Conjunctuurbeeld een fractie verslechterd

Het conjunctuurbeeld was eind juni een fractie slechter dan eind mei. Dit komt vooral door een verslechtering bij de investeringen en de faillissementen. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de fase van laagconjunctuur. Dertien van de vijftien indicatoren in de Conjunctuurklok presteren onder hun langjarig gemiddelde.

De Nederlandse economie kromp in het eerste kwartaal met 0,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2011 kromp de economie ook met 0,8 procent. Vergeleken met het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het eerste kwartaal met 0,3 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. In de voorgaande twee kwartalen was er nog sprake van een krimp.

Het consumentenvertrouwen daalde in juni naar -40. In juni waren de ondernemers in de industrie onverminderd somber.

De industriële productie lag in april vrijwel op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Het volume van de uitvoer van goederen was 6 procent groter dan in april 2011 en het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa 6 procent kleiner. Door huishoudens werd 2 procent minder besteed.

De kapitaalmarktrente kwam in mei uit op 2,0 procent. Dit is het laagste niveau van de afgelopen decennia. De inflatie bedroeg 2,1 procent. De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren 5,5 procent lager dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de industrie waren  2,1 procent hoger dan in mei 2011.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid bleef gelijk in mei. Het aantal vacatures daalde in het eerste kwartaal verder. Het aantal banen daalde ook. Verder werden er minder uren gewerkt voor uitzendbureaus dan in het vierde kwartaal van 2011.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.