Inflatie onveranderd

De inflatie bedroeg in november 1,6 procent. De inflatie is al vijf maanden lang vrijwel gelijk. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De prijsontwikkeling van kleding had een licht verhogend effect op de inflatie. Kleding was weliswaar iets goedkoper dan een jaar eerder, maar de prijsdaling was kleiner dan in oktober. De prijsontwikkeling van benzine had in november juist een licht verlagend effect op de inflatie. Benzine was weliswaar veel duurder dan een jaar eerder, maar de prijsstijging was iets minder groot dan voorgaande maand.

Met 0,4 procentpunt droegen huisvesting, water en energie in november het meest bij aan de inflatie, gevolgd door vervoer met 0,3 procentpunt. Audio- en videoapparatuur, computers en software drukten de inflatie daarentegen met 0,1 procentpunt. Andere goederen en diensten droegen niet of nauwelijks bij aan de inflatie.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode was de inflatie in Nederland in november met 1,4 procent even hoog als in oktober. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een inflatie van 1,9 procent. Daarmee veranderde ook de inflatie in de eurozone niet ten opzichte van een maand eerder.

Meer weten over inflatie? Bekijk het CBS-filmpje op YouTube.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.