Consumptiegroei blijft hoog

In oktober is door huishoudens 2,8 procent meer besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Vanaf de zomer ligt de consumptiegroei weer ongeveer op het niveau van 2006. De consumptiegroei is hoog gebleven, ondanks een drastische verslechtering van het sentiment. Het consumentenvertrouwen viel in september ongekend ver terug en herstelde daarna niet.

De toename van de bestedingen aan voeding, dranken en tabak was met 3,5 procent de hoogste in anderhalf jaar. De volumegroei van de bestedingen aan duurzame goederen bleef hoog. De uitgaven hieraan waren in oktober 4,5 procent hoger dan een jaar eerder. Met name aan consumentenelektronica en kleding is meer uitgegeven. Het volume van de bestedingen aan diensten was 2,3 procent groter dan in oktober 2006.

Bovenstaande cijfers beschrijven de volumeontwikkeling van de consumptieve bestedingen. Er is gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen. Voor meer informatie zie het artikel “”Het volumebegrip in conjunctuurberichtgeving”.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur