Stemming producenten industrie vrijwel onveranderd

De stemming onder ondernemers in de industrie is in februari nauwelijks veranderd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -1,5, tegen -1,4 in januari. Ook van december op januari bleef het producentenvertrouwen nagenoeg gelijk.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de voorraden gereed product, de verwachte productie in de komende drie maanden en het oordeel over de orderpositie.

De deelindicatoren laten wel veranderingen zien in februari. Het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde iets. Daarnaast waren de ondernemers minder pessimistisch over hun orderpositie dan voorgaande maand. Daarentegen waren de ondernemers somberder over hun toekomstige productie dan in januari.

Het aantal ondernemers dat de waarde van hun orderontvangsten in de afgelopen drie maanden zag toenemen was kleiner dan het aantal dat de waarde zag afnemen. Wel was de index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) met 102,9 iets hoger dan in januari (102,1).

Net als in de voorgaande maanden was het aantal ondernemers dat dacht hun personeelsbestand in de komende drie maanden in te krimpen groter dan het aantal dat een uitbreiding voorzag. Wel is de groep die een krimp voorziet iets kleiner geworden. De ondernemers verwachtten hun verkoopprijzen te verhogen.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.