Milieurekeningen 2006: Nederlandse economie duurzamer
De Nederlandse economie wordt steeds duurzamer voor het milieu. Tussen 1990 en 2006 is de milieuvervuiling door Nederlandse bedrijven en huishoudens afgenomen, terwijl de economie in die periode wel is gegroeid. Het tempo waarin bedrijven energie besparen is de laatste jaren echter teruggelopen. Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie Milieurekeningen 2006 van het CBS.
Minder milieuvervuiling door schonere productieprocessen
De milieuvervuiling door Nederlandse bedrijven en huishoudens is de afgelopen 16 jaar afgenomen. In diezelfde periode groeide de economie met ruim 48 procent. Deze ontkoppeling duidt op een duurzamer wordende economie. Vooral een schoner productieproces bij bedrijven is hier debet aan. Ook huishoudens vervuilden in deze periode minder, terwijl ze meer consumeerden.
De uitstoot van broeikasgassen was in 2006 echter niet lager dan in 1990. Weliswaar daalde de uitstoot de afgelopen twee jaar, maar dat komt grotendeels door een grotere import van elektriciteit. Verder is de daling van de emissies van zware metalen naar water tot stilstand gekomen.
Energiebesparingstempo bedrijven valt terug
Na 2000 zijn bedrijven nauwelijks energiezuiniger gaan produceren. In de jaren negentig was de energiebesparing nog aanzienlijk.
Huishoudens zijn ook na 2000 minder energie gaan gebruiken. Het verbruik van aardgas nam af door energiebesparende maatregelen, zoals betere isolatie van woningen en de toepassing van hoogrendementsketels, maar ook de warmere winters hebben hieraan bijgedragen. Het verbruik van elektriciteit en motorbrandstoffen blijft echter nog jaarlijks toenemen.
Handelsoverschot gaat gepaard met extra vervuiling
De export is een van de belangrijkste aanjagers van de economische groei. De milieuvervuiling die hiermee samenhangt is groter dan die gerelateerd aan de import. Als Nederland alleen voor eigen consumptie zou produceren, is de Nederlandse economie minder vervuilend dan nu.
Huishoudens betalen 2 600 euro voor hun energie
Huishoudens hebben in 2006 gemiddeld 1 160 euro uitgegeven aan motorbrandstoffen, 620 euro aan elektriciteit en 810 euro aan aardgas. De energieprijzen voor huishoudens zijn tussen 2001 en 2006 met bijna 40 procent gestegen. De inflatie bedroeg in diezelfde periode slechts 10 procent.
De sterke stijging van de energieprijzen is voor bijna de helft toe te schrijven aan hogere belastingtarieven op brandstoffen en elektriciteit. Nederland heeft ten opzichte van andere Europese landen een groen belastingstelsel met als doel milieubelastende activiteiten te ontmoedigen.
De PDF bevat het volledige persbericht inclusief grafieken.