Omstandigheden voor de Nederlandse export iets minder slecht

In augustus 2009 waren de omstandigheden voor de Nederlandse export nog steeds ongunstig. Wel is de situatie iets verbeterd ten opzichte van een maand eerder. Dit blijkt uit de nieuwe exportradar van het CBS die vandaag wordt gepresenteerd. In deze nieuwe visualisatie zijn zes indicatoren geselecteerd die samen in beeld brengen of de situatie voor de Nederlandse export gunstig of ongunstig is.

Exportsituatie iets verbeterd

Volgens de Exportradar waren de omstandigheden voor de Nederlandse export in augustus iets beter dan in juli. De meeste indicatoren in deze visualisatie laten een verbetering zien. Toch is de situatie voor de Nederlandse export nog steeds slecht. In de Exportradar is te zien dat vijf van de zes indicatoren ver onder nul staan. Dat betekent dat ze zich beduidend minder gunstig ontwikkelen dan gemiddeld.

Het producentenvertrouwen in zowel Duitsland als de eurozone is negatief. Dat geldt ook voor het oordeel over de buitenlandse orderpositie van zowel de Nederlandse als de Europese ondernemers in de industrie. De ontwikkeling van de productie in de Duitse industrie is ook ongunstig. Alleen de reële wisselkoers ontwikkelt zich beter dan gemiddeld wat goed is voor de Nederlandse concurrentiepositie. Het ongunstige beeld uit de Exportradar komt overeen met de actuele ontwikkeling van het Nederlandse exportvolume van goederen.

EXportradar

Vooral ontwikkelingen op belangrijke afzetmarkten relevant

De ontwikkeling van de Nederlandse export wordt voor een groot deel bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten. Daarnaast is ook de Nederlandse concurrentiepositie belangrijk. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Het grootste deel van de overige export gaat naar andere landen in de eurozone. Als de economie in deze landen aantrekt of afzwakt zal dat gevolgen hebben voor de export van Nederland, zowel op de uitvoer van eigen producten als op de wederuitvoer.

Producentenvertrouwen in Duitsland en eurozone belangrijke indicatoren

In de nieuw ontwikkelde Exportradar van het CBS staan zes indicatoren die samen een goed beeld geven van de omstandigheden voor de Nederlandse export. De ontwikkelingen op de belangrijke afzetmarkten worden weergegeven door het vertrouwen van de industriële ondernemers in Duitsland en de eurozone, en de ontwikkeling van de industriële productie in Duitsland. Daarnaast geven de ontwikkeling van de reële wisselkoers en het oordeel over de buitenlandse orderpositie van de Nederlandse industrie een indicatie van de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie.

Exportradar is onderdeel van Factsheet conjunctuur

De Exportradar is een onderdeel van de nieuwe Factsheet conjunctuur. De Factsheet conjunctuur is een snelle monitor van de conjuncturele ontwikkelingen. Dit gebeurt aan de hand van de Conjunctuurklok, de Conjunctuurklokindicator, het Conjunctuurdashboard en de Exportradar. In de loop van 2010 zal de Factsheet worden uitgebreid met nieuwe indicatoren en (conjunctuur)radars.

Floris van Ruth