Industrie boekt 8 procent meer omzet

De industrie behaalde in januari 8 procent meer omzet dan een jaar eerder. Ook in december 2011 bedroeg de omzetstijging 8 procent. De samenstelling van de werk- en feestdagen was in januari 2012 gunstiger dan in januari 2011. Het positieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ongeveer 3 procent. De producten van de industrie waren 5,5 procent duurder dan een jaar eerder.

In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie nam de omzet het meeste toe (+16 procent). Wel was de groei in deze branche voor tweederde toe te schrijven aan hogere prijzen. De omzet nam in de basismetaal- en metaalproductenindustrie en in de elektrotechnische en machine-industrie met 4 procent toe. De voedings- en genotmiddelenindustrie boekte een kleine omzetstijging van 1 procent. In de transportmiddelenindustrie nam de omzet daarentegen met 4 procent af.

De omzet op de binnenlandse markt was in januari 10 procent hoger dan een jaar eerder. Op de buitenlandse markt bedroeg de omzetgroei bijna 7 procent.

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.