Landelijke Jeugdmonitor

Vandaag om 15.30 uur is de Landelijke Jeugdmonitor gelanceerd. Dit is een website met gegevens over de jeugd in Nederland op de terreinen onderwijs, gezondheid en welzijn, justitie en arbeid, met als doel om voornamelijk beleidsmakers op het niveau van Rijk, gemeente en provincie te informeren over de situatie van de jeugd.

De landelijke jeugdmonitor is ontwikkeld door het CBS in opdracht van een vijftal ministeries:

  • Programmaministerie voor Jeugd en Gezin
  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
  • Ministerie van Justitie

De website bevat ook kwartaalrapportages die een wisselende selectie van de gegevens in de Jeugdmonitor toelichten. Op moment van lancering zijn de volgende rapportages beschikbaar:

Kwartaalrapportage Jeugdmonitor 1e kwartaal 2007
In deze rapportage wordt het doel, de inhoud en de achtergrond van de Jeugdmonitor beschreven. Tevens bevat het een kort overzicht van de demografische gegevens van de jeugd in Nederland.

Kwartaalrapportage Jeugdmonitor 2e kwartaal 2007
In dit rapport komt het opleidingsniveau van de jongeren in Nederland aan bod. Het geeft inzicht in het aantal jongeren dat deelneemt aan het onderwijs, hoeveel jongeren er een startkwalificatie hebben en hoe groot de voortijdige schooluitval is.

Kwartaalrapportage Jeugdmonitor 3e kwartaal 2007
Dit rapport gaat in op de gezondheidssituatie van de Nederlandse jeugd en dan met name de mate van overgewicht van de jongeren.

Persbericht van het programmaministerie Jeugd en Gezin.