Internationaal onderwijs afhankelijk van ouderbijdragen
Internationaal onderwijs in Nederland is een stuk duurder dan regulier onderwijs en wordt grotendeels gefinancierd door de ouders. In 2008 telde ons land 18 particuliere scholen voor internationaal onderwijs en 21 Nederlandse scholen met een internationale afdeling.
120 miljoen euro aan ouderbijdragen
In 2008 gingen bijna 12,5 duizend leerlingen naar een internationale school in het primair en voortgezet onderwijs. Deze scholen kregen daarvoor meer dan 150 miljoen euro, wat neerkomt op 12 duizend euro per leerling. Hiervan werd 120 miljoen euro door ouders bijgedragen. Bij internationale afdelingen van Nederlandse scholen betalen ouders voor bijna de helft mee, bij particuliere internationale scholen is dat zelfs voor 91 procent.
Inkomsten internationaal voortgezet en primair onderwijs, 2008
Internationaal primair en voortgezet onderwijs is vooral bedoeld voor kinderen van buitenlandse werknemers en voor Nederlandse leerlingen die een aantal jaren in het buitenland hebben gewoond.
Hoge uitgaven per leerling
De totale uitgaven per leerling van de particuliere scholen waren in 2008 gemiddeld 13 duizend euro voor primair en 15,7 duizend euro voor voortgezet onderwijs. Dit is aanzienlijk meer dan bij scholen met een internationale afdeling en ruim twee keer zo veel als bij gewone Nederlandse scholen.
Dit komt doordat de particuliere scholen zelf verantwoordelijk zijn voor de huisvesting, de klassen kleiner zijn, het transport van leerlingen door de scholen geregeld wordt en sommige scholen veel faciliteiten voor sport en cultuur hebben. Ook het personeel is duurder. Vaak hebben de scholen buitenlandse leerkrachten in dienst die hoge vergoedingen voor huisvesting en (internationaal) onderwijs voor hun kinderen ontvangen.
Onderwijsuitgaven per leerling, 2008
Ouderbijdrage soms meer dan 20 duizend euro
Ouders betalen dus flink zelf mee bij de particuliere internationale scholen. Voor het primair onderwijs bedroeg de ouderbijdrage in 2008 gemiddeld 11,9 duizend euro en voor voortgezet onderwijs 14,4 duizend euro. Enkele scholen ontvangen subsidie van buitenlandse overheden en houden de tarieven voor ouders daardoor lager. Scholen zonder overheidssteun vragen soms meer dan 20 duizend euro per leerling per jaar. Buitenlandse werknemers krijgen veelal een vergoeding van hun werkgever om de hoge ouderbijdragen te kunnen betalen.
Ouderbijdrage per leerling, 2008
Marcus Driessen