Conjunctuurbeeld weer wat slechter
Het conjunctuurbeeld was eind oktober slechter dan eind september. Over een breed front lieten de indicatoren een verdere verslechtering zien. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de fase van laagconjunctuur. Elf van de vijftien indicatoren presteren onder hun langjarig gemiddelde.
Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het tweede kwartaal 1,6 procent groter dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee was de groei veel minder groot dan in het eerste kwartaal, toen deze nog 2,8 procent bedroeg. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het tweede kwartaal met 0,2 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.
Het consumentenvertrouwen daalde in oktober verder. Ook de stemming onder ondernemers in de industrie verslechterde. Zakelijke dienstverleners waren daarentegen optimistischer over hun toekomstige omzet dan in september.
De industrie produceerde in augustus ruim 1 procent meer dan een jaar eerder. Het volume van de uitvoer van goederen was bijna 4 procent groter. De groei van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa bedroeg 6 procent. Door huishoudens werd 1 procent minder besteed dan in augustus 2010.
De kapitaalmarktrente daalde in september voor de vijfde maand op rij en kwam uit op 2,3 procent. De inflatie steeg naar 2,7 procent. De afzetprijzen van de industrie lagen bijna 10 procent hoger dan in september 2010.
De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid steeg in september met 17 duizend. September was de derde maand op rij waarin de werkloosheid toenam. Er waren in het tweede kwartaal iets meer banen van werknemers dan in het eerste kwartaal. Ook steeg aantal vacatures licht en nam het aantal uitzenduren verder toe.
Bruto binnenlands product (bbp)
Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.