid, seizoengecorrigeerd

Werkloosheid, seizoengecorrigeerd

Het percentage werkloze mannen was in augustus even hoog als het percentage werkloze vrouwen. Daarvoor was het werkloosheidspercentage onder vrouwen doorgaans hoger dan onder mannen.

Naar leeftijd was in augustus vooral het aandeel werkloze jongeren hoger dan een jaar eerder. Het werkloosheidspercentage onder 15-24-jarigen kwam uit op 12,9 procent. Dit is 3,1 procentpunt hoger dan in augustus 2011.

Verwachtingen over de werkloosheid in de komende 12 maanden

Verwachtingen van consumenten over de werkloosheid in de komende 12 maanden

De werkloosheid is al meer dan een jaar vrijwel onafgebroken gestegen. Uit het onderzoek naar het consumentenvertrouwen blijkt dat consumenten vanaf maart 2011 somberder werden over de werkloosheid in de komende 12 maanden. In september verwachtte 71 procent van de consumenten dat de werkloosheid zal toenemen, terwijl 7 procent rekende op een daling. Het saldo van de positieve en negatieve antwoorden kwam uit op -64.

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.