Minder werkgelegenheid

In het eerste kwartaal waren er 156 duizend banen van werknemers minder dan in het eerste kwartaal van 2009. Dit is een afname van 2,0 procent. In het derde en vierde kwartaal van 2009 was het aantal banen 1,8 procent lager dan een jaar eerder.

In de zakelijke dienstverlening gingen de meeste banen verloren. Er waren vooral minder banen bij uitzendbureaus. Ook in de industrie, bouw, handel en transport en bij de financiële instellingen waren er minder banen dan in het eerste kwartaal van 2009. Daarentegen is de werkgelegenheid in de zorg en bij het openbaar bestuur toegenomen.

Er waren in het eerste kwartaal van 2010 in Nederland 7,7 miljoen banen van werknemers. Dit betreft zowel deeltijdbanen als voltijdbanen. Omgerekend naar voltijdbanen kwam het aantal banen uit op 5,8 miljoen, 126 duizend minder dan in het eerste kwartaal van 2009.

Het aantal banen kent een duidelijk seizoenpatroon. Hiermee rekening houdend was het aantal banen in het eerste kwartaal 0,7 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2009. De werkgelegenheid kromp voor het vijfde kwartaal op rij. De daling in het eerste kwartaal van 2010 was groter dan die in voorgaande kwartalen. 

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.