Huurbeleid

In de periode 2001–2004 werd de jaarlijkse huurverhoging (exclusief huurharmonisatie) bepaald aan de hand van de gemiddelde inflatie over de voorliggende vijf kalenderjaren. Per 1 juli 2005 is dit principe verlaten. Uitgangspunt voor de huurverhoging werd de inflatie over het voorgaande jaar, vermeerderd met een opslagpercentage. Daarnaast geldt voor sociale verhuurders dat de huursom van alle huurwoningen niet meer mag toenemen dan de inflatie over het voorgaande jaar, verhoogd met een lager opslagpercentage.

In 2007 is het vaste opslagpercentage weer afgeschaft. De huren mochten uitsluitend worden vermeerderd met het inflatiecijfer over het voorafgaande jaar. Voor 2008 geldt daarom een toegestane huurstijging van 1,6 procent. Dit geldt echter alleen voor huurwoningen die niet zijn geliberaliseerd.

Een huurovereenkomst is geliberaliseerd als het gaat om een zelfstandige woonruimte waarvan bij begin van de bewoning een huurprijs gold die boven de toen geldende liberalisatiegrens lag. Voor 2008 is deze grens vastgesteld op 631,73 euro. Bovendien moet de huurovereenkomst op of na 1 juli 1994 tot stand zijn gekomen. Een huurovereenkomst is ook geliberaliseerd als deze betrekking heeft op een woning die op of na 1 juli 1989 toegevoegd is aan de woningvoorraad met een huurprijs boven de toen geldende liberaliseringgrens.