Detailhandel zet 4 procent minder om
- Minder gunstig koopdagenpatroon drukt omzet
- Vooral krimp omzet non-foodwinkels
- Omzet postorderbedrijven en internetwinkels sterk omhoog
In juli 2012 heeft de detailhandel 4 procent minder omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen stegen met 1,7 procent, het volume kromp met 5,6 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
De omzet werd sterk negatief beïnvloed door een andere samenstelling van de koopdagen dan in juli 2011. Na correctie hiervoor is de omzetdaling bijna 1 procent. Het volume krimpt dan met ruim 2 procent.
De non-foodwinkels kenden een omzetafname van bijna 7 procent in vergelijking met juli 2011. Alleen de drogisterijen sloten de maand juli af met een omzettoename. In alle andere non-foodbranches was er een lagere omzet. In de winkels in woninginrichtingartikelen, in bovenkleding en in consumentenelektronica liep de omzet het sterkst terug.
Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten ruim 1 procent minder omzet dan een jaar eerder. Vooral in deze branche werd de omzet gedrukt door een minder gunstig koopdagenpatroon. Zonder het koopdageffect was er een omzetgroei van ruim 4 procent.
Postorderbedrijven en internetwinkels realiseerden met een omzetstijging van 13 procent de grootste toename sinds januari 2011. De tankstations zetten ruim 3 procent minder om.
De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.