Huren met 1,9 procent gestegen
Na de historisch lage huurstijging in 2007 zijn de huren per 1 juli 2008 met gemiddeld 1,9 procent gestegen. Van deze huurstijging kwam 0,3 procentpunt door de harmonisatie van huren.
Huurontwikkeling en inflatie
Huurstijging Den Haag benedengemiddeld
Van de vier grote steden zijn de huren in Den Haag met 1,7 procent het minst gestegen. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht lag de huurstijging op of iets boven de 2 procent. De lage huurstijging in Den Haag wordt onder meer veroorzaakt door de geringe invloed van de huurharmonisatie van slechts 0,2 procentpunt.
Huurontwikkeling per provincie en de vier grote steden
Sterkste stijgingen in Overijssel en Groningen
In 2008 zijn de huren in Overijssel en Groningen met 2,3 en 2,2 procent het sterkst gestegen van alle provincies. In beide provincies heeft de huurharmonisatie een groot aandeel in de totale huurstijging. In Limburg was de huurstijging met 1,5 procent het laagst. Huurharmonisatie leidde in Limburg en Flevoland nauwelijks tot huurverhogingen.
Huren commerciële verhuurders stijgen harder
De huren van commerciële verhuurders zijn in 2008 gestegen met 2,1 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan de huurstijging bij niet-commerciële verhuurders. De invloed van de huurharmonisatie is voor beide verhuurders even hoog.
De meeste huren stijgen tussen 1,5 en 2,0 procent. Niet-commerciële verhuurders vragen per 1 juli vaker een geringe huurstijging (0–1,5 procent) dan commerciële verhuurders. Omgekeerd vragen de commerciële verhuurders vaker een grote huurstijging (2 procent of hoger) dan niet-commerciële verhuurders.
Huurwoningen naar huurmutatie (exclusief huurharmonisatie), 2008
Bert van Zanten
Bron: StatLine, Huurontwikkeling