Herziene versie: 431 gemeenten in 2010
Op 1 januari 2010 telde Nederland 431 gemeenten. Dat zijn er 10 minder dan een jaar eerder. Deze afname is veroorzaakt door 5 gemeentelijke herindelingen waarbij 15 gemeenten in Groningen, Limburg en Zuid-Holland zijn betrokken.
Aantal gemeenten op 1 januari
Aantal kleine gemeenten neemt verder af
Gemeentelijke herindelingen worden uitgevoerd om de bestuurskracht van gemeenten te vergroten. Daarom worden vooral gemeenten met weinig inwoners opgeheven. Het aantal gemeenten met minder dan 10 duizend inwoners daalde de afgelopen jaren dan ook van 224 in 1995 naar 52 in 2009. Dit jaar is het aantal gemeenten met een gering inwonertal nog verder afgenomen. Van de heringedeelde gemeenten hadden er 7 minder dan 10 duizend inwoners.
Het aantal gemeenten met 20 duizend tot 50 duizend inwoners neemt juist sterk toe. Van de in 2010 gevormde gemeenten vallen er 4 in deze groep.
Aantal gemeenten naar inwonertal
Weer grote herindeling in Limburg
Bij de herindelingen in 2010 zijn vooral Limburgse gemeenten betrokken. De voormalige gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel zijn opgegaan in de nieuwe gemeente Peel en Maas. Arcen en Velden is heringedeeld bij Venlo en de gemeente Sevenum is samen met een groot deel van Meerlo-Wanssum overgegaan naar Horst aan de Maas. Het overige deel van Meerlo-Wanssum is aan Venray toegevoegd.
In 2007 vond in Limburg ook al een omvangrijke herindeling plaats. Daarbij werden 11 gemeenten opgeheven en 4 nieuwe gevormd.
Herindelingen in Limburg
Nieuwe gemeenten vernoemd naar regio
Nieuwe gemeenten krijgen vaak een naam die verwijst naar de regio waarin ze liggen. Dit geldt ook voor de nieuwe gemeenten Oldambt en Zuidplas. De eerste ligt in de gelijknamige streek in Oost-Groningen; de tweede is vernoemd naar het Zuid-Hollandse meer Zuidplas, dat in 1840 is drooggelegd.
Meer herindelingen op stapel
Voor de komende jaren staan verschillende herindelingen op de agenda. De eerste heeft plaats op 18 maart 2010, wanneer de gemeente Rozenburg bij Rotterdam zal worden gevoegd.
Basho Poelman
Bronnen:
StatLine, Historisch overzicht gebieden
StatLine, Regionale Kerncijfers Nederland
Gemeentelijke indeling op 1 januari 2010