Inflatie duikt naar 0,2 procent

De inflatie kwam in juli 2009 uit op 0,2 procent. In juni was dit nog 1,4 procent. De terugval komt vooral door de verlaging van de energietarieven. De inflatie is al meer dan twintig jaar niet zo laag geweest. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De bijdrage van bijna alle artikelgroepen aan de inflatie veranderde tussen juni en juli nauwelijks, behalve die van huisvesting, water en energie. Deze artikelgroep had in juli een licht neerwaarts effect op de inflatie van 0,1 procentpunt. In voorgaande maanden leverde deze categorie met 0,9 procentpunt steeds de grootste bijdrage aan de inflatie.

Bijdrage aan de inflatie, per artikelgroep

Bijdrage aan de inflatie, per artikelgroep

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode had Nederland in juli een deflatie van 0,1 procent. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een deflatie van 0,7 procent. Het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is nu veel minder groot dan in voorgaande maanden.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.