Krimp voorraden industrie houdt aan

De ondernemers in de industrie hielden in juli 2010 ruim 7 procent minder voorraad gereed product aan dan een jaar eerder. De afname was kleiner dan die in voorgaande maanden. De voorraden eindproduct zijn bijna anderhalf jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in juli uit op 94,8. Dit is 1,5 punt lager dan in juni en het laagste punt sinds het begin van de reeks in 2004.

Voorraad gereed product industrie (volume)

Voorraad gereed product industrie (volume)

Tevredenheid over voorraden iets afgenomen

Een eerste indicatie over het verdere verloop van de voorraad gereed product kan ontleend worden aan de Conjunctuurtest Industrie. Hierin wordt aan de ondernemers gevraagd of ze hun voorraad eindproduct als te groot (negatief), normaal of te klein (positief) beoordelen, gelet op de verwachte afzetontwikkelingen. Deze cijfers zijn twee maanden eerder beschikbaar dan de voorraadindex.

In september 2010 oordeelden de ondernemers wat negatiever over de voorraden dan in augustus. In augustus was het oordeel juist nog iets verbeterd. Het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vond was iets groter dan het aantal dat de voorraden als te klein beschouwde.
De laatste maanden is de tevredenheid over de voorraden over het algemeen wat afgenomen. Daarvóór, vanaf begin 2009 tot mei 2010, verbeterde het oordeel over het voorraadniveau juist gestaag.

Oordeel voorraad gereed product

Oordeel voorraad gereed product

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.