Kleine krimp productie industrie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in mei 0,5 procent onder het niveau van mei 2011. De lichte krimp volgt op een kleine toename in april.

Bijna alle branches in de industrie produceerden in mei minder dan een jaar eerder. In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en in de elektrotechnische en machine-industrie nam de productie het meest af. De productie van de aardolie-, chemie-, rubber- en kunststofverwerkende industrie was als enige hoger dan in mei 2011.

Gemiddelde dagproductie industrie

Gemiddelde dagproductie industrie

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode april-mei ruim 1 procent lager dan die in februari-maart.

De productie van de industrie lag in mei 2012 op ongeveer hetzelfde niveau als net voor de economische teruggang eind 2008.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.