Veel minder banen

Het aantal banen van werknemers was in het tweede kwartaal 72 duizend lager dan in hetzelfde kwartaal in 2008. Dit is een krimp van 0,9 procent. Hiermee is aan een periode van vier jaar onafgebroken banengroei een eind gekomen.

Veruit de grootste daling trad op in de zakelijke dienstverlening en betreft vrijwel geheel uitzendbanen. Ook andere delen van de marktsector, zoals industrie, bouw, horeca en transport, zagen een afname van het aantal banen. Daartegenover stond een groei in de collectieve sector, waarvan de zorg een groot deel realiseerde.

Er zijn in Nederland bijna 8 miljoen banen van werknemers. Dit betreft zowel deeltijd- als voltijdbanen. Omgerekend naar voltijdbanen kwam het aantal banen in het tweede kwartaal van 2009 uit op bijna 6 miljoen.

Het aantal banen kent een duidelijk seizoenpatroon. Hiermee rekening houdend was het aantal banen in het tweede kwartaal 0,7 procent kleiner dan in het voorgaande kwartaal.

De lonen van werknemers per arbeidsjaar waren in het tweede kwartaal 2,6 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2008. In het eerste kwartaal was de toename 1,7 procent. De loonkosten per arbeidsjaar, waarin ook werkgeverspremies zijn opgenomen, stegen met 2,6 procent even hard als de lonen.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.