Stemming ondernemers industrie iets slechter

Ondernemers in de industrie waren in september iets somberder gestemd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -9,8, tegen -9,3 in augustus. De marginale verslechtering volgt op een sterke toename van juli op augustus. Sinds het dieptepunt in februari toont deze indicator een duidelijk herstel, maar de stemming is nog steeds negatief.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De ondernemers in de industrie waren in september minder pessimistisch over de verwachte productie dan in augustus. Het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde licht. Daarentegen verslechterde het oordeel over de orderpositie aanzienlijk.

De waarde van de orderontvangsten is in de afgelopen drie maanden verder afgenomen. Het aantal ondernemers dat hierover een afname rapporteerde was groter dan een maand eerder. De index orderpositie (de orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) liep met 0,4 procentpunt terug, naar 98,7. Over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche waren de ondernemers in september nog even pessimistisch als in augustus.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.