Ondernemers industrie wat minder pessimistisch

De ondernemers in de industrie waren in juni iets minder somber dan een maand eerder. Het producentenvertrouwen kwam uit op -15,0, tegen -17,3 in mei. Het vertrouwen is na het dieptepunt in februari geleidelijk verbeterd, maar het is nog steeds negatief.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De ondernemers in de industrie waren minder pessimistisch over de verwachte productie dan in mei. Het aantal ondernemers dat een afname van de productie verwachtte was echter duidelijk groter dan het aantal dat een toename voorzag. Ook het oordeel over de voorraden gereed product was een stuk minder negatief dan een maand eerder. Over de orderpositie waren de ondernemers onverminderd somber.

De waarde van de orderontvangsten in de afgelopen drie maanden is flink afgenomen. De ondernemers oordeelden echter minder negatief over hun orderontvangst dan in voorgaande maanden. De index orderpositie (de orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) liep licht op, van 100,7 in mei naar 101,4 in juni. Over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche waren de ondernemers in juni net zo pessimistisch als in eerdere maanden.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.