OESO, roken
De OESO is de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, waarbij 34 landen zijn aangesloten: Australië, België, Canada, Chili, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Japan, Luxemburg, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland.
De internationale cijfers over dagelijkse rokers komt uit het OESO-rapport ‘Health at a Glance 2011’. Het aandeel dagelijkse rokers is hier gedefinieerd als het percentage van de bevolking van 15 jaar en ouder dat aangeeft dagelijks te roken. De internationale vergelijkbaarheid van deze data over rokers wordt echter beperkt door een gebrek aan standaardisatie van de meting van rookgedrag in gezondheidsenquêtes in de verschillende lidstaten. Er zijn variaties in de leeftijdsgroep die is geobserveerd, de formulering van de vragen, de antwoordcategorieën en de enquêtemethode.
De cijfers over het aandeel rokers in Nederland zijn afkomstig uit de Gezondheidsenquête van het CBS. Toch wijken de cijfers in het rapport af van de cijfers die op StatLine gepubliceerd zijn. Daarvoor zijn twee oorzaken aan te wijzen. Ten eerste staan op StatLine cijfers over de bevolking van 12 jaar en ouder, terwijl de OESO rapporteert over de bevolking van 15 jaar en ouder. Ten tweede gaan de cijfers op StatLine niet alleen over mensen die dagelijks roken maar worden ook niet-dagelijkse rokers meegeteld.